Televizoriai taip pat tobulėja - kas įdomaus rinkoje 2015 metais?  (0)

Kompiuteriai, telefonai, planšetės ir išmanieji laikrodžiai – būtent šie įrenginiai dabar sulaukia daugiausiai žiniasklaidos dėmesio ir daugiausiai tobulėja. Tuo tarpu televizoriai... Juos dažnai pamirštame ir galvojame, jog jie netobulėja, jokių naujovių juose jau nebėra. Jeigu ir jūs esate vienas iš tų žmonių, šis straipsnis pakeis jūsų nuomonę – sužinosite, ko tikėtis iš televizorių rinkos 2015 metais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiulis ryškumas

2014 metais televizorių rinkoje 750 nitų ryškumo televizoriai buvo laikomi itin ryškiais, tuo tarpu 400 nitų – norma. Šiemet viskas keisis – 1000 nitų taps naujuoju standartu, o dar didesnio ryškumo televizoriai jau pasiekė gamintojų testavimų poligonus. Visgi LCD ekranai sunkiai tvarkosi su kontrastais, todėl televizijos rinka pamažu pereis prie HDR vaizdų ir tada vaizdo kokybė pakils į visiškai naują lygmenį. Tačiau klausimas – kada Lietuvos rinka pereis prie HDR vaizdų, jeigu dauguma kanalų dar net netransliuoja HD raiška? Todėl dėl didžiulių nitų skaičių naudingumo mums, Lietuvos gyventojams, dar galima ginčytis.

Kvantiniai taškai

Kvantiniai taškai – tai nauja technologija, leidžianti LCD televizoriams žymiai efektyviau atvaizduoti spalvas. Įprastai LCD televizoriai spalvas atkuria naudodami baltos spalvos kombinaciją su spalvų filtrais. Tai leidžia atkurti didelį kiekį ryškių spalvų. Tuo tarpu kvantinių taškų ekranai spalvas atkuria per nedidelius taškus, kurie konvertuoja šviesą, išgautą iš mėlynos spalvos LED šviesos šaltinio į skirtingas spalvas, priklausomai nuo jų dydžio. Taip vaizdas tampa dar ryškesnis, kontrastingesnis ir, svarbiausia, natūralesnis. Ypatingai gražiai atrodo balta spalva, kuo įprasti LCD ekranai pasigirti negali.

Panašu, kad šią technologiją itin plačiai planuoja naudoti „LG“, o „Sony“ šią technologiją jau naudoja gana ilgai. „LG“ ir „Sony“ nori naudoti kvantinių taškų technologiją kaip savo atsaką į „Samsung“ „OLED“ ekranus. Tiesa, privalumų bei trūkumų turi tiek vieni, tiek kiti. Ką rinktis jums? Viskas priklauso nuo poreikių.

OLED ekranai

Apie kvantinius taškus pakalbėjome, todėl nepaminėti OLED ekranų būtų klaida. OLED televizoriai jau šiemet turėtų būti prieinami daugumos kišenei. Be to, jie pagaliau ne tik atrodys labai gražiai ir ryškiai, bet ir natūraliai – būtent nenatūralumas iki šiol būdavo vienas iš OLED ekranų trūkumų.

Bet iš esmės, kvantiniai taškai atrodo kaip geresnis pasirinkimas? Nevisai. OLED taip pat turi privalumų, pavyzdžiui, žymiai gilesnė ir ryškesnė juoda spalva, kadangi OLED ekranai juodos spalvos neatvaizduoja – vietoje to OLED ekranų taškai yra išjungiami.

Jeigu išorinė televizoriaus išvaizda jums taip pat svarbi – OLED televizoriai yra žymiai plonesni. Kompanijos „Sony“ bei „LG“ šiemet išleido kelis vos 4-8 milimetrų storio OLED televizorius.

4K (3840x2160) palaikantys televizoriai

4K televizorių rinkoje jau ganėtinai nemažai. Bet 4K raiška dar turi trūkumų. Visų pirma – kaina. 2015 metais ji kris, tačiau 4K televizoriai vis dar nestovės kiekvieno namuose. Kita didžiulė problema – 4K turinio trūkumas. Kaip jau minėta, Lietuvos televizijos kanalai vis dar nepateikia net ir HD (1280x720) programos, o apie 4K net nėra kalbos.

Jeigu mėgstate filmus, irgi turime nuvilti – 3840x2160 raiška jų beveik nėra. Bet pamažu tokių filmų jau atsiranda, o 2015 jų bus ir daugiau. Be to, „YouTube“ irgi atsiranda vis daugiau 3840x2160 raiškos turinio. Todėl 4K televizoriai jau 2015 metais nebebus beverčiai!

Lenkti ekranai

Nors dar nėra vieningos nuomonės dėl lenktų ekrano naudos ar nenaudos – faktas, jog televizorių 2015 metais su tokio tipo ekranais matysime žymiai daugiau. Tokių televizorių jau turi tiek „LG“, tiek „Samsung“, tiek kitos kompanijos, todėl rinktis yra iš ko.

Naujieji lenkti televizoriai yra smarkiai patobulėję – ypatingai gerai šie televizoriai susitvarko su atspindžiais, kadangi tai iki šiol ir buvo pagrindinė lenktų televizorių problema. Tiesa, nors lenktus televizorius jau kuria ne viena ir ne dvi kompanijos, bet panašu, jog kol kas lenktus televizorius labiau reklamuoti stengiasi tik „Samsung“ bei „LG“. Todėl ir toliau išliks ta pati tendencija, jog tik šios dvi Pietų Korėjos kompanijos turės nemažą lenktų televizorių pasiūlą – kiti gamintojai apsiribos vienu ar dvejais lenktais gaminiais.

Patobulėjusios išmaniosios televizorių sistemos

Išmanieji televizoriai rinkoje jau gan ilgai, tačiau visas įdomumas prasideda tik 2015 metais. „Samsung“ į savo televizorius planuoja integruoti savo „Tizen“ operacinę sistemą, „Philips“, „Sony“, „Panasonic“ ir kiti gamintojai planuoja naudoti naują ir itin plačias galimybes turinčią „Android“ OS, o „LG“ pagaliau pradės naudoti savo „WebOS“, pasižyminčią taip pat nemažomis galimybėmis.

Panašu, kad visą šį išmaniųjų televizorių bumą pradėjusi „Samsung“ kompanija dabar velkasi gale, kadangi visų dėmesį dabar yra patraukę „Android“ ir „WebOS“ televizoriai dėl plačiausio savo funkcionalumo ir programėlių arsenalo.

Ypatingai dėmesį norėtumėme atkreipti į „Android“, kadangi ši visiškai nauja OS turi daugiausiai programėlių ir galimybių – pradedant įvairiais žaidimais, baigiant TV servisais ar tiesiog galimybėmis atvaizduoti jūsų telefono turinį televizoriuje. Taip yra dėl to, jog „Android“ televizoriams programėles pritaikyti nėra labai sudėtinga – juk tuo pačiu pagrindu veikia „Android“ OS ir mūsų išmaniuosiuose telefonuose.

Straipsnio autorius: Erik Murin, Fortakas.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Erik Murin
(15)
(2)
(13)

Komentarai (0)