Išmaniosios šiukšliadėžės praneš, kada laikas jas ištuštinti  (0)

Milton Keinsas – niekuo neišsiskiriantis Anglijos miestas, esantis į šiaurės vakarus nuo Londono. Tačiau jis jau netrukus pretenduoja tapti vienu išmaniausių pasaulyje. „Internet of things“ iš anglų kalbos išvertus reikštų „daiktų internetą“. Ką tai reiškia? Ogi tai, kad tarpusavyje gali bendrauti ne tik žmonės, bet ir šiukšlių konteineriai, šiukšliavežiai, netgi muilo dozatoriai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nyki Milton Keinso gatvė: namai seni ir aptriušę, sodai neprižiūrimi, iš užeigų – kinų restoranas ir žuvį su skrudintomis bulvytėmis siūlantis baras. Toliau stovi žali, mėlyni ir rožiniai šiukšlių konteineriai, iš kurių virsta šiukšlės: kilimų liekanos, plastikiniai maišai, mediniai lentgaliai.

„Atrodo gana šlykščiai, ar ne? Bet netrukus čia bus visai kitoks vaizdas“, – aiškino vietos gyventoja Tracy Hopkins. Ir tai ne tik gražios svajonės: netrukus šioje gatvėje bus įrengta tai, kas Milton Keinsą vos per 18 mėnesių turėtų paversti ateities miestu.

Šiukšlių konteineriuose bus įrengti nedideli davikliai, kurie automatiškai praneš, kai jie bus pilni. Miesto šiukšliavežių vairuotojai taip pat automatiškai gaus pranešimą, kuris informuos, kiek tonų šlamšto reikia išvežti.

Daiktų internetas turėtų padėti miesto savivaldybei sutaupyti, Milton Keinso gyventojams leistų pasiūlyti geresnes paslaugas. Juk, pavyzdžiui, šiukšliavežiai pajudės tik tuomet, kai konteineriai tikrai bus pilni.

„Visa tai kasdienį gyvenimą padarys paprastesnį“, – žadėjo T.Hopkins. 53 metų moteris dirba bendrovėje „Neul“. Pastaroji įrengia pagrindines stotis, per kurias vienu metu tarpusavyje bendraus tūkstančiai daviklių.

Šiukšlių konteineriai – tik vienas pavyzdys, kaip Milton Keinsas mėgina pasinaudoti šiuolaikinių technologijų galimybėmis. Kaip ir šiukšlių konteineriai, automobilių stovėjimo aikštelės siųs signalus apie laisvas vietas. Net viešuosiuose tualetuose esantys muilo dozatoriai ar spąstai žiurkėms turėtų automatiškai pranešti, ar jie pilni, ar tušti. Nuo ateinančio pavasario tarp centrinės Milton Keinso geležinkelio stoties ir prekybos centro ims kursuoti savaeigės transporto priemonės.

Kiek tai kainuos? Dar neaišku. Bet Milton Keinsui reikia ko nors imtis, nes miestas įprastais būdais nebesusitvarko su plėtra.

Milton Keinsas buvo suplanuotas XX amžiaus septintajame dešimtmetyje ant braižymo lentos ir atsirado vos ne tuščioje vietoje. Tačiau netrukus žalumoje skendinti gyvenvietė pritraukė daug bendrovių, kurioms nuomotis patalpas už 90 kilometrų esančiame Londone buvo per brangu.

„Turime daug naudos dėl to, kad esame arti Londono. Milton Keinsas laikomas inovacijų miestu, tad neatsitiktinai čia bus išbandomas naujasis modelis“, – sakė miesto Strategijos plėtros skyriaus direktorius Geoffas Snelsonas.

Gyventojų skaičius nuo dabartinių 250 tūkstančių 2026 metais turėtų išaugti iki daugiau nei 300 tūkstančių. Remiantis prognozėmis, transporto padaugėtų 60 proc., per artimiausius dvylika metų Milton Keinse bus pastatyta 30 tūkstančių naujų namų.

Kadangi miestas tapo savotiškų bandymų poligonu, pinigų įvairioms sistemoms ir davikliams įsigyti skiria ne tiktai vyriausybė, bet ir verslo kompanijos – „British Telecom“, „Eon“, „Neul“ ir kitos. Jos čia įžvelgė tinkamą vietą savo idėjoms išmėginti. („Welt.de“, LR)

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai (0)