Penki „Android“ kenkėjiškų programų infekcijos požymiai  (2)

Kenkėjiškos programos operacinėje sistemoje „Android“ plinta svaiginančiu tempu ir kelia grėsmę milijonams išmaniųjų įrenginių savininkų visame pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vien 2012 m. antroje pusėje „BitDefender“ specialistai užfiksavo 292 proc. kenkėjiškų „Android“ programų skaičiaus augimą lyginant su metų pradžia. Specialistai pastebi, kad tampa vis sunkiau aptikti kenkėjiškas programas, o vartotojai nepasirūpina savo telefono saugumu, todėl nusikaltėliams nesudėtinga paslėpti savo pėdsakus ir toliau vykdyti kenkėjišką veiklą.

Laimei, nereikia būti kompiuterių specialistais, kad galėtumėte pastebėti kenkėjiškų programų veiklą ir nuo jų apsisaugoti.

Pateikiame penkis požymius, kurie gali įspėti išmaniojo įrenginio šeimininką apie užkrėstą prietaisą:

Padidėjusios sąskaitos už ryšio paslaugas

Dažnai virusais užkrėsti „Android“ prietaisai pradeda siuntinėti SMS žinutes į numerius, esančius jūsų telefono knygutėje. Tai dažniausiai būna žinutė su nuoroda, kurioje slypi virusas (dažnai jie būtent taip plinta). Apie virusą jus gali įspėti tokias žinutes gavę draugai, arba tai galite pastebėti gavę išaugusią sąskaitą už mobiliojo ryšio paslaugas. Tačiau ne visos kenkėjiškos programos yra godžios – kai kurios jų gali siųsti vieną žinutę per mėnesį.

Išaugęs duomenų srautas

Nagrinėjant mobiliojo ryšio paslaugų išklotinę verta atkreipti dėmesį į ženkliai padidėjusį atsiųstų arba išsiųstų duomenų srautą. Tai ženklas, kad kažkas gali kontroliuoti jūsų prietaisą. Pagrindinis kenkėjiškų programų tikslas yra duomenų rinkimas, jų siuntimas kūrėjui ir platinimas kitiems vartotojams, todėl virusams duomenų srauto naudojimas yra būtinas. Pristabdyti didelius nuostolius už duomenų naudojimą padės duomenų srautų kvotos. Įsirašykite nemokamą aplikaciją, kuri padės riboti srautus arba užsisakykite riboto dydžio duomenų srauto planą iš mobiliųjų tinklų operatorių.

Baterijos išsekimas

Išmaniųjų įrenginių savininkai turėtų žinoti, kiek įrenginio baterija gali dirbti įvairiais režimais. Jeigu išjungus aplikacijas, kurios smarkiai naudoja baterijos energiją (pvz., GPS, susirašinėjimo programos ar antivirusai), jos neužtenka iš pusdieniui, yra didelė tikimybė, kad kažkas naudojasi išmaniuoju be šeimininko leidimo. „Android“ virusai visada stengiasi vykdyti kenkėjišką veiklą – siųsti žinutes ar duomenis į tinklą, todėl baterija išsikrauna kur kas greičiau. Toks nenormalus baterijos išsekimas yra kenkėjiškų programų pėdsakas.

Įrenginio našumo sumažėjimas

Kenkėjiškos programos gali sumažinti įrenginio spartą, o tai pajausite naršydami internete, žaisdami ar žiūrėdami vaizdo įrašus. Sulėtėjęs įrenginio veikimas ir padažnėję strigimai – dar vienas ženklas, kad telefone gali veikti kenkėjiška programa. Kartais galite išjungti arba sustabdyti visas aplikacijas ir pasižiūrėti, kaip veikia išmanusis įrenginys laisvu režimu.

Padažnėję skambučių sutrikimai

Išmaniųjų telefonų virusai gali paveikti išeinančius ar ateinančius skambučius. Nutrūkusių pokalbių ar keistų sutrikimų pokalbiu metu padažnėjimas gali atskleisti kenkėjiškos programos egzistavimą telefone. Jeigu mobiliojo ryšio operatorius patvirtina, kad tuo metu problemų tinkle nebuvo arba jūs pats laikinai nepatekote į neryšio zoną – gali būti, kad bandyta pasiklausyti jūsų pokalbių ar atlikti kitus kenkėjiškus veiksmus.

Žinoma, kartais vienas ar kitas požymis gali atsirasti ir dėl kitų priežasčių. Gal pamiršote įjungtą GPS jungtuvą ar netyčia persisiuntėte laišką į el. pašto dėžutę būdami pasienyje, prisijungus prie užsienio operatoriaus tinklo. Tačiau jei šie požymiai dažnai pasikartoja, vertėtų pasidomėti, ar telefonas nėra užkrėstas virusu.

Programinės įrangos tiekėjos „Softex Baltic“ direktorius Andrejus Avchimovičius primena visiems mobiliųjų įrenginių savininkams būti budriais ir atsargiais. Žala, kurią gali padaryti kenkėjiškos programos, yra pakankamai didelė – tiek finansinė (padidėjusios mobiliojo ryšio sąskaitos, telefono remontas), tiek moralinė (ištrintos vienetinės nuotraukos ar seni kontaktai). Todėl kiekvieną kartą atsisiųsdami naują programėlę atkreipkite dėmesį, ar ją siunčiatės iš patikimos svetainės. Taip pat patariama telefone įsidiegti antivirusinę programą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(0)
(1)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: