Afganistanietis tikisi, kad jo išradimas padės išvalyti pasaulyje minų laukus (Video)  (18)

Afganistanietis Massoudas Hassani turi svajonę – sukurti naują išradimą, kuris padėtų išvalyti minų laukus. Įkvėpimas idėjai kilo iš vaikystės patirties Afganistane, kai M. Hassani su broliu sukurti vėjo varomi žaislai nulėkdavo į minų lauką ir jame susprogdavo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Aš su savo broliu Mahmudu kasdieną žaisdavome laukuose, apsuptuose aukštų kalnų. Visada būdavo stiprus vėjas link kalnų. Kol mes lenktyniaudavome vienas su kitu, mūsų miniatiūriniai žaislai dažnai judėdavo per greitai ir per toli. Dažnai jie atsidurdavo teritorijoje, į kurią mes įžengti negalėdavome. Jos buvo labai pavojingos dėl esančių minų. Jų buvo daugybė. Aš vis dar prisimenu tuos draugus, kurių netekau ar kurie buvo sužeisti“, – apie savo vaikystės patirtis pasakojo M. Hassani.

Tuomet afganistaniečiui ir kilo idėja sukurti 20 kartų didesnę ir sunkesnę konstrukciją, kuri padėtų atsikratyti minų.

„Afganistane yra 30 milijonų minų ir 26 milijonai gyventojų – taigi minų yra daugiau negu žmonių“, – teigia M. Hassani.

Būdamas 14-os metų M. Hassani paliko Afganistaną ir galiausiai apsigyveno Nyderlanduose. Savo išradimo prototipą sukūrė studijuodamas Dizaino akademijoje Eindhovene.

Pienės pūkus primenančiam „kamuoliui“ sukurti užtenka gana nedaug kainuojančių žaliavų: bambuko, plastiko ir geležies. Šis išradimas, pavadintas „Mine Kafon“ vardu, pučiamas vėjo galėtų nuskrieti į minų lauką ir sunaikinti iki keturių minų, kol pats subyrėtų. Kiekviename „Mine Kafon“ būtų įmontuotas GPS siųstuvas, taip sudarant galimybes fiksuoti interneto puslapyje, kurios vietovės buvo išvalytos.

Dabar M. Hassani kartu su Nyderlandų išminuotojų grupe bando savo išradimą Maroko dykumoje. Vis dėlto kol kas „Mine Kafon“ nėra tinkamas naudoti kariniams tikslams, bet M. Hassani tikisi, kad Nyderlandų kariai padės išspręsti su išradimu susijusias technines problemas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (18)