SSD diskai jautrūs elektros dingimui ir negarantuoja duomenų saugumo (Video)  (9)

NAND Flash atminties pagrindu sukurti kaupikliai dažniausiai kuriami energetiškai nepriklausomų mikroschemų pagrindu, o tai reiškia, kad avariniu būdu atjungus elektros maitinimą, įrašyti duomenys turi išsisaugoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau tyrėjai iš Ohajo universiteto (JAV) ir HP Labs išsiaiškino, kad netikėtas elektros dingimas gali ne tik pradanginti informaciją, esančią SSD, tačiau ir sugadinti patį kaupiklį.

Eksperimento metu buvo patikrinti 15 penkių skirtingų gamintojų SSD kaupikliai ir 2 kieti diskai (HDD). Visi testuoti SSD turėjo SLC arba MLC atmintį, buvo pagaminti 2009 – 2012 metais. SSD kaina už vieną gigabaitą svyravo nuo 0,63 $ iki 6,50 $, tuo tarpu net keturių SSD diskų aprašyme buvo nurodyta, kad yra duomenų apsauga nuo elektros dingimo.

Tyrėjų ataskaitoje išskirto šešios tipinės klaidos, kurių priežastimi gali tapti elektros dingimas. Įdomu tai, kad praktikoje pasirodydavo tik penkios iš jų, nors testų rezultatus apskritai galima vadinti nuviliančiais: išgyventi maitinimo trūkumą sugebėjo vos du SSD kaupikliai, kai tuo tarpu 13 vienokiu ar kitokiu būdu gavo „traumas“. Taip vadinama „Unserializable Writes“ (nuoseklaus įrašymo problema) klaida „susirgo“ 8 kaupikliai, dar trijuose pasirodė klaida „Bit Corruption“ arba „Shorn Writes“.

Vienas iš testuojamų SSD kaupiklių po aštuonių iš eilės kartų pradangintos elektros „pametė“ trečdalį savo talpos, arba 72 GB turėtų duomenų. Dar kitas SSD, tik jau po 136 netikėtų maitinimo praradimų, apskritai sugedo ir kontroleris jo nebeatpažino.

Tyrimo pabaigoje tyrėjai konstatavo, jog SSD kaupikliai siūlo geresnį produktyvumo lygį, jei lygintume su tradiciniais kietais diskais, tačiau kartu negali garantuoti duomenų saugumo net esant elementariam elektros dingimui. Taip pat reikėtų prisiminti, jog fiziškai sugedus SSD kontroleriui arba atminties mikroschemai, duomenų atstatymo procesas praktiškai neįgyvendinamas. Iš esmės, tyrimas verčia susimąstyti, ar galima saugoti svarbius duomenis SSD diskuose, o galbūt netgi pasidžiaugti dėl tokių kaupiklių nemažos kainos, kadangi tai verčia SSD „apgyvendinti“ tik operacinę sistemą ir būtiniausią programinę įrangą.

FACEIT. LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(23)
(0)
(11)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: