Lietuvių „Rūsys“ skelbia pasaulinę išmaniojo kino revoliuciją (Video)  (8)

Kaip jums skamba frazė: „lietuviško kino kūrėjai padarė tai pirmieji pasaulyje“? Neįtikėtinai? O spalio 24 d. kino teatrus pasieks pirmasis pasaulyje filmas, kurio kūrėjai siaubą žiūrovams varys išmaniai – veiksmas iš ekrano išsiverš į žiūrovų išmaniuosius įrenginius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įsidiegę specialią programėlę, pasijusite lyg perkelti į filmo pasaulį – telefono ekranas rodys vaizdus, kuriuos savo telefone mato personažas, skleis įspūdį papildančius garsus, bus galima net sulaukti skambučio iš kitapus ekrano. Taigi nuolat giriami mūsų programų kūrėjai, ėmęsi gelbėti nuolat keikiamą mūsų kiną, parodė, kaip atrodys ateities filmai.

Kiek Almanto Dulkio prodiusuotas ir Ričardo Matačiaus režisuotas filmas „Rūsys“ yra geras, čia nespėliosime. Tapytojos Ievos (vaidina Jurga Šeduikytė) ir orlaivių piloto Tomo (Marius Jampolskis) istorija gali būti papasakota ir labai įdomiai, o gali nepadėti ir antrojo plano vaidmenį atliekantis Jeronimas Milius. Bet porą išskirtinių faktų paminėti galime jau dabar.

Pirmas (ir ne toks svarbus) – tai pirmoji lietuviška psichologinė siaubo drama.

Antras – tai pirmasis išmanusis filmas pasaulio kino istorijoje.

Na, gerai, mėginimų diegti išmaniuosius efektus jau būta ir iki jo. Tačiau dažniausiai žiūrovų asmeniniai įrenginiai pasitelkiami tik papildomai informacijai apie patį kiną rodyti arba, o siaube, kaip papildomas ekranas reklamai. Šio lietuvių filmo prodiuseris A. Dulkys teigia, kad „Rūsys“ yra pirmasis pasaulyje išmanusis A kategorijos ilgojo metražo filmas.

„Šio filmo metu, kitaip nei visuose iki šiol, savo išmanųjį telefoną reikės laikyti įjungtą. Be jokios abejonės, žiūrėti bus galima ir neturint išmaniojo telefono su įdiegta programa. Tačiau tų, kurie prieš filmą parsisiųs „Rūsio“ programėlę, laukia gerokai daugiau įspūdžių.

Filmą stebint išmaniai, bus galima tiesiogine prasme jame dalyvauti. Tik taip žiūrovas matys režisieriaus komentarus, stebės, ką savo telefono ekrane mato filmo personažai, girdės papildomus garsus ar net sulauks skambučio iš kitapus ekrano. Taip, personažai su žiūrovais bendraus telefonu. Dar daugiau – „Rūsio“ žiūrovai filmą ne tik žiūrės, jie jame dalyvaus, patys įsijaus į personažo vaidmenį“, – sako vienas „Rūsio“ scenarijaus autorių, filmo prodiuseris A. Dulkys.

Beje, jei smalsu, jau dabar galima išbandyti ir patirti du iš gausybės filme rodomų išmaniųjų efektų. Tereikia parsisiųsti programėlę (iOS įrenginiams rasite čia, o „Android" – čia). Jei įjungę ją savo kompiuterio ekrane su garsu žiūrėsite čia pateiktą filmo anonsą… Žodžiu, negadinsime staigmenos.

„Idėja sukurti išmanųjį kiną kilo diskutuojant su bičiuliu iš „Retail Media“. Ši kompanija, pasitelkusi išmaniąją veidų atpažinimo technologiją, sugebėjo suskaičiuoti, kiek žmonių pastebi jų rodomą reklamą. Pamaniau, jei galima atpažinti veidus, tikriausiai galima atpažinti konkretų garsą. Programėlė, kurią „Rūsio“ žiūrovai atsisiųs į savo telefonus, aktyvuojasi atpažinusi konkretų garso takelį“, – pasakoja A. Dulkys.

„Jei gali būti išmanusis šaldytuvas, kodėl negali būti kinas? Manau, kad kino pramonėje kitąmet įvyks didžiulis lūžis. Juk kinas iš esmės nesikeitė nuo 1959 metų, kai buvo išrastas stereoskopinis, populiariai vadinamas 3D, kino standartas. Atėjo metas pokyčiams ir mes to ėmėmės iš esmės.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(21)
(5)
(16)

Komentarai (8)