Neįtikėtinas autobusas: vietoje sienų – permatomi LCD ekranai (Video)  (5)

Prieš porą savaičių į Klaipėdos gatves išriedėjo permatomas autobusas. Bet panašu, kad lietuviškasis keturratis greitai įgis rimtą konkurentą – JAV inovatorius Tad Orlowski pristatė skaidrų autobusą „Willie“, kurio sienas pakeis ne šiaip sau stiklas, o LCD ekranai!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nuo įprastų autobusų Willie skirsis tuo, kad jo permatomos sienos bus pagamintos iš LCD ekranų“, – aiškina autorius. Jis taip pat priduria, kad šia koncepcija siekta paįvairinti nykų miesto kraštovaizdį, kartu išnaudojant ir naujausius vaizdo technologijų laimėjimus. Didelė autobuso apimtis inžinieriams suteiks daugiau galimybių pritaikyti technologijas, kurios užtikrina gerą transporto priemonės pastebimumą ir apsaugo stiklinius šonus nuo sudužimo. Orlowski sukurta koncepcija susideda iš įprasto autobuso rėmo, kurį užpildo LCD plokštės. Jos montuojamos ant labai organiškai atrodančio „korėto“ karkaso. Kadangi ekranai bus skaidrūs, keleiviai vis tiek galės pro langus mėgautis miesto vaizdais.

„Aukštos autobuso sienos leidžia demonstruoti geros kokybės ir iš toli matomą vaizdinę medžiagą, – teigia kūrėjas. – Į jas integruoti ekranai gali rodyti įvairiausią informaciją: nuo mokamos reklamos, autobuso tvarkaraščių, bei maršrutų, iki orų prognozių ar net TV programų“.

Skirtinga informacija ekranuose gali būti nuolat atnaujinama. Orlowski taip pat užsiminė ir apie lietimu valdomų monitorių funkcijos pritaikymą.

Nors ši koncepcija vis dar projekto kūrimo stadijoje, ji jau sulaukė susidomėjimo iš kelių Europos kompanijų, kurios norėtų Willie išvysti senojo žemyno miestų gatvėse. Vis dėlto, toks autobuso modelis šiuo metu daugelyje šalių susidurtų su reglamentavimo problemomis ir technologiniais realizavimo iššūkiais. Šios kliūtys smarkiai atitolina Willie koncepcijos debiutą viešojo transporto sistemose, tačiau skatina diskusijas apie kitokį ateities keleivių transporto dizainą bei technologines galimybes.

„Tikslus Willie modelis galbūt greitai ir neišvys dienos šviesos, tačiau neabejotinai paskatins tokių technologijų, kaip išoriniai ekranai ar interaktyvios reklamos, diegimą bei vystymą viešojo transporto priemonėse“, – teigia Orlowski.

Parengta bendradarbiaujant su Nacionaline viešojo transporto keleivių asociacija. www.nvtka.lt

(68)
(2)
(66)

Komentarai (5)