Niujorkui siūloma atsisakyti naftos ir dujų energetikos  (0)

Niujorko valstijos (JAV) gubernatorius Andrew Cuomo netrukus turėtų apsispręsti, ar leisti pradėti šioje valstijoje skalūninių dujų gavybą naudojant kontroversiškai vertinamą hidraulinio plėšymo metodą. Sprendimo priėmimą turbūt dar labiau apsunkins Stenfordo Woodso aplinkosaugos instituto mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai. Juos netrukus ruošiamasi paskelbti žurnale „Energy Policy“, praneša „Eurekalert.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skelbiama, kad šį didelės apimties tyrimą, kuriame buvo nagrinėjamas galimas Niujorko valstijos kartu su daugiau nei 8,3 mln. gyventojų turinčiu Niujorko miestu perėjimas vien tik prie alternatyvių energijos šaltinių – saulės, vėjo ir vandens – naudojimo, atliko ne tik minėto instituto, bet ir Kornelio universiteto bei Kalifornijos universiteto Davise mokslininkai.

Tyrimo vadovo profesoriaus Marko Z. Jacobsono teigimu, šis tyrimas patvirtino, kad Niujorko valstija iki 2050 metų gali visiškai atsisakyti naftos ir dujų energetikos ir savo poreikius patenkinti vien tik altenatyviais energijos šaltiniais. Nors iš pažiūros toks planas atrodo neįmanomas, mokslininkai ne tik įrodė jo pagrįstumą, bet ir patvirtino, kad perėjimas prie aplinkos neteršiančios energetikos būtų tikslingas ir techniškai, ir ekonomiškai.

Tyrimo autorių paskelbti skaičiavimai patvirtina, kad daugiau nei 19,5 mln. gyventojų turinti Niujorko valstija gali visiškai apsirūpinti energija nenaudodama mineralinių išteklių. Dar daugiau: įgyvendinant mokslininkų pasiūlytą planą iki 2050 m. joje būtų sukurta daug naujų darbo vietų, sumažėtų aplinkos tarša ir būtų sutaupyti milijardai dolerių.

Pabrėžiama, kad tai pirmasis pasaulyje tokio didelio ir ekonomiškai išplėtoto regiono perėjimo prie atsinaujinančių energijos šaltinių planas. Jis remiasi visais būtinais skaičiavimais, įskaitant infrastruktūros atsipirkimą, naujų generuojančių pajėgumų kiekį, darbo vietų skaičių, būtinų žemės sklypų ir jūros akvatorijų plotą, poveikį žmonių sveikatai bei mirtingumui ir kt., sakoma pranešime.

Pasak tyrimo autorių, visos Niujorko valstijos energetinės sistemos perėjimas prie alternatyvių šaltinių pareikalaus didelių lėšų, tačiau jos atsipirks dėl brangios naftos ir dujų atsisakymo. Mokslininkų skaičiavimai rodo, kad 2030 m. elektros energijos paklausą Niujorko valstijoje bus galima patenkinti šiais generuojančiais pajėgumais: 4020 pakrantėse ir jūroje įrengtų 5 MW vėjo jėgainių, 387 100 MW saulės kolektorių, 828 50 MW saulės fotoelektrinių, 5 mln. 5 kW saulės kolektorių skydelių ant gyvenamųjų namų stogų, 0,5 mln. 100 kW saulės skydelių ant valstybinių ir komercinių pastatų stogų, 36 100 MW geoterminės energijos šaltinių, 1910 0,75 MW ir 2600 1 MW potvynių energijos jėgainių, 7 1300 MW hidroelektrinių (dauguma iš jų jau naudojamos).

Šių generuojančių pajėgumų visiškai pakaks patenkinti valstijos poreikiams visose energetikos ūkio šakose, įskaitant šildymą bei elektros tiekimą pramonei bei gyventojams. Tyrimo išvadose sakoma, kad dėl perėjimo prie švarių energijos šaltinių gyventojų mirtingumas, susijęs su oro tarša, sumažės 4000 atvejų per metus, o valstija dėl sumažėjusių išlaidų sveikatos apsaugai sutaupys apie 33 mlrd. dolerių, tai yra, apie 3 proc. Niujorko valstijos BVP.

Visa naujoji energetinė infrastruktūra atsipirks per 17 metų, sakoma pranešime. Šiuo metu didžioji Niujorke sunaudojamos energijos dalis gaminama naudojant importuojmas dujas ir naftą. JAV mokslininkų skaičiavimai rodo, kad ateityje 40 proc. reikiamos energijos kiekio gali pagaminti vėjo elektrinės, 38 proc. – saulės elektrinės, o likusią dalį – hidroelektrinės, potvynių jėgainės ir geoterminiai šaltiniai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(9)
(0)
(0)

Komentarai (0)