Renkamės stacionarų kompiuterį: 2015 m. pavasario apžvalga  (0)

Pavasarį gamta atgimsta, tačiau stacionarių kompiuterių rinka šiemet vystosi lėtokai, kadangi tiek vartotojų, tiek gamintojų dėmesys prikaustytas į mobilų segmentą. Vis dėlto, naujienų netrūksta ir čia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stacionarių kompiuterių rinkos stagnacija tęsiasi. Turime tarsi užburtą ratą: gamintojai neskuba pasiūlyti naujovių, todėl vartotojai šia rinka domisi vis mažiau, ji pradeda trauktis, todėl gamintojai skundžiasi dėl mažėjančių pardavimų ir neskuba siūlyti naujienų.

Situaciją blogina ir kompiuterių komponentų kainų šuolis, kuriam didelę įtaką padarė stiprėjantis JAV doleris. Nuo praėjusių metų nemažai komponentų pabrango 10 ir daugiau procentų.

Bene vienintele išimti galima laikyti operatyvios atminties segmentą. Čia kainos nuosekliai mažėjo dėl atsistatančios pasiūlos, todėl net brangstantis JAV doleris blogos įtakos padaryti nesugebėjo.

Procesoriai

Kompanija Intel stacionarių kompiuterių rinkoje sugebėjo dar vienerius metu pradėti be žymių naujienų, nors anksčiau buvo įpratę sausio mėnesį sulaukti naujų procesorių anonsų, o kovo – balandžio mėnesiais naujienas pamatyti ir parduotuvių lentynose.

Dabar gamintojas susikoncentravęs į mobilų segmentą, todėl naujieji 14 nm Broadwell procesoriai pirmiausia pasirodė nešiojamų kompiuterių segmente. Stacionarius kompiuterius jie turėtų pasiekti šių metų antroje pusėje.

Jei Intel naujienų turėsime palaukti, tai AMD naujų procesorių lauksime dar ilgiau. APU Carrizo su Socket AM3+ lizdu pasirodymas stacionariame segmente yra labai mažai tikėtinas, tuo tarpu stacionarių AMD Zen procesorių teks laukti net iki 2016 metų.

Jei taip tęsis ir toliau, AMD pradės pamiršti ne tik paprasti vartotojai, bet ir ištikimi gerbėjai. Ar tik nebus taip, kad artimiausioje ateityje reikės rinktis arba „Intel + Windows“ arba „ARM + Linux (Android)“?

Vaizdo plokštės

„Viskas einasi kaip iš pypkės“, – jau kurį laiką kalba nVidia vadovybė, o statistika tik patvirtina: ši kompanija dominuoja vaizdo plokščių rinkoje, nepaisant kilusio skandalo su GeForce GTX 970.

Naujienų iš nVidia stovyklos per praėjusį laikotarpį beveik nebuvo, išskyrus neseniai parodytą Maxwell architektūros flagmaną GeForce GTX Titan X – galingiausią nVidia vaizdo plokštę. Aukščiausiame kainų segmente toliau dominuoja GTX 980/970, kažko daugiau pasiūlyti neskubama – juk konkurencinė aplinka labai palanki, ir už tai reikia dėkoti AMD.

Iš AMD laukiama Radeon R9 300 serijos vaizdo plokščių, kurios turėjo būti pristatytos dar 2014 m. pabaigoje. Tačiau kompanija, panašu, įprato niekur neskubėti.

Bene didžiausia naujiena, kurią mums žada AMD – tai vaizdo plokštės Radeon R9 390/390X su HBM (High Bandwidth Memory), kurios konkuruos su GeForce GTX 980/970. Tačiau visa tai – ne anksčiau kaip birželio mėnesį (pristatymas laukiamas parodoje Computex 2015), tuo tarpu prekyboje naujienos pasirodys dar vėliau.

