Nežmoniški eksperimentai su radiacija  (6)

Šiais metais sukanka dvidešimt metų nuo to laiko, kai buvo išslaptinti eksperimentų su radiacija duomenys. Šiuos eksperimentus JAV vyriausybė vykdė daugiau kaip 60 metų. Jų aukomis tapo per 20 000 nieko neįtariančių žmonių – tarp jų buvo civilių asmenų, kalinių, federalinių tarnybų darbuotojų, ligoninių pacientų, nėščių moterų, paauglių, vaikų su psichinio vystymosi sutrikimais ir karinių žinybų darbuotojų,rašo counterpuch.org.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„…Nutylimi moksliniai eksperimentai, kurie pavertė tūkstančius vyrų, moterų ir net vaikų anoniminiais bandomaisiais triušiais“, - rašo amerikietė žurnalistė Eileen Welsome savo 1999 metų pranešime „Dokumentai apie plutonį: Amerikos slaptieji medicininiai eksperimentai Šaltojo karo metais“ ("The Plutonium Files: America`s Secret Medical Experiments in the Cold War”).

Vargšai žmonės be jų sutikimo ir jiems nežinant būdavo apšvitinami, naudojant radioaktyvųjį plutonį, arseną ir kitas medžiagas, norint stebėti momentinį ir trumpalaikį apšvitinimo poveikį. Viename iš tokių tyrimų, kurie tais laikais buvo atliekami Vanderbilto universitete, 829 nieko neįtariančios nėščios moterys gavo radioaktyviosios geležies dozę. Kitame – 188 vaikai gavo radioaktyviosios geležies dozę, įmaišytą į limonadą. Laikotarpiu nuo 1963 iki 1971 metų dešimčių nuteistųjų iš Oregono ir Vašingtono sėklidės buvo intensyviai švitinamos rentgeno spinduliais, kad būtų galima išsiaiškinti, kokia radiacijos dozė padaro žmogų nevaisingą.

Vienoje iš mokyklų sulėtėjusio vystymosi vaikai gavo radioaktyvios geležies ir kalcio dozę. O pareiškimuose dėl tėvų sutikimo nieko panašaus nebuvo minima. Visoje Amerikoje psichiatrinių ligoninių pacientams buvo daromos radioaktyvaus jodo injekcijos.

Jau XX amžiaus pradžioje buvo žinoma, kad radiacija sukelia ląstelių žūtį, spindulinę ligą ir netgi mirtį. Žemiau pateikiami duomenys iš specialaus komiteto ataskaitos. Šis komitetas buvo įsteigtas 1993 metais neteisėtiems eksperimentams su žmonėmis, naudojant radioaktyvųjį švitinimą, tirti.

Praėjusio amžiaus 5-ame ir 6-ame dešimtmečiuose visur buvo piktnaudžiaujama rentgeno spindulių panaudojimu. Visos ligos nuo dedervinės iki tonzilito buvo gydomos rentgeno spinduliais, kadangi ilgalaikė rizika buvo arba nežinoma, arba vertinama kaip neesminė. Vaikai reguliariai gaudavo didelę radiacijos dozę, kada pėdos dydžiui nustatyti batų parduotuvėse būdavo naudojamas „fliuroskopas“.

Kapsulės su radžiu, dedamos į šnerves kurtumui gydyti, šiandien laikomos vėžio, skydliaukės susirgimų, dantų ligų ir imuninės sistemos sutrikimų priežastimi.

Eksperimentai su radiacija visos šalies mastu

Žinomi ir kur kas didesnio masto eksperimentai su radiacija. 1985 metais JAV Energetikos ministerija organizavo radiacijos nuotėkį Aidaho valstijos teritorijoje. JAV KOP organizavo mažiausiai aštuonis radiacijos nuotėkius Jutos valstijos dykumoje.

235 atominės bombos bandymai ir Hirošimos ir Nagasakio bombardavimai oficialiai nelaikomi eksperimentais su radiacija. Ir vis dėlto, nuo 250 iki 500 tūkstančių žmonių iš JAV karinio personalo tarpo gavo radiacijos dozę, atliekant šiuos bandymus, o taip pat ir Japonijos okupacijos metu po karo.

Komitetas taip pat išslaptino dokumentus, iš kurių tapo žinoma, kad kariškiai žinojo apie didelę radioaktyviųjų nuosėdų iškritimo riziką atominės bombos bandymų Nevados poligone pasekoje. Nepaisant to, generolai priėmė sprendimą neperkelti bandymų į saugesnę vietą Floridoje, kur vėjas būtų nunešęs radioaktyvius debesis į jūrą.

JAV Nacionalinis vėžio institutas 1977 metais paskelbė duomenis, kurie byloja , jog bandant atominę bombą 160 milijonų amerikiečių gavo radioaktyviosios apšvitos dozę dėl iškritusių radioaktyviųjų nuosėdų. Tai tolygu atominio karo pasekmėms, tik šį karą sukėlė sava vyriausybė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(18)
(0)
(2)

Komentarai (6)