Skalūnai privers OPEC mažinti naftos kainą  (3)

Skalūnų revoliucija, kuri šiuo metu daugelyje šalių tik prasideda, per artimiausią dešimtmetį gali padaryti didžiulės įtakos dabartinei naftos eksporto rinkai, ketvirtadienį rašo dienraštis „Times“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tradicinis dabartinės rinkos supratimas apverstas aukštyn kojomis, - teigė tarptautinės energetikos bendrovės "British Petroelum" (BP) vadovas Robertas Dudley. - Baimė, kad naftos ištekliai mažėja, vis labiau atrodo nepagrįsta".

Anot BP metinės ataskaitos apie pramonės perspektyvas, šiais metais JAV dėl savo skalūnų išteklių aplenks Rusiją ir Saudo Arabiją ir taps pasaulio lydere "juodojo aukso" gavybos srityje. Todėl jau 2015 m. Naftą eksportuojančių šalių organizacija OPEC bus priversta sumažinti per dieną išgaunamos naftos kiekį iki 6 mln. barelių ir taip užkirsti kelią kainų nuosmukiui. Rijado regionui svarbu išlaikyti dabartines kainas, t.y. 100 JAV dolerių už barelį, tačiau, pasak BP analitikų, iki šio dešimtmečio pabaigos vidutinė kaina už barelį kris iki 80 JAV dolerių.

"Skalūnų revoliucija atneša kaitą pasaulinėje rinkoje, - sakė "The Times" vyriausiasis BP ekonomistas Christophas Ruehlis. - Kai viename pasaulio regione labai padidėja naftos gavyba, kiti regionai yra priversti reaguoti. Mes tikime, jog OPEC sumažins savo gavybą, kad būtų galima išlaikyti pusiausvyrą tarp paklausos ir pasiūlos", - sakė jis.

BP analitikai sako, kad iki 2030 m. Rusija ir Saudo Arabija atgaus lyderių pozicijas pasaulio naftos gavybos rinkoje, nes laukiama lėtesnio skalūninės naftos gavybos augimo, o pasaulinė paklausa tik padidės. Tačiau, kaip teigiama bendrovės ataskaitoje, iki šio laiko JAV jau galės patenkinti beveik 100 proc. savo energijos poreikių ir išvis nustos importuoti "juodąjį auksą".

Ekspertai sutinka, kad dabar JAV atsivėrė ryški perspektyva atgauti dalį prarasto vadovavimo pasaulio ekonomikai, jei bus sukurta veiksminga dujų ir naftos gavybos iš skalūninių uolienų technologija. Šalis šiuo metu atsidūrė pačiame pasaulinės energijos revoliucijos įkarštyje. Ji suteiktų progą JAV vyriausybei pakelti šalies ekonomiką.

Tikimasi, kad jau 2020 metais JAV bus per dieną išgaunama daugiau kaip 6 mln. barelių skalūninės naftos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(8)
(0)
(0)

Komentarai (3)