A.Butkevičius apie skalūnų dujas: visuomenė bus įtikinta, o jei ne, vis tiek rasime būdą, kaip atlikti darbus  (16)

Pirmadienį po susitikimo su tarptautinės energetikos bendrovės „Chevron“ atstovais premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad pokalbis jį nuramino dėl poveikio aplinkai, tačiau prasitarė, kad naujai ruošiamoje energetikos strategijoje kol kas skalūnų dujos neįtrauktos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pirmiausia mane labai domino technologinis procesas, apie kurį mažai žino politikai, o dar mažiau visuomenė. Ir aš šiandien pasakiau ir su ta mintimi sutinka jų atstovai, kad jokia žvalgyba ir gavyba negali būti atliekama žmonių ir gamtos sąskaita“, – po susitikimo su bendrovės atstovais kalbėjo premjeras.

Ministras pirmininkas teigė, kad susitikimo tikslas būtent ir buvo – išsklaidyti abejones, o konkrečių detalių apie licencijas, sutartis ar gavybą jis nežino ir su jomis nėra susipažinęs.

„Pagrindinis pokalbis ir vyko su iš anksti paruoštu pristatymu, kaip technologiškai atliekama žvalgyba ir gavyba“, – teigė A. Butkevičius.

Pasak jo, kol kas reikėtų kalbėti tik apie žvalgybą, o apie gavybą bus galima pradėti diskutuoti, kai paaiškės, ar Tauragės žemės gelmėse slepiasi dujos ar nafta.

„Taip pat buvo sutarta, kad viešai su to regiono gyventojais, prieš atliekant žvalgybą, bus stipriai padirbėta ir išaiškinta, kaip vyksta šis procesas“, – susitikimą apibendrino premjeras.

Žurnalistams pasiteiravus, kokia bus valstybės pozicija, jei vietos gyventojai visgi nesutiks su žvalgyba, premjeras atsakė: „Aš manau, kad naujovėms pasipriešinimas yra visada didelis. Visuomenė bus įtikinta. O jeigu bus priešinamasi, tai manau, kad reikės surasti tą variantą, kad žvalgyba bus atlikta. Reikia žengti žingsnį, kad mes galėtume pritraukti investicijas, aišku, ne žmonių sąskaita, bet, kaip valstybė, mes turime žinoti, kokius išteklius turime žemėje“.

Ministras pirmininkas teigė, kad susitikime nebuvo kalbėta apie licencijas, tačiau prasitarė, kad žvalgybos ir gavybos licencijos turi būti viena šalia kitos.

„Logiškai mąstant ir žinant, kaip yra daroma kitose šalyse, licencija turi būti išduodama žvalgybai ir gavybai, nes į žvalgybą yra investuojami didžiuliai pinigai“, – teigė socialdemokratas.

Pasak jo, „Chevron“ žvalgybą dėl skalūninių dujų norėtų pradėti jau šių metų balandžio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Ugnė Karaliūnaitė
(2)
(0)
(0)

Komentarai (16)