Motininės plokštės

Bene didžiausia naujiena – USB 3.1 sąsajos pasirodymas, kurią jau pradėjo diegti visi didieji motininių plokščių gamintojai (ASUS, Gigabyte, MSI, ASRock). Rinkoje pamatysime du USB 3.1 lizdo tipus: Type-A ir Type-C. Jei pirmasis bus suderinamas su ankstesniais USB 2.0/3.0 kištukais, tai antrasis pareikalaus naujų kištukų, kurie galės būti orientuoti bet kuria puse. USB 3.1 pasiūlys dvigubai – iki 10 Gbit/s – padidėjusį duomenų perdavimo greitį, lyginant su USB 3.0 standartu, tačiau tam reikės prijungti suderinamus įrenginius. Kartu atsiras galimybė sparčiau įkrauti užmaitinti iki 100 W galios įrenginius (pavyzdžiui, monitorius), tačiau tuo galės pasigirti Type-C modifikacija – Type-A bus apribota 4,5 W, jei tikėti, pavyzdžiui, ASUS, pateikiamomis specifikacijomis.

Stacionarių kompiuterių komplektacijos

Žalios spalvos kaina – komponentas pigo arba įdėtas pigesnis (to paties/panašaus funkcionalumo, produktyvumo); raudona spalva – to paties komponento kaina padidėjo arba teko komplektuoti su brangesniu; juoda spalva – kaina nepasikeitė.

Abiejų komplektacijų atveju ryžomės šiek tiek paeksperimentuoti: abiejuose kompiuteriuose įdiegti SSD kaupikliai. Kadangi tokios sistemos paprastai skirtos didelių reikalavimų nekeliantiems vartotojams, talpos trūkumo, kaip rodo praktika, jie dažniausiai nepastebi, juo labiau, kad dažniausiai kompiuteris naudojamas naršymui internete, nuotraukų ir filmų peržiūrėjimui, darbui su dokumentais ir el. paštu. Intel platformos kaina padidėjo bene labiausiai: deja, nebuvo alternatyvaus procesoriaus kainai sumažinti, kaip tai pavyko padaryti AMD atveju. Nebrangus žaidimų kompiuteris šį pavasarį nėra jau toks nebrangus, kaip norėtųsi. Brango absoliuti dauguma komponentų, nors produktyvumo lygis išliko toks pats, kaip ir praėjusių metų pabaigoje pateiktose komplektacijose. Kainą šiek tiek didino ir tai, jog buvo priversti pridėti papildomus 4 GB operatyvios atminties (iš viso turime 8 GB), kadangi šiandien turime ne vieną žaidimą, kuris reikalauja bent 6 GB RAM. Kaip alternatyvią vaizdo plokštę galima pasiūlyti nVidia GeForce GTX 750 Ti, kuri yra vidutiniškai 10-15% lėtesnė už pasirinktą Radeon R7 265. Žaidimų kompiuteryje pagrindinis pokytis – vietoj GeForce GTX 760 įdiegėme apie 10% didesnę spartą siūlančią GeForce GTX 960 vaizdo plokštę. Intel komplektacijoje šiek tiek nukentėjo procesoriaus posistemė – dėl smarkia padidėjusių kainų teko įdiegti 100 MHz mažesniu dažniu veikiantį Core i5-4440 (Haswell) vietoj Core i5-4460. Reikia manyti, žaidimuose tai nepadarys didelės įtakos. Praktiško darbinio kompiuterio komplektacija beveik nepasikeitė, lyginant su rudens – žiemos variantais. Belieka priminti, kad esant norui, šią konfigūraciją galima papildyti žaidimams tinkama vidutinės klasės vaizdo plokšte.

Žaidimų gerbėjams metų pradžių esminių pokyčių neatnešė, tuo tarpu pavasaris taip pat nebus labai dosnus. Artimiausia naujiena – GeForce GTX Titan X, kuri karaliaus tol, kol nepasirodys AMD flagmanas Radeon R9 390X.Tačiau visa tai – ne anksčiau III ketvirčio. Tuomet sulauksime ne tik naujų Intel procesorių, bet ir naujos Microsoft operacinės sistemos Windows 10 su DirectX 12 palaikymu. Reikia tikėtis, kad tuomet bus galima surinkti visiškai naują sistemą, kuri produktyvumo lygį pakels į naujas aukštumas.

Pastaba: parenkant kompiuterių komponentus, nebuvo keliama užduotis surinkti nei maksimaliai pigų, nei maksimaliai brangų kompiuterį. Siekta surinkti optimalią sistemą pagal kainos/spartos/patikimumo santykį, atsižvelgta į kompiuteriams keliamus reikalavimus.

FACEIT.LT – IT Naujienos
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(46)
(5)
(40)

Komentarai (0)