Problema, apie kurią garsiai nekalbama: JAV nakintuvai turės daug bėdų stoję į kovą su Rusijos aviacija  (15)

JAV naikintuvai yra greičiausiai ir gebantys geriausiai manevruoti kovos lėktuvai pasaulyje. Tačiau JAV karinių oro pajėgų atstovai įspėja – jų turima ginkluotė sparčiai sensta, rašo „The Daily Beast“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aukštai skraidantis ir greitas „F-22 Raptor“ „nematomas“ naikintuvas yra didžiausią grėsmę keliantis karo lėktuvas, koks tik yra pagamintas JAV. Tačiau „Raptor“, kaip ir visi kiti JAV naikintuvai, turi Achilo kulną, įspėja karinių oro pajėgų pareigūnai. „Raptor“ turimos ilgojo nuotolio raketos oras-oras gali nepajėgti numušti priešo orlaivių dėl juose įrengtų naujų antiradarų technologijų.

„Mes, JAV gynybos departamentas, metų metus nesiimame tinkamų metodų kovai su elektroninėmis atakomis, – „The Daily Beast“ pareiškė aukšto rango karinių oro pajėgų pareigūnas, turintis didelę patirtį su F-22. – Tad nors mes ir turime puikias technologijas, kurios sumažina aptikimo radarais galimybę, mums bus sunku išvengti elektroninių atakų tam, kad galėtume atakuoti priešo orlaivį, tokį kaip rusų „Su-35s“. Mūsų raketos sunkiai jį numuštų.“

Daug potencialių priešininkų, tokių kaip kinai ir rusai, išvystė sudėtingas technologijas (skaitmeninio radijo dažnio atmintį – DRFM), kurios sutrikdo radaro veiklą. Šie antiradarai įsimena ateinančius radarų signalus ir juos atkartodami siunčia atgal siuntėjams, taip sutrikdydami jų darbą.

Tokia technologija „apakina“ mažesnius radarus, kurie yra įtaisyti kartu su raketomis oras-oras, tokiomis kaip „Raytheon AIM-120 AMRAAM“, kurios yra pagrindinis JAV turimas ilgojo nuotolio ginklas.

Tai reiškia, kad net ir geriausiam naikintuvui „F-22“ gali prireikti keleto raketų, kad būtų numuštas priešo naikintuvas. „Nors numušimo tikimybės skaičiai yra slapti, galiu pasakyti, kad mes jų nenumušinėtume santykiu 1:1“, – sakė karinių oro pajėgų pareigūnas.

Su juo sutiko ir kitas pareigūnas, turintis daug patirties su „nematomu“ „F-35“ naikintuvu. „AMRAAM per ilgus metus sulaukė daug puikių patobulinimų, tačiau galų gale tai yra sena technologija, kurta nepritaikant jos galingoms elektroninėms atakoms, kurios vyksta dabar“, – sakė jis.

Specialistai perspėja, kad rusų vystomos raketos netrukus amerikietiškas gali aplenkti ir nuotoliu. Yra žinoma, kad Rusija kuria ilgojo nuotolio ginklą „K-100“, kuris galės pasiekti didesnius nuotolius nei bet kokie ginklai, turimi dabar.

„The Daily Beast“ pažymi, kad problema nėra nauja – Pentagonas visuomet daugiau dėmesio skirdavo naujų naikintuvų, o ne naujų ginklų kūrimui. Ginklai tapo JAV akluoju tašku.

Pareigūnai pabrėžė, kad JAV raketos vis tiek pramuštų priešo technologijas ir tikslą pasiektų, tačiau tam jų reikėtų žymiai daugiau. Problema ta, kad naikintuvai neturi daug raketų – pavyzdžiui, „The Raptor“ skraidina šešias AMRAAM raketas ir dvi trumpesnio nuotolio „AIM-9 Sidewinder“ raketas. Tai reiškia, kad jeigu naikintuvui reikės paleisti šešias raketas tam, kad numuštų vieną priešo lėktuvą, tai bus didelė problema Pentagonui.

Pareigūnų teigimu, yra kelios galimybės, kaip įveikti dabartinį JAV ginkluotės atotrūkį. Galima sukurti raketas, kurios taikinius renkasi naudodamos kitą radijo signalų dažnį. Taip pat – kurios savyje sutalpintų kelis skirtingus jutiklius, tokius kaip infraraudonuosius spindulius ir radarus.

Dar vienas siūlymas – JAV naikintuvuose įtaisyti daugiau, bet mažesnių raketų. Šiuo metu yra kuriamos galingos ilgojo nuotolio raketos oras-oras „Cuda“, kurios leistų „nematomuose“ naikintuvuose sutalpinti du ar net tris kartus daugiau ginklų. Visgi abejojama, ar gerokai mažesnės raketos būtų pakankamai galingos ir toli siekiančios.

Vieno pareigūno nuomone, ateityje bus svarbu ne naikintuvo greitis ir sugebėjimas manevruoti, o ginklų greitis ir siekiamas nuotolis, todėl kariuomenei, kuri skiria šimtus milijardų JAV dolerių naikintuvų, o ne raketų tobulinimui, tai gali būti vis didėjantis iššūkis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(79)
(21)
(58)

Komentarai (15)