Perversmas elektronikoje: energiją galima kaupti tiesiog laiduose (Video)  (6)

JAV mokslininkai išrado naują nanotechnologiją, kuri suteikia galimybę elektros laidais ne tik perduoti energiją, bet ir ją kaupti. Tai reiškia, kad elektros energiją, kurios reikia jūsų MP3 grotuvui ar išmaniajam telefonui maitinti, galima nešiotis su savimi savo drabužių audiniuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau šis išradimas gali būti pritaikytas ir kur kas didesniu mastu: pasak Centrinės Floridos universiteto Orlande (JAV) atstovų, ši revoliucinė nanotechnologija suteikia galimybę įprastiniuose vario laiduose kaupti elektromobilių ir įvairių sunkiųjų mechanizmų funkcionavimui būtiną elektros energiją.

Centrinio Floridos universiteto tyrimų laboratorijoje profesoriaus Jayano Thomaso ir doktoranto Zenano Yu išrastas būdas viena plona varine elektros laido gija tuo pat metu ir perdavinėti, ir kaupti elektros energiją bus pristatytas birželio 30 dienos mokslinio žurnalo „Advanced Materials“ numeryje, kuriame jis tapo pagrindine tema. Tačiau žurnalas „Nature“ jau paskelbė šio revoliuciniu vadinamo išradimo aprašymą.

Pasak autorių, išradimas remiasi labai įdomia idėja, ir nors atspirties tašku tapo varinis elektros laidas, toliau plėtojant šią nanotechnologiją gali būti sukurti specialūs naujos kartos elektros laidai su specifinėmis nanostruktūras naudojančiomis gijomis, kurie galės dideliais kiekiais kaupti elektros energiją.

JAV mokslininkai išorinėje varinio elektros laido gijos dalyje išaugino siūlų formos nanokristalų sluoksnį. Po to šie kristalai buvo apdoroti specialiu lydiniu: taip buvo sukurtas pirmasis elektrodas. Kadangi energijai kaupti būtini du elektrodai, antrąjį pavyko pagaminti aplink nanokristalus įrengus labai ploną plastiko sluoksnį ir apjuosus jį metaliniu apvalkalėliu. Po to šie sluoksniai buvo suklijuoti specialiu geliu.

Kadangi siūlų pavidalo nanokristalai buvo apsupti izoliuojančiu sluoksniu, vidinė varinė gija išlaiko gebėjimą perduoti elektros srovę, o sluoksniai aplink ją tuo pat metu leidžia ją kaupti, sakoma pranešime. Kitaip tariant, išradėjai išorinėje varinio elektros laido dalyje, pasitelkę nanotechnologijas, įrengė superkondensatorių. Tokie superkondensatoriai gali kaupti didelį energijos kiekį. Pasak tyrimo autorių, šis išradimas gali būti naudojamas ne tik mažos elektrinės galios prietaisams maitinti, bet ir praversti didelėse transporto priemonėse, įskaitant sunkiąją statybos techniką.

Šiame vaizdo siužete demonstruojama, kaip laidas su nanotechnologijų pagrindu jame įrengtu kondensatoriumi autonomiškai maitina šviesos diodą:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(29)
(2)
(27)

Komentarai (6)