Saugos ekspertai ragina kuo greičiau trinti „Flash“ grotuvą  (5)

Skandalas dėl „Adobe Flash“ grotuvo saugos spragų tęsiasi jau kelias savaites. Nuo tos akimirkos, kai įsilaužėliai pagrobė ir paviešino italų interneto saugos bendrovės „The Hacking Team“ duomenis, aiškėja vis daugiau šios populiarios programinės įrangos spragų. Šiuo metu jų jau tiek, kad specialistai nuleido rankas ir tiesiai šviesiai rekomenduoja visiems kompiuterių savininkams kuo skubiau išdiegti ar bent užblokuoti „Adobe Flash“ programinę įrangą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Telefonuose ir planšetėse jos jau seniai nėra, bet jei turite stacionarų ar nešiojamąjį kompiuterį, galite būti beveik tikri – „Adobe Flash“ grotuvas ten įdiegtas. O šiuo metu tai reiškia, kad visi netingūs pasaulio įsilaužėliai gali pasinaudoti viena iš kelių paviešintų grotuvo spragų ir užeiti į jūsų kompiuterį, kaip kokią parduotuvę.

Profesionali programišių komanda „The Hacking Team“ užsiėmė tuo, kad teikė vyriausybėms įsilaužimo ir slapto kompiuterių stebėjimo įrankius ir, kai buvo pavogta visa jų duomenų bazė, tie įrankiai tapo prieinami kiekvienam, turinčiam bet kokių programavimo įgūdžių.

Jau aptiktos trys vadinamosios „Zero day“ spragos ir, nors „Adobe“ komanda aktyviai dirba mėgindama jas lopyti, ekspertai jau prabilo, kad metas šią programą tiesiog laidoti. Nors dėl to galite prarasti galimybę matyti daugybę interneto filmukų, vaizdo transliavimo paslaugų bei animacijos, specialistai sako, kad visa tai neverta rizikos, ir kviečia „užbaigti šią beprotybę“.

„Metas „Adobe“ praskelbti „Flash“ mirties datą. Ir paprašyti vartotojų išdiegti programą“, – griežtai sako „Facebook“ saugumo vadovas Alexas Stamos. Apie tai pagalvoti kompanijas ir vartotojus ragina net pati apvogtoji „The Hacking Team“:

„Ligi šiol mūsų aptiktą gracingą įsilaužimo į „Falsh“ technologiją kontroliavome patys ir dalijomės ja tik su vyriausybinėmis organizacijomis. Dėl įsilaužėlių praradome galimybę kontroliuoti technologijos naudotojus. Turintys technologinių įgūdžių bei galimybių teroristai ir vagys gali ją naudotis kaip panorėję. Manome, kad situacija ypač pavojinga“, – įspėjo apvogtieji programišiai.

Taigi 2010 m. Steve'o Jobso kvietimas atsisakyti „Falsh“, kaip „pasenusios PC su pele technologijos“, atrodo virsta realybe.

Tiesa, tai nebus taip neskausminga, kaip atrodo. 25 proc. „HTTP archyve“ esančių pasaulio svetainių vis dar naudoja šią technologiją, grotuvas įdiegtas 500 mln. įrenginių.

Išsidiegę „Adobe Flash“ galite nebematyti dalies įprasto turinio, nors daugelis lietuviškų svetainių jau seniai perėjo prie mobiliesiems įrenginiams draugiškų modernesnių technologijų. Taigi ką daryti, jei vis dėlto nenumojate ranka į pavojų ir norite „Adobe Flash“ išdiegti ar bent pristabdyti programos veikimą?

Kaip sustabdyti „Falsh“?

Naršyklėje „Chrome“:

1. Paleiskite programą.

2. Paieškos langelyje surinkite „about:plugins“.

3. Atsivėrusiame lange radę „Adobe Flash Player“ paspauskite nuorodą „Disable“.

Naršyklėje „Firefox“:

1. Paleiskite programą.

2. Dešiniame kampe viršuje paspauskite „nustatymų“ ikonėlę su trimis horizontaliomis juostelėmis.

3. Paspauskite „įskiepai“ (Addons), o ten „Plugins“.

4. Prie „Shockwave“ ar „Adobe Flash“ nuorodų radę atsiveriantį meniu, pasirinkite „Never Activate“.

Naršyklėje „Internet Explorer“:

1. Paleiskite programą.

2. Dešiniame kampe viršuje paspauskite „nustatymų“ ikonėlę (dantratukas).

3. Pasirinkite „Tvarkyti įskiepius“ (Manage addons).

4. Po užrašu „Show“ (rodyti) pasirinkite „All add-ons“ (visi įskiepiai).

5. Pasirinkę „Shockwave Flash