Skalūnų dujos Lietuvoje: kodėl lietuviai protestuoja prieš galimybę tapti Norvegija?  (24)

Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas ekonomikos klausimais Nerijus Udrėnas stebisi protestais prieš skalūnų dujų žvalgybą Lietuvoje ir teigia manantis, kad dalis žmonių sąmoningai klaidinami.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Darytina išvada, kad dalis paprastų žmonių yra suklaidintų, bet jų emocijomis diriguoja savanaudiškų ir siaurų tikslų vedini žmonės“, – „Žinių radijui“ antradienį sakė N. Udrėnas.

Jo vertinimu, pastarajame pikete žmonės „protestavo prieš Lietuvos gerovę, galimybę tapti turtinga šalimi, panašiai kaip Norvegija“.

„Keista, kai niekas neprotestuoja, kai žino, kad dujų kainų formulės pakeitimai „Gazprom“ ir „Lietuvos dujų“ lėmė, kad Lietuvos vartotojai permokėjo 5 mlrd. litų, o protestuoja tiesiog prieš žvalgybos galimybę, kad sužinotumėme, kas darosi mūsų gelmėse“, – sakė N. Udrėnas.

Šiuo atveju prezidentės patarėjas minėjo Lietuvos ieškinį Stokholmo arbitraže prieš vienintelį dujų tiekėją Lietuvai Rusijos koncerną „Gazprom“ dėl 5 mlrd. litų permokos, kuri, Lietuvos atstovų teigimu, atsirado pakeitus dujų kainos formulę.

N. Udrėnas taip pat atkreipė dėmesį, kad dujos laikomos gana švaria energijos rūšimi.

„Keista matyti kartais vadinamuosius žaliuosius, kurie kovoja prieš taršą ir klimato kaitą, nors kaip tik dujos yra laikomos mažiau taršiu kuru ir leis Europoje geriau kovoti su CO2 išmetimais ir klimato kaita“, – kalbėjo prezidentės patarėjas.

Jo teigimu, taip pat stebina, kad „vadinamieji žalieji nesipiktina augančiu automobilių parku“, kuris prisideda prie taršos.

Lietuvos Vyriausybė pavasarį turėtų apsispręsti, ar leisti JAV energetikos kompanijai „Chevron“ atlikti skalūnų dujų žvalgybą Vakarų Lietuvoje.

Skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos rėmėjai tikina, kad tai gali padėti Lietuvai užsitikrinti energetinį savarankiškumą ir paskatintų investicijas šalyje. Lietuvos mokslininkai mano, kad Lietuvoje gali būti nuo 30 iki 50 mlrd. kubinių metrų išgaunamų skalūnų dujų. Iš Rusijos per metus importuojama apie 3 mlrd. kubinių metrų dujų.

Tačiau oponentai atkreipia dėmesį į prieštaringai Europoje vertinamą skalūnų dujų gavybos procesą – hidraulinį uolienų plėšymą, ir sako nuogąstaujantys, jog tai gali pakenkti aplinkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(11)
(0)
(0)

Komentarai (24)