„Google“ - kompanija, aprašyta fantastų istorijose? (Video)  (1)

Tai ne sensacija. „Google“ jau nebėra „debesies“ sprendimų bendrovė, nors pelną jai atneša būtent ši sritis. Taip, ji uždirba iš tekstinės reklamos pardavimų, kurie rodomi populiariausioje pasaulyje paieškoje, el. pašto tarnyboje ir programėlių verslui, tačiau tai, kur ji leidžia pinigus privers rimtai susimąstyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Google“ tampa ateities technologijų kompanija, apie kurią esame matę fantastiniuose filmuose. Tai kažkas panašaus į legendinę „Skynet“ iš „Terminatoriaus“ (ne Vilniaus šviesolaidžio interneto teikėją, deja) serijos, kuri netrukus pasipildys jau 5 dalimi. Ar ne per drąsu taip vadinti „Google“? Tikrai ne.

Pasižiūrėkime į faktus. Ką pastaraisiais metais pirko „Google“? Tai niekam ne paslaptis. Kiekvienas iš pirkinių – rimta priežastis, dėl kurios neturėtume „Google“ vadinti debesų kompiuterijos paslaugų kompanija.

1. Automobilis be vairuotojo

Viskas prasidėjo 2005 metais, kai DARPA apdovanojo Stanfordo universiteto inžinierių Sebastianą Thruną 2 milijonų JAV dolerių premija už jo išradimą – transporto priemonę, valdomą nuotoliniu būdu. Kitaip tariant – be vairuotojo. „Google“ vėliau pasikvietė šio inžinieriaus komandą pas save. Pastaraisiais metais „Google“ finansavo lobistus, kad šie padėtų JAV valstijose priimti reikiamus teisės aktus, kad autonominiai automobiliai galėtų važinėti Amerikos gatvėmis. Kai kurios valstijos, pavyzdžiui, Nevada, Kalifornija, Florida ir t.t. jau legalizavo tokius automobilius.

2. Veidų atpažinimo sistema „PittPatt“

2011 metais, kai automobilis be vairuotojo jau buvo sukurtas ir išbandytas, „Google“ pradėjo pirkti gana nestandartines technologijas. Šalia interneto tarnybų, paieškų, serverių ir kitų produktų, kurie tiesiogiai buvo susiję su IT.

„PittPatt“ technologija buvo skirta atpažinti veidus nuotraukose. Atrodo, nieko čia tokio, tačiau šios technologijos pagrindu sukurta nemažai „Android“ programų, socialiniuose tinkluose galime žymėti save ir draugus. Bet galime ir nežymėti, nes mus pažymės nuotraukose pats „Google“. Jau kitais metais buvo įsigytas ukrainiečių startuolis „Viewdle“, kuriantis panašią technologiją.

3. Vėjo turbina „Makani“

Kompanija „Makani Power“ iki 2013 metų kūrė kiek neįprastą produktą, kuris iki šiol mums nėra žinomas. Tai vėjo turbina. Vėjo malūnų pakankamai turime ir Lietuvoje, jų veikimo principas labai aiškus, o štai vėjo turbina veikia kiek kitaip. Ant laido sukasi lėktuvėlis, kuris sukimo momentu generuoja elektros energiją. Tai pigiau ir efektyviau nei vėjo malūnas.

Tokia vėjo turbina yra lengvai transportuojama ir gali veikti ant vandens viduryje vandenyno. Tereikia tik gero plūduro... Kam 2013 metais „Google“ prireikė tokio įrengimo?

4. Dvikojis robotas „Schaft“

Pradeda ryškėti „Terminatoriaus“ vaizdas... 2013 metais „Google“ nusiperka „Schaft Inc.“ – japonų startuolį, kuris užsiima dvikojų humanoidų išradimu ir tobulinimu. Tai ne šiaip sau robotas, tai žmogaus funkcijas pamėgdžiojantis robotas, galintis vaikščioti dviem kojomis. Šis robotas buvo išrastas kilniems tikslams – likviduoti Fukušimos atominės elektrinės katastrofos padarinius. Dar viena technologija, kuri buvo sukonstruota gerais tikslais... Jau kitą dieną, gruodžio 3, įsigyjama dar viena robotų kompanija „Industrial Perception“. Šį kartą tai paprasti mechaniniai robotai, skirti padėti žmonėms.

5. Robotas „Meka“

2013 metų gruodžio 4 dieną įsigyjama robotų rankų gamintoja „Redwood Robotics“. Jau kitą dieną – jos motininė kompanija „Meka Robotics“, kuri kuria humanoidus, tačiau jų paskirtis yra pagalba buityje (važinėja ant ratukų). Prisiminkime „Schaft“ robotą, kuris daugiau orientuotas į įvairių plokštumų įveikimą dviem kojomis. Kas išeitų sujungus šias dvi technologijas?

