Bendra buitis su robotais: mokslui mesti iššūkiai  (0)

Prieš dešimt metų Henris Evansas patyrė insultą ir dėl to jo judrumas apribotas. Po nelaimės jis pradėjo dirbti kartu su Charliu Kempu, Džordžijos profesoriumi , siekiant sukurti robotą, kuris padėtų jam atlikti kasdienes veiklas, pavyzdžiui, nusiskusti, apklotų jį, kai jam šalta ar tiesiog pakasytų niežtinčią vietą. Panašu, jog greitai tai gali tapti realybe, nors šiuolaikiniai robotai paprastai nedirba tiesiogiai su žmonėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Robotai darbuojasi įvairiuose fabrikuose, tačiau dėl saugumo priežasčių įprastai yra izoliuoti nuo žmonių. Dažniausiai jie atlieka pasikartojančius darbus, tokius kaip suvirinimas ar dažymas. Žmonės, tuo tarpu, atlieka užduotis, kurios yra pernelyg sudėtingos robotams. Tačiau Džordžijos robotikos tyrėjai tiki, kad robotai dirbdami kartu su žmonėmis gali pasiekti daug geresnių rezultatų nei dirbdami atskirai. Jie kuria įvairius robotus, kurie galėtų būti naudingi įvairiose srityse: švietimo, gydymo, gelbėjimo ir karinėse misijose ar netgi ūkyje.

Siekiant užtikrinti robotų bendradarbiavimą su žmonėmis, jie turi turėti nuovoką. Pavyzdžiui, jie turėtų suprasti, kiek jėgos naudoja žmonės skusdamiesi ir panašiai. Robotams tai yra nemažas iššūkis, nors žmonės tai suvokia natūraliai. Jie taip pat turi būti pakankamai lengvai naudojami. Mokslininkai tiki, kad vieną dieną robotai taps įprastu namų prietaisu. Siekiant tai įgyvendinti, robotai ir žmonės turi lengvai suprasti vieni kitus.

Robotai turėtų aiškiai suprasti, ką žmogus daro ir sugebėti numatyti, ką jis ketina daryti toliau – tai stipriai pagerintų žmonių ir robotų darbo kartu efektyvumą. Užtikrinti saugumą galima užprogramuojant robotą taip, kad žmogui atlikus kažką netikėto, robotas sustoja arba pasitraukia žmogui iš kelio.

Gali būti, jog netolimoje ateityje robotai dirbs mokyklose. Jie galėtų mokyti vaikus matematikos, kadangi tai yra mokslas, kuris remiasi aiškiomis taisyklėmis, ir šias taisykles robotai gali perteikti. Jie taip pat galėtų nustatyti, kada vaikai patiria irzlumą arba, kada jiems nuobodu. Robotai būtų naudingi ir terapijoje dirbant su vaikais, turinčiais įvairius sutrikimus. Mokslininkai nemano, kad robotai pilnai pakeis mokytojus ar terapeutus, tačiau tiki, kad jie gali labai padėti mokymo ar gydymo procese, dirbdami kartu su žmonėmis. Šiuo metu jau sukurti ir mokyklose testuojami du skirtingi robotai, padedantys terapijos ir mokymo procesuose.

Pavojingose situacijose žmonės turi būti kuo toliau nuo pavojų. Į tokias vietas siunčiant robotus, jie turi veikti savarankiškai. Kuriami skraidantys robotai, kurie gali būti naudojami gelbėjimo misijose bei kariuomenės užduotyse. Robotai praneštų žmonėms tik pamatę ką nors neįprasto.

Mokslininkai tiki, kad skraidantys robotai gali padėti netgi ūkininkams. Robotai žinotų kaip atrodo apkrėsti augalai, tikrintų pasėlius ir pamatę augalo ligos ženklus, praneštų ūkininkui. Toks robotas turėtų jausti aplinką, interpretuoti duomenis ir nuspręsti, kokia informacija yra reikšminga ir verta perduoti žmogui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Robotika.lt
Robotika.lt
(9)
(2)
(7)

Komentarai (0)