Sukurti drabužiai leis žiemą visai nešildyti namų  (6)

Dėvėdamas sidabro nanovielutėmis (AgNW ) padengtus drabužius, kurie izoliuoja šilumą, žmogus žiemą būtų toks šiltas, kad galėtų nešildyti namų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsižvelgiant į tai, kad 47 proc. globalios energijos tenka vidaus šildymui, o 42 proc. iš jų – būsto šildymui, tokie aukštos izoliacijos drabužiai turi didelį potencialą ir ateityje gali padėti sutaupyti, rašo phys.org. Mokslininkų komanda, kuriai vadovavo profesorius Yi'is Cui'us, kartu su doktorantu Po-Chunu Hsu ir kitais mokslininkais iš Stanfordo universiteto, savo tyrimo rezultatus išspausdino žurnale „Nano Letters“. Kaip aiškina mokslininkai, daugumoje dabartinių strategijų, skirtų sumažinti suvartojamos šilumos energijos kiekį, koncentruojamasi į tai, kaip pagerinti pastatų izoliaciją. Tačiau ir puikiai izoliavus šilumą lieka be reikalo šildomi tušti medžiagos plotai. Kad išvengtų energijos eikvojimo, mokslininkai panaudojo naują strategiją, vadinamą „asmeniniu terminiu valdymu“, kuri susitelkia į žmonių šildymą. Jie pademonstravo, kad drabužiai, padengti metalinėmis nanovielutėmis, tokiomis kaip AgNW, šį tikslą gali pasiekti pasyviai izoliuodami šilumą arba leidžia aplinką šildyti aktyviai tuomet, kai yra prijungti prie išorinio šildymo šaltinio. Didžiausias sidabro nanovielučių privalumas yra tas, kad jos sugrąžina daugiau nei 90 proc. kūno išskiriamos šilumos žmogui. Ši medžiaga šilumą sulaikys kur kas geriau nei šilčiausias vilnos megztinis. Tokį aukštą šilumos atspindėjimo lygį leidžia pasiekti žemas medžiagų šilumos spinduliavimo koeficientas, kuris yra šilumos spinduliuotės matas. Žemo spinduliavimo koeficiento medžiago, tokios kaip sidabras, kurio koeficientas siekia 0,02, šilumą izoliuoja kur kas geriau nei, pavyzdžiui, tekstilė, kurios spinduliavimo koeficientas siekia 0,8.

Žinoma, dėvėti drabužius, kurie pagaminti iš sidabro, būtų nepraktiška, ką jau kalbėti apie jų kainą. Pagrindinė diskomforto priežastis yra ta, kad pro sidabrą nepraeitų oras.

Tačiau AgNW dengti drabužiai praleidžia orą dėl poringos nanovielučių struktūros. Didelė talpa tarp nanovielučių – maždaug 300 nm, palieka pakankamai vietos vandens garų molekulėms, kurių dydis yra maždaug 0,2 nm, kad šios judėtų. Tačiau 300 nm yra per mažas tarpas, kad išgaruotų kūno šiluma.

Pasak mokslininkų, dėvėdamas drabužius, padengtus AgNW, žmogus jausis taip pat, kaip ir su įprastiniais. Be pasyvios izoliacijos AgNW padengti drabužiai gali šildyti, jei yra prijungti prie energijos šaltinio, tokio kaip baterijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(41)
(3)
(38)

Komentarai (6)