Štai ką gali „Meka“ robotukas:

6. Robotinė kamera „Bot&Dolly”

Gruodžio 6 dieną „Google“ perka „Holomni“ – robotų ratų gamintojus. Gruodžio 7 dieną – „Bot&Dolly“ robotinių kamerų gamintojus. Atrodo, kas čia tokio – ratai ir kamera, kuri daugiau naudojama išminuotojų, astronautų ir apsaugos sistemų... Iš tikrųjų „Google“ tą gruodį nepasisotino dar 6 robotus gaminančiomis kompanijomis.

7. Monstras „Boston Dynamics“

Gruodžio 10 dieną „Google“ nusipirko bene daugiausiai dėmesio sulaukusį keturkojį robotą su visa jį sukūrusia komanda. Atrodo, kad čia žingsnis atgal, nes iš atskirų dalių jau beveik galima sukonstruoti vaikščiojantį ir gana padoriai judantį robotą. Kam reikia keturkojo?

Pasirodo, šis neišvaizdus ir kiek bauginantis robotas gali bėgti 45 m/h greičiu, nešti 150 kg ir laisvai kopti 35 laipsnių kampu pasvirusiu paviršiumi visiškai stabiliai, nereaguodamas į aplinkos poveikius ir kliūtis. Jį pastūmus, robotas nepraranda pusiausvyros ir nepargriūna, o prisitaiko, kaip tikras gyvūnas. Tuo metu buvo dirbama tik su keturkojo nešulinio gyvūno prototipais. Dabar jau galima susipažinti ir su kitais kūriniais – „SandFlea“ (smėlio blusa) – robotu, galinčiu iš vietos pašokti 8 metrus į viršų, ir „Atlas“ – žmogaus ūgio dvikoju robotu, galinčiu eiti bet kokiu paviršiumi.

8. Gaisro signalizacija „Nest“

Vienas iš mįslingiausių „Google“ pirkinių, kurį įsigijo jau šiais metais sausį – „Nest Labs“. Tai išmanusis priešgaisrinis signalas, kuris kabinamas namuose ant sienos ir turi pranešti, kada kambaryje atsiranda dūmai arba liepsna. Nuo standartinio jis skiriasi tuo, kad turi Wi-Fi ir gali būti valdomas per atstumą. Jei jau kuria robotus, tai kam prireikė paprasčiausios priešgaisrinės signalizacijos?..

9. Dirbtinis intelektas „Deepmind“

Grįžkime prie robotų mistikos. „Google“ robotams trūksta praktiškai vieno dalyko – dirbtinio intelekto. Galbūt todėl šių metų sausį kompanija įsigijo britų dirbtinio intelekto technologijos išradėjus ir kūrėjus „Deepmind“. Atrodo, kad su robotais tai nesusiję, bet... Pasak pačių kūrėjų, jų technologija yra skirta simuliacijoms ir žaidimams. Po įsigijimo, iš karto prabilo kitas „Google“ darbuotojas ir išradėjas Ray Kurzweil, kuris nori panaudoti šį dirbtinį intelektą kurdamas dar tobulesnę paiešką ir „kiberdraugą“. Ar toks „draugas“ galės valdyti robotą? Laikas parodys...

10. „Titan“ – nenusileidžiantis lėktuvas

Kompanija „Titan Aerospace“ sukonstravo gana įdomų aparatą – saulės baterijomis valdomą sklandytuvą, kuris gali skraidyti nenusileisdamas net naktį, kai saulė jau nešviečia. „Google“ nusipirko „Titan Aerospace“ balandžio 14 dieną. Kam? Juk jau turi vieną skraidantį aparatą, kuri gamina elektros energiją (vėjo turbiną „Makani“).

Šio sklandytuvo galimybės yra labai plačios. Prie jo galima primontuoti itin aukštos raiškos kameras, kurios stebėtų viską, kas darosi ant žemės iš tokio atstumo, kurio įveikti negali priešlėktuvinė gynyba. Taip pat šis lėktuvas gali atlikti ir komunikacijos palydovų funkciją, nepriklausomai nuo to, ar žemėje yra elektros energija ir reikalinga infrastruktūra ar ne. Kosmoso palydovą paleisti yra brangu ir užima labai daug laiko, o toks kur kas paprastesnis ir efektyvesnis. Ar „Google“ gali panaudoti šį aparatą savo robotų armijai kontroliuoti?..

… čia ir sustokime, kad nebūtume apkaltinti robo-paranoja...

Neįtraukėme dar vienos kompanijos, kuri nelabai susijusi su „debesies“ tarnybomis – „Motorola“. Deja, „Google“ neseniai šią kompaniją pardavė „Lenovo“ ir neatrodo, kad labai pelningai. Kol „Adwords“ reklama ir mokamos debesų kompiuterijos paslaugos generuoja milžiniškus pelnus, „Google“ ir toliau pirks naujus išradimus, kurie pakeis mūsų ateitį. Kaip? Čia jau parodys laikas, bet greitu laiku „debesis“ kompanijai „Google“ gali tapti tik papildomu, o ne pagrindiniu pajamų šaltiniu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Tinklaraštis "įDebesis"
Tinklaraštis
Autoriai: Marius Kuitniauskas
(49)
(5)
(44)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: