Sukurta energiją taupanti lemputė be gyvsidabrio  (2)

Grupė Vokietijos mokslininkų išrado visiškai naują, energiją taupančią šviesos technologiją. Todėl iki šiandien rinkoje esančios ir dažnai garsinamos energiją taupančios lemputės gali būti greitai pakeistos. Pasak išradėjų, jau šiais metais naujosios lemputės bus paruoštos rinkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagrindiniai privalumai bus ilgas tarnavimo laikas, maloniai šilta šviesa ir švietimas pilna galia iškaert po įjungimo, be jokio delsimo ir palaipsniško šviesėjimo. Tačiau didžiausias inovacijos privalumas - lempučių gamybai nebus naudojamas gyvsidabris.

Vartotojai šiandienines energiją taupančias fluorescencines lemputes vertina gana kritiškai. Iškart po įjungimo jos įsižiebia ypač vangiai, jų šviesa nėra itin malonaus spektro. Šių lempučių sudėtyje yra labai nuodingo gyvsidabrio, todėl joms sudužus kyla pavojus sveikatai, o lemputėms sugedus jų negalima mesti į standartinę, net ir stiklo atliekoms skirtą, šiukšliadėžę – reikia nešti į artimiausią prekybos centrą, kuris privalo tokias lemputes priimti (su sąlyga, kad toje parduotuvėje panašiomis lemputėmis prekiaujama).

Vokietijos mokslininkų grupė iš Karlsruhės technologijų instituto (Karlsruher Institut für Technologie - KIT) ir Acheno aukštosios pramonės mokyklos (FH Aachen) pagamino tokią energiją taupančią lemputę, kuri veiks taip, kaip iki šiol neveikė kompaktiškosios fluorescencinės elektros lemputės, pagamintos gyvsidabrio pagrindu: be delsimo, tik įjungus, skleis maloniai šilto spektro šviesą, jos gamyba bus nebrangi ir čia nebus naudojamas nei gyvsidabris, nei kitos nuodingos medžiagos. „Vokietijoje kasmet parduodama milijonai kompaktiškųjų fluorescencinių elektros lempučių“, informuoja KIT. „Jos turi taupyti energiją ir tausoti aplinką. Tačiau dėl jų gamyboje naudojamo gyvsidabrio sulaukiame vos ne atvirkščio efekto“.

Vadovaujant profesoriui iš Acheno Dr. Holgeriui Heuermannui ir Dr. Raineriui Klingui iš KIT, per dvejų intensyvių tyrinėjimo metų laikotarpį buvo sukurta „3rdPPBulb“ – kol kas taip vadinama ši nauja šviesos technologija.

Mokslininkai ieškojo galimybių, pakeisti nuodingą gyvsidabrį nekenksmingomis medžiagomis. Sėkmingas rezultatas gautas panaudojus skirtingų retųjų žemės metalų (lantanoidų) kombinacijos panaudojimas. Šie elementai nėra nuodingi. Kaip praneša KIT, naujose lemputėse pasiekta dar ir žymiai geresnio CO2 balanso, nei dabartinėse, gaminamose su gyvsidabriu.

Naujųjų lempučių be gyvsidabrio gamybos kaštai yra panašaus dydžio kaip ir šiuo metu gaminamų kompaktiškų fluorescencinių elektros lempučių, sako R. Klingas, KIT šviesos ir plazmos technologijų skyriaus vadovas. „Tai nebrangi lemputė, kurios tarnavimo laikas sieks apie 30.000-40.000 valandų“, toliau dėsto tyrinėtojas. Tai reiškia, naujoji lemputė tarnaus kur kas ilgiau, nei šiandien rinkoje pardavinėjamos energiją tapančios lemputės.

Vartotojų žurnalo „Öko-Test“ atliktų bandymų metu 15 iš 16 patikrintų fluorescencinių energiją taupančių lempučių jau po 6.000 valandų nebešvietė savo pilna galia. Tokių lempučių gamintojai įprastai deklaruoja apie 10.000 valandų tarnavimo laiką, bet net ir nuo praktinių rezultatų besiskirianti teorinė deklaracija nė iš tolo neprilygsta naujai išrastoms lemputėms. Taip yra dėl to, kad „3rdPPBulb“ technologija apsieina be elektrodų. Būtent elektrodai ir lemia greitesnį šiuo metu rinkoje esančių energiją taupančių lempučių senėjimą.

Kada gi galima laukti naujų lempučių pasirodymo rinkoje? „Kaip tik šiuo metu yra tariamasi su firmomis, kurios nori gaminti šias lemputes. Planuojame produktą pateikti rinkai vėliausiai ateinančiais metais“, Hanoverio parodoje 2013 metų balandį sakė R. Klingas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (2)