„Google“ vadovas: didžiuojuosi mūsų mokesčių vengimo mechanizmu  (25)

„Google“ direktorių tarybos pirmininkas Ericas Schmidtas gina savo bendrovės gebėjimą išvengti mokesčių, juo didžiuojasi ir tvirtina, kad būtent tai yra „kapitalizmas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per interviu E. Schmidtas patvirtino, kad kompanija neketina Jungtinės Karalystės iždui sumokėti daugiau. Praėjusią savaitę pateikti dokumentai rodo, jog „Google“ JK per metus uždirbo apie 2,5 milijardus svarų, bet valstybei sumokėjo tik 6 milijonus svarų mokesčių.

Taip pat paaiškėjo, kad Kalifornijoje įkurta interneto paieškų gigantė į Bermudus nukreipė apie 10 milijardų dol., savo pajamų. Tokiu būdu bendrovė 2011 metais sutaupė apie 2 milijardus dolerių, kuriuos būtų tekę atiduoti kaip mokesčius.

Tačiau E. Schmidtas sakė, kad toks pinigų srautų kontroliavimas yra teisėta praktika, o jo kompanija sumokėjo mokesčius „įstatymo numatytu būdu“.

„Aš labai didžiuojuosi mūsų pritaikyta sistema. Mes tai padarėme pasinaudodami valstybių teikiamomis lengvatomis“, - sakė jis.

Vienos iš didžiausių Silicio slėnio bendrovių vadovas pridūrė, kad „Google“ nepraleistų progos šitiek sutaupyti nepažeisdama valstybių, kuriose veikia, įstatymų. „Tai vadinama kapitalizmu. Mes didžiuojamės būdami kapitalistais. Manęs tai netrikdo“.

„Mums tai buvo labai naudinga, bet jeigu nueičiau pas akcininkus ir pasakyčiau: „Mes įvertinome 200 valstybių, bet mums pasidarė gaila britų, todėl norime sumokėti daugiau“, turbūt atsirastų koks nors tai draudžiantis įstatymas“, - sakė verslininkas.

Įžūli E. Schmidto laikysena greičiausiai nesulauks palaikymo abejose Atlanto pusėse, mat ir Amerikos, ir Europos valstybės ieško būdų kaip priversti nė vienai valstybei nepriklausančias bendroves – tokias, kaip „Google“ - sumokėti kuo daugiau mokesčių. O britai „Google“ vadovo arogancija atvirai nepatenkinti.

Apie šią problemą netylės ir JK Iždo sekretorius George'as Osborne'as: klausimas bus pradėtas nagrinėti nedelsiant, kai tik ši valstybė perims vadovavimą didžiajam aštuonetui (G8), klausimą spręs ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija OECD.

Praėjusią savaitę iždo sekretorius sakė, kad yra pasiryžęs „imtis vadovavimo tarptautinei iniciatyvai“ nutraukti didelių tarptautinių kompanijų praktiką pelnus perkelti iš didžiausių pasaulio ekonomikų į mokesčių rojų.

Bendruomenių rūmų viešųjų finansų komiteto pirmininkė Margaret Hodge, neseniai bendravusi su „Google“ Jungtinės Karalystės padalinio atstovais dėl mokesčių mokėjimo, teigė, kad E. Schmidtas turėtų ne didžiuotis, o gėdytis savo kompanijos mokesčių vengimo praktikos.

„Ericui Schmidtui sakyti, kad jis didžiuojasi savo kompanijos požiūriu į mokesčius yra arogantiška, netinkama ir užgaulu jų klientams Jungtinėje Karalystėje. Paprastiems žmonės, kurie nedvejodami moka mokesčius, jau įgriso ir bjauru matyti, kaip tokios pelningos pasaulinės kompanijos naudoja visokius triukus, kad tik nereiktų atiduoti sąžiningos uždarbio dalies valstybei. „Google“ turėtų suvokti pareigą tokioms valstybėms kaip JK, kuriose ji gauna milžinišką pelną ir mokėti deramus pajamų mokesčius.“, - sakė politikė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(11)
(0)
(10)

Komentarai (25)

Susijusios žymos: