Ko vertas modernus siurblys – robotas? „Samsung PowerBot VR9000 VR20H9050UW“ apžvalga  (0)

Visi nori tvarkingų namų, bet… Ar daug kas nori tvarkytis? Ko gero, nelabai. Gaila tiek laiko, tiek pastangų. Bene daugiausiai laiko tenka praleisti prie indų, be to, tai ir nelabai smagus procesas, tačiau daugelis savo namuose jau turi indaploves. Nemažiau laiko praleidžiame ir plaudami ar siurbdami grindis – taip, grindis siurbti ar plauti reikia rečiau, negu plauti indus, tačiau tai užima daugiau laiko, o viską susumuojant – grindims reikia skirti tikrai nemažai laiko. Indams yra indaplovėms, o grindims – dulkių siurbliai–robotai. Indaplovės Lietuvoje yra ganėtinai populiarios, tačiau siurbliams-robotams sekasi prasčiau dėl kelių paprastų priežasčių – dažniausiai jie nėra pakankamai galingi, bet kainuoja jie nemažai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apžvalgai gavome „Samsung PowerBot VR9000 VR20H9050UW“ dulkių siurblį-robotą, kuris taip pat nepigus (600-700€), tačiau šio dulkių siurblio galia tikrai nederėtų skųstis. Bet apie viską iš pradžių…

Dizainas

Ko gero tik labai nedidelė dalis žmonių renkasi dulkių siurblį pagal jo išvaizdą, bet pakalbėti apie „VR9000“ dizainą yra būtina. Šis robotas atrodo išskirtinai bei futuristiškai, tačiau „Samsung“ pasirinko gan pigias medžiagas – blizgi plastmasė jau iš pat pradžių atrodo nepatikimai, bet blogiausia tai, jog „PowerBot“ korpusas aplimpa dulkėmis vos po kelių valandų ir tai labai aiškiai matosi. Kitais aspektais šio dulkių siurblio dizainas geras – jis nėra pernelyg aukštas ir palenda po dauguma baldų, ekranas ir mygtukai yra paprasti, viskas išdėstyta aiškiai ir tvarkingai, nešvarumų talpyklą išimti labai nesudėtinga, tačiau siurblyje ji laikosi tvirtai. Siurblio apačioje matome itin didelį šepetį – jis yra „Samsung“ dizaino „žvaigždė“, kadangi siurblių-robotų su tokio dydžio šepečiais yra labai nedaug. Didelio sukamojo šepečio privalumas yra didelė galia – „PowerBot VR9000“ gali įtraukti praktiškai viską, netgi plaukus ar popieriaus lapelius, o svarbiausia, kad šis siurblys savo milžinišku šepečiu pasiekia netgi ir kampus. Kiti siurbliai su kampais dažniausiai tvarkosi žymiai prasčiau.

Valdymas

Nežinia, ar dulkių siurbliai gali būti labai sudėtingi, bet faktas, jog „Samsung PowerBot VR9000“ toks nėra. Viską galima valdyti valdymo pulteliu arba tiesiog mygtukais ant paties siurblio. Valdymo pultelis turi 17 mygtukų, 4 iš jų įjungia/išjungia tam tikrus režimus, 6 iš jų yra skirti nustatymams ir dar 5 skirti rankiniam siurblio valymui (apie tai vėliau). Likę du mygtukai – įjungimo/išjungimo bei siurblio krovimo mygtukas, kurį paspaudus siurblys pats nuvažiuoja iki savo krovimo stotelės. Ant paties siurblio yra trys mygtukai – grįžimas į įkrovimo stotelę, įjungimas/išjungimas bei režimų perjungimas.

Kaip minėjau, siurblys turi 4 režimus:

  • Auto – šis režimas yra „įprastinis“ – dulkių siurblys kartą pravažiuoja pro kambarį ar namus ir tuomet jis sustoja.
  • Vieno taško valymas – įjungus šį režimą, siurblys valo vieną pasirinktą zoną 1,5m spinduliu.
  • Maksimalus – įjungus šį režimą siurblys dirba iki pat baterijos išsikrovimo – tada siurblys pats, automatiškai nuvažiuoja iki krovimo stotelės.
  • Rankinis – šiuo režimu valdysite siurblį ant grindų, nukreipdami integruotus į pultelį IR spindulius.

Taigi, įprastai naudoti šį siurblį yra labai nesudėtinga – tereikia pasirinkti norimą režimą. Atliekant kiek sudėtingesnes operacijas, pavyzdžiui, nustatant siurblio veikimo laiką ar grafiką, tenka atsiversti naudojimo vadovą – pačiam susigaudyti nėra lengva. Tačiau su funkcionalumu naudojimo vadove pakanka susipažinti tik kartą – toliau jau apsieisite be jo.

Rankinis valdymas taip pat veikia tiksliai ir be didelių nesklandumų. Vienintelė bėda – sensoriai fiksuoja tik priešais siurblį esančius IR spindulius, t.y. nukreipus šviesą už siurblio, jis neapsisuks.

Siurbimas

Dulkių siurblio pagrindinė funkcija, savaime aišku, yra siurbti. Paprastai robotai-siurbliai neatlieka to labai gerai, bet „VR9000“ susitvarko puikiai. Įsiurbiama bene viskas – nuo smulkiausių dulkių ir smėlio iki šieno ar popieriaus skiaučių. Augintinių turėtojams šis įrenginys taip pat bus naudingas, kadangi su plaukais „VR9000“ susitvarko puikiai.

Dažna kita robotų-siurblių problema – nesigaudymas aplinkoje. Bet „PowerBot“ su šia problema nesusiduria. Visų pirma, šis siurblys turi kamerą viršuje ir per ją įsimena kur yra kambarys, kur yra įkrovimo stotelė ir t.t.

Priekyje – IR jutiklis. Juo siurblys reaguoja į pultelį, į „virtualią sieną“ (priedas, kuris skleidžia 2,5m ilgio spindulius, pro kuriuos siurblys nevažiuoja) ir į krovimo stotelės siunčiamus signalus. Į IR reaguojama puikiai – siurblys kaskart stebindavo pats nesudėtingai rasdamas krovimo stotelę, virtuali siena veikė be priekaištų, į pultelį taip pat reaguojama idealiai.

Taip pat priekyje šis robotas turi ultragarso jutiklį, leidžiantį jausti artėjantį objektą, todėl „VR9000“ nesidaužo į kiekvieną pasitaikiusią sieną kaip koks paukštis į langą – jeigu ir kaukšteli kokią kėdę, tai labai nesmarkiai, kadangi siurblys dėl minėtojo sensoriaus visą laiką pristabdo, jeigu priešais pastebimas koks nors daiktas.

Dar vienas sensorius neturintis konkretaus pavadinimo, bet atliekantis labai svarbų vaidmenį – jo vedamas siurblys niekada nenudundės nuo laiptų ar kitų aukštesnių vietų.

Ir paskutinis, bet ne mažiausiai svarbus, dulkių jutiklis. Šis jutiklis yra dulkių siurblio viduje ir jį galima įjungti ir išjungti pulteliu. Kaip jis veikia? Jeigu šis sensorius pajaučia, jog dulkių įsiurbiama daugiau, siurblys pradeda naudoti didesnę jėgą ir stengiasi likti tame pačiame kambaryje. Ar tai iš tiesų veikia? Taip, jeigu naudojate „auto“ režimą ir ne, jeigu naudojate „maksimalų“ režimą, kurį aš įprastai ir naudojau.

Ar šis siurblys veikia garsiai?

Atsakymas – tyliau už įprastą siurblį, bet garsiau už daugumą robotų. 76 decibelai – tokį garsą skleidžia maksimalia galia veikiantis „Samsung“ siurblys. Kalbėtis vis dar galėsite be didelių problemų, tačiau ramiai miegoti jau nepavyks.

Tiesa, galima įjungti tylųjį siurblio veikimą – tuomet jis veikia žymiai tyliau, bet, žinoma, ir siurbimas tampa žymiai silpnesnis, todėl jeigu išvalyti namus reikia kokybiškai, šio režimo naudoti nerekomenduočiau.

Kiek laiko siurblys kraunasi ir kiek laiko jis veikia?

Oficialiais „Samsung“ duomenimis siurblys kraunasi 160 minučių, o veikia apie valandą. Paprastai oficialūs duomenys realybės neatitinka, bet šįkart didelės paklaidos nėra. Tai trumpokas veikimas, tačiau nedideliam 3-5 kambarių butui valandos visiškai pakanka! Galų gale siurblys iki įkrovimo stotelės nuvažiuoja pats, todėl kažkokių problemų nekyla.

Ar dažnai tenka tuštinti siurblio 700ml talpos konteinerį?

Savaime aišku, viskas priklauso nuo nešvarumų kiekio jūsų namuose, tačiau bet kuriuo atveju rekomenduočiau konteinerį ištuštinti po kiekvieno išsiurbimo. Nebent ruošiatės siurblį naudoti kelis kartus per dieną.

Apibendrinimas

Iš pat pradžių, gavęs „Samsung PowerBot VR9000 VR20H9050UW“, žiūrėjau į jį labai skeptiškai, gerų rezultatų nesitikėjau. Panašiai apie siurblius-robotus galvoja ir dauguma kitų žmonių, be to, dauguma robotų-siurblių iš tiesų prastai atlieka savo darbą. Bet šis „Samsung“ gaminys labai maloniai nustebino ir todėl labai nuoširdžiai jį rekomenduoju kiekvienam, kuris turi augintinių, neturi laiko arba tiesiog tingi labai dažnai plauti grindis.

Ne, aš nesakau, kad įsigijus „VR9000“ grindų plauti visiškai nereikės, bet dėl šio pagalbininko tai daryti reikės pastebimai rečiau. „PowerBot VR9000“ yra labai išmanus, galingas ir paprastai valdomas dulkių siurblys-robotas. Na, taip, gal jis nėra pats pigiausias, tyliausias ir gražiausias, tačiau savo pagrindinę funkciją jis atlieka tiesiog pasakiškai. Tik įsigiję šį gaminį suprasite, koks didelis komfortas namie turėti tokį pagalbininką!

Straipsnio autorius: Erik Murin, Fortakas.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Erik Murin
(49)
(12)
(37)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: