Šviesi idėja: kinai išrado belaidžio ryšio lemputę  (26)

Grupė Kinijos inžinierių išrado pirmą pasaulyje elektros lemputę, kuri ne tik šviečia, bet ir siunčia "wi-fi" signalą. Beje, Fudano universiteto (Šanchajus, Kinija) tyrėjai išradimo prototipą pavadino "Li-Fi".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekspertų teigimu, LED lemputė su mikroschema belaidžio internetinio ryšio signalą skleidžia didesne sparta nei vidutinė interneto ryšio sparta Kinijoje. Prie interneto gali prisijungti ne daugiau kaip 4 netoli „Li-Fi“ lemputės esantys įrenginiai.

 

Lemputėje įmontuota mikroschema, kuri generuoja signalą (150 megabitų per sekundę), o tai yra gerokai didesnė sparta nei internetinio ryšio spartos vidurkis Kinijoje.

Kitą mėnesį Šanchajuje vyksiančioje Tarptautinėje industrijos mugėje (International Industry Fair) kinų mokslininkai pristatys 10 internetinių lempučių pavyzdžių. Manoma, kad toks internetinio ryšio sprendimas išsiskiria spartumu, pigumu ir energijos tausojimu. Viliamasi, kad lemputėmis skleidžiamas belaidis interneto ryšys Kinijos namų ūkiuose taps savaime suprantamu dalyku – Kinijoje vis daugiau žmonių tradicines lemputes keičia į modernesnius LED pagrindu pagamintus šviestukus.

Pranešama, kad „Li-Fi“ naudoja tik apie 5 proc. energijos, kurios reikia belaidžio ryšio stotelėms. Nors internetinio ryšio lemputės idėja – labai šviesi, idėjos autoriais susiduria su tokio šviestuko dizaino ir gamybos problemomis – ypatingai sunkiai sekasi surasti tinkamą ir skoningą mikroschemos dizaino sprendimą.

Kitas trūkumas – interneto ryšys nutraukiamas, kai lemputė išjungta arba perdega.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(1)
(-1)

Komentarai (26)