Sėkmingos kovos su piratavimu pavyzdys: svarbu ne įstatymai, o alternatyvos  (1)

Pramogų pramonės grupės Norvegijoje daugelį metų stengėsi iš valdžios išsireikalauti griežtesnių kovos su piratavimu įstatymų. Liepos mėnesio pradžioje jiems galų gale pasisekė – įstatymai buvo pakeisti. Tačiau, pasirengus interneto srauto blokavimui ir bausmėms už piratavimą, pastebėta nauja tendencija: muzikos piratavimas patyliukais ir savaime sumažėjo iki penktadalio to lygio, kuris buvo pasiektas prieš penkerius metus. Filmų ir TV serialų neteisėtas siuntimasis sumažėjo perpus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Liepos pradžioje Norvegijoje įsigaliojo naujas įstatymas, kurio tikslas – sumažinti neteisėto turinio siuntimąsi internetu. Ne vienerius metus lobistų grupių „stumtas“ įstatymas kovos su piratavimu grupėms suteiks galimybę bausti asmenis, kurie dalijasi turiniu, saugomu autorių teisėmis.

Tas pats įstatymas leidžia iš interneto paslaugų teikėjo pusės blokuoti ir svetaines, pažeidžiančias autorių teises. Savaime suprantama, pirmoje blokuotinų svetainių sąrašo vietoje yra „The Pirate Bay“, bet tikimasi, kad per ateinančius mėnesius norvegai nebeteks prieigos prie visų žinomesnių „torrent“ nuorodų dalijimosi svetainių.

Bet jau po įstatymo įsigaliojimo paaiškėjo, kad jo poreikis pastaruoju metu smarkiai sumažėjo.

Rinkos tyrimų bendrovė „Ipsos“ publikavo 2008-2012 m. duomenų apie muzikos, filmų ir TV serialų piratinį siuntimąsi analizę. Šio tyrimo duomenimis, 2008 metais be teisių turėtojų leidimo buvo nukopijuota beveik 1,2 mlrd. dainų. O 2012 metais šis skaičius susitraukė iki 210 milijonų – iki vos 17,5 proc. ankstesnio lygio.

Savaime suprantama, 2008 metais filmų ir serialų piratavimas nebuvo išvešėjęs taip, kaip muzikos – neteisėtai buvo atsisiųsta 125 mln. ir 135 mln.. kopijų atitinkamai. O praėjusiais metais abiejų turinio tipų neteisėtas siuntimasis buvo sumažėjęs pusiau – iki 65 mln. ir 55 mln. atitinkamai.

Tai kas gi taip stipriai sumažino piratavimą? Visų pirma, nuopelnų už tokias tendencijas negalima priskirti jokioms antipiratinėms kampanijoms. Per pastaruosius metus ant teismo suolo teko pasėdėti tik mažučiam kiekiui Norvegijos piratų.

Vadinasi, piratavimas gąsdinimo taktikai nepasiduoda. Lieka vienintelė pramogų rinkos būsenos gerėjimo priežastis – sveikas protas.

„Kai turite gerų teisėtų pasiūlymų, žmonės jais naudojasi. Neteisėto kopijavimo teisinti negalima, bet jei atsiranda pasiūlymas, kuris per daug neplėšo kišenės ir yra lengvai naudojamas, jis tampa įdomesniu už neteisėtą siuntimąsi“, - sakė Oslo universiteto buvęs teisės profesorius Olavas Torvundas.

Piratavimo tendencijos pokyčio stiprumas verčia manyti, kad kovos su piratavimu efektyviausiai ėmėsi muzikos pramonė.

Bendrovei „Ipsos“ atlikus tyrimą paaiškėjo, kad 47 proc. apklaustųjų (atitinka 1,7 mln. Norvegijos gyventojų) naudojasi muzikos transliavimo paslaugomis (tokiomis, kaip „Spotify“). Dar įspūdingiau tai, kad kiek daugiau nei pusė jų (atitinka 920 tūkst.) žmonių yra pasirinkę tų paslaugų mokamas versijas.

TV serialų piratavimas 2012 metų pabaigoje buvo santykinai mažas. Nors didžiausias jis buvo dar 2011 metų pradžioje. Padėtį taip pat stabilizavo teisėtų alternatyvų – tokių, kaip „Netflix“ - atsiradimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (1)