Šaltosios sintezės E-Cat reaktoriai pateks į ekspertų rankas: paaiškės ar tai proveržis, ar eilinė apgavystė  (29)

Portalas „Extremtech.com“ praneša, kad prieštaringai vertinamas italų išradėjas Andrea Rossi su kolega Sergio Focardi sutiko, kad jų sukurtą šaltosios branduolinės sintezės generatorių, vadinamą Energy Catalyser arba sutrumpintai E-Cat, įvertintų nepriklausomi ekspertai. Ekspertų verdiktas yra intriguojantis – iš tiesų generatorius kuria energiją: iš jo gauta šiluminė energija buvo ne mažiau kaip dešimt kartų didesnė nei reaktoriui tiekiama elektros energija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Andrea Rossi jau bene du metus reklamuoja savo generatorių, teigdamas, kad jam pavyko įvaldyti branduolinės sintezės procesus ir juos panaudoti praktiškai, tačiau niekam iš mokslininkų neleisdavo atlikti nepriklausomos ekspertizės. Iki šiol. Tiesa, nors septyni mokslininkai iš respektabilių Europos universitetų ir turėjo galimybę išmatuoti į šį aparatą tiekiamos ir iš jos išgaunamos energijos srautus, tačiau vis vien jie susidūrė su juodąja dėže – jie negalėjo ištirti, kas vyksta užantspauduotame plieniniame reaktoriaus cilindre. Manoma, kad reaktoriuje vandenilio atomai yra įterpiami į nikelio kristalinę gardelę, o nikelis virsta variu, išskirdamas didelį kiekį energijos. Vandenilio jonai (protonai), pasigavę elektronus iš nikelio, virsta neutronais, kurių dalį sugeria nikelio atomų branduoliai ir išspinduliuoja elektroną. Taip prasideda grandininė reakcija, nikelio atomo atominis skaičius padidėja vienetu, nuo 28 iki 29, ir jis virsta variu. Šis procesas, panašus į vandenilio virtimą heliu, turėtų išskirti labai daug šilumos. Pagrindinis skirtumas – šaltosios branduolinės sintezės metu sukuriami lėtieji neutronai, kurie nesukelia jonizuojančios radiacijos ir nesukuria radioaktyvių atliekų. Šis procesas vadinamas ir nedidelės energijos branduoline reakcija (LENR, Low Energy Nuclear Reaction), kuri jau seniai tyrinėjama įvairių mokslo organizacijų. O NASA svajonė yra sukurti šio tipo generatorius tiek kosminėms kelionėms, tiek ir panaudojimui Žemėje. Vandenilis ir nikelis yra nebrangios žaliavos, ir, kadangi energija gaunama ne cheminio, o branduolinio proceso metu, jų reikėtų labai mažai – Rossi teigimu, vieno gramo nikelio pakanka 23 MWh šilumos energijos. Bet galbūt kas nepavyko NASA, gavosi Italijos išradėjui?

Tiesa, jis turi visą šleifą nepavykusių projektų ir nusivylusių investuotojų bei sponsorių, įskaitant ir palikusių E-Cat. 

Straipsnis “Indication of anomalous heat energy production in a reactor device” publikuojamas Archiv.org

Vieno iš ekspertų, fiziko Hanno Essen komentaras: "mūsų išvada: gaminama šiluminė energija viršijo tiekiamą elektros energiją 10 kartų".

Kai kurie skeptikai teigia, kad nors ekspertais abejoti nėra pagrindo, visi jie yra žinomi mokslininkai ir tikrai nerizikuotų savo reputacija, tačiau tai, kad kai kurie iš jų buvo susiję su šiuo projektu, ir tai, kad jiems patiems nebuvo leista sumontuoti visos testavimo konstrukcijos, meta šešėlį ant jų išvadų. Viena iš versijų - gal elektros energija tiekiama į grindis besiremiančiais laikikliais. Nors termovizinės kameros nuotraukos rodo, kad jie neįkaista, tačiau jie gali būti iš gero laidininko, pavyzdžiui, aukso, ir nudažyti pilka spalva.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(22)
(0)
(6)

Komentarai (29)