Gerai pačirškintos "Flash" atmintinės informaciją saugo patikimiau?  (7)

Taivano mokslininkai nustatė, kad trumpą laiką pakaitinus „flash“ tipo atmintines 800 ºC temperatūroje jos "nustoja dėvėtis", rašo BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Flash“ tipo atmintinės yra itin sparčiai plintantis informacijos laikymo ir pernešimo būdas, mat jos yra labai greitos. Bet jos turi ir trūkumą – pasiekus maždaug 10 000 įrašymo ir nuskaitymo ciklų, pradeda labai sparčiai mažėti jų patikimumas.

Bet mokslininkai išsiaiškino, kad trumpai pakaitinus „flash“ atmintinių medžiagos būna pagydomos, todėl jos sugeba atlaikyti dar 100 mln. rašymo ir skaitymo ciklų.

Kad karštis gali atnaujinti sudilusias medžiagas senose „flash“ atmintinėmis žinoma jau ganėtinai seniai. Tačiau žinant, kad atminties lustai kelias valandas kepinami 250 ºC temperatūroje, nedaug kas vertino tokią galimybę kaip praktiškai pritaikomą.

Elektronikos bendrovės „Macronix“ mokslininkai aptiko būdą išvengti tokios ilgalaikės procedūros ir sukūrė naujo tipo lustus, kuriuose visai greta atmintį saugančios medžiagos įtaisytas kaitinimo elementas.

Moksliniame darbe, kuris bus pristatytas Tarptautiniame elektronikos įrenginių suvažiavime, „Macronix“ mokslininkai yra nurodę, jog jų kaitinimo elementas yra primontuotas taip, kad pakaitintų nedideles grupes atminties celių. Šias vietas trumpai užkaitinus iki 800 ºC, pažeistos informacijos saugojimo vietos grąžinamos į normalią darbinę būseną.

Pasak kūrėjų, tokie patobulinti atminties lustai yra saugus, nes vos kelias sekundes kaitinami labai nedideli ploteliais. Be to, šis procesas ir energijos naudoja labai nedaug, todėl neturėtų smarkiai sumažinti, pavyzdžiui, nešiojamųjų įrenginių akumuliatoriaus veikimo trukmę.

„Macronix“ po patobulintų atminties lustų bandymo teigia, kad dabar jie gali atlaikyti bent 100 mln. rašymo-skaitymo ciklų. Tikroji patikimumo riba dar net nepasiekta, tvirtina tyrėjai, nes dešimtims milijonų skaitymo-rašymo operacijų atlikti reikia ne vienos savaitės, netgi kai informacijos mainai yra labai greiti. Patvarumo atlaikant milijardus rašymo-skaitymo ciklus bandymai truktų mėnesius, tvirtina išradėjai.

„Macronix“ paskelbė, kad ketina tyrumo rezultatus realizuoti praktiškai, tačiau nepaskelbė, kada tokia patobulinta atmintis atsiras mums įprastuose įrenginiuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(32)
(0)
(21)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: