ES ruošiasi visiškam rusiškų dujų tiekimo nutraukimui  (4)

Europos Komisija parengė Europos Parlamentui ir ES Tarybai rekomendacijas tam atvejui, jei būtų visiškai nutrauktas dujų tiekimas iš Rusijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kalbama apie visišką rusiškų dujų tiekimo nutraukimą šešiems mėnesiams visomis kryptimis, tiek per Ukrainą, tiek kitais maršrutais, taip pat ir dujotiekiu „Šiaurės srautas“, – cituoja agentūra neįvardinto Europos Komisijos atstovo pareiškimą.

Kaip sakoma parengtame dokumente, ES šalims būtina maksimaliai padidinti jungiamųjų vamzdynų galimybes ir atšaukti tarpvalstybinės prekybos apribojimus, informuoja „Interfaks“.

Europos Komisija taip pat siūlo optimizuoti požeminių dujų saugyklų panaudojimą. Ji taip pat pareiškė, jog būtina laiku įgyvendinti jau suplanuotus infrastruktūros projektus: suskystintų gamtinių dujų terminalų statybą Lietuvoje ir Lenkijoje, dujotiekio tiesimą iš Vengrijos į Slovakiją.

Jeigu situacija labai pablogėtų, Europos Komisija siūlo pirmiausia dujomis aprūpinti namų ūkius, kiek tik įmanoma siekti, kad būtų pereita prie alternatyvos – kitų energijos šaltinių, imtis veiksmų, siekiant padidinti energijos vartojimo efektyvumą ir sumažinti dujų suvartojimą.

Tikimasi, kad įgyvendinus visas pasiūlytas priemones, galimas rusiškų dujų tiekimo nutraukimas ES šalims atsilieps minimaliai. EK dujų atsparumo ataskaitoje nurodė, kad šiuo metu Rusijai mėnesiui nutraukus dujų tiekimą Baltijos šalims, Lietuvai ir Estijai kiltų problemų. Tačiau pradėjus veikti SGD terminalui, vartotojų aprūpinimas būtų užtikrintas.

Pasak Europos Komisijos atstovo, dabar iš esmės tik Estija neturi jokių saugiklių, skirtų dujų tiekimo gyventojams užtikrinimui. Jos sistemoje dujų neliktų po 4-5 dienų net ir pažeidžiamiems vartotojams. Lietuva dėl sutarties su Latvijos Inčukalnio saugykla būtų mažiau paveikta, tačiau tik trumpiau nei mėnesį.

Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas apsaugotų Lietuvos, Latvijos ir Estijos vartotojus ir ilgiau, jei Rusija nutrauktų dujų tiekimą Baltijos šalims.

Nurodoma, kad Estijoje dujų poreikis yra mažesnis nei Lietuvoje ir Latvijoje, tačiau EK pataria Estijai pasirašyti su Lietuva sutartį dėl dujų tiekimo iš SGD terminalo.

Tuo tarpu Lietuvai rekomenduojama tęsti dujotiekio Klaipėda-Kuršėnai statybą bei apsvarstyti galimybę padidinti kitokio kuro atsargas, kad įrenginiai galėtų veikti, kol bus pristatytas naujas alternatyvus kuras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(48)
(1)
(47)

Komentarai (4)