Pažeistus branduolinius reaktorius siūloma tirti kosminiais spinduliais  (0)

Kosminiai spinduliai galėtų padėti gauti detalios informacijos apie tai, kas yra apgadintų Fukušimos atominės elektrinės Japonijoje reaktorių viduje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Los Almoso nacionalinės laboratorijos mokslininkai teigia, kad procesas, vadinamas miuonų radiografija, galėtų leisti pažvelgti į reaktorių, smarkiai apgadintų per 2011 metų žemės drebėjimą ir cunamį, vidų, rašo UPI.com.

Miuonų radiografija, dar vadinama kosminių spindulių radiografija, naudoja antrines daleles, susidarančias tuomet, kai kosminiai spinduliai susiduria su viršutiniais Žemės atmosferos regionais. Taip sukuriamas objektų, per kuriuos prasiskverbia dalelės, vadinamos miuonais, atvaizdas.

Kiekvieną sekundę planetą pasiekia didžiulis kiekis miuonų, o tyrėjai nustatė, kad priešais objektą ir už jo pastačius porą miuonų detektorių ir matuojant, kaip miuonai išsisklaido, kai sąveikauja su medžiagomis, per kurias keliauja, galima gauti detalų objekto vaizdą. 

Šis procesas panašus į būdą, kuriuo daromos rentgeno nuotraukos, išskyrus tai, kad miuonai sukuriami natūraliai ir nėra kenksmingi medžiagoms, pro kurias prasiskverbia.

Tokiu būdu galima gauti didelės raiškos vaizdinių duomenų apie potencialiai apgadintą radioaktyvią medžiagą, esančią reaktorių viduje, aiškina turėjai.

„Dabar turime sumanymą, kuriuo pasinaudojusi Japonija gali surinkti svarbių duomenų apie tai, kas vyksta jų apgadintų reaktorių strypuose, o didelės radiacijos laukuose, kurie egzistuoja netoli reaktoriaus pastatų, žmonėms tektų būti minimalų laiką“, – teigė Konstantinas Borozdinas iš laboratorijos Subatominės fizikos grupės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)