Pirmieji styginiai traukiniai – Šiauliuose (Video)  (21)

Kompanija „Rail Skyway Systems Ltd“ apsisprendė: ateities transportą – ant specialių stygų važiuojančius traukinius – vystys Lietuvoje. Pirmąją laboratoriją, kurioje bus testuojama naujoviška transporto rūšis, ketinama įrengti Šiauliuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Rail Skyway Systems Ltd“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Arturas Virbickas patvirtino, kad jau antradienį numatoma pasirašyti sutartį su Šiaulių miesto savivaldybe dėl 30 hektarų ploto žemės sklypo nuomos. Būtent jame ir planuojama įrengti laboratoriją.

„Rytoj ketiname pasirašyti sutartį. Joje bus įrašytos ir visos nuomos sąlygos, kainos“, – sakė A. Virbickas.

Jis kol kas negalėjo pasakyti, kada išnuomotame plote prasidės darbai, mat pirmiausia reikės užbaigti formalumus. Kiek užtruks dokumentų tvarkymas, A. Virbickas nesiryžo spėlioti.

Ant specialių stygų judantis traukinys, tausojantis gamtą ir išteklius, yra ruso išradėjo Anatolijaus Junitskio idėja. Šiuo projektu jis užsiima jau daugiau nei 37 metus.

Prieš kurį laiką A. Junitskis buvo pradėjęs bandymus Rusijoje. Nors jo idėja sulaukė didelio susidomėjimo, išradėjas susidūrė su pasipriešinimu: laboratorija buvo suniokota. Naujai laboratorijai jis nusprendė ieškoti vietos kitur. Ir atkreipė dėmesį į Lietuvą.

„Norime pademonstruoti šią inovaciją Lietuvoje, kur nėra konkurencijos ir kur mums niekas netrukdys. Be to, jūs priklausote ES, tad su šiuo projektu galėsime žengti toliau į Europą. Atsinešame čia technologiją, inovaciją, kad ją parodytume pasauliui“, – anksčiau yra sakęs A. Junitskis. Tuomet jis minėjo, kad į laboratoriją numatoma investuoti per 300 mln. dolerių ir įdarbinti apie 500 žmonių.

Išbandžius technologiją numatoma statyti bandomąją trasą. Kompanijos atstovai svarsto, kad pirmasis styginis traukinys galėtų kursuoti maršrutu Vilnius-Kaunas. Jis galėtų važiuoti 500 km per valandą greičiu, taigi kelionės tikslą būtų galima pasiekti vos per 15 minučių, o bilietas kainuotų 5–10 litų.

Siužetas apieA. Junitskio projektą:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(25)
(3)
(22)

Komentarai (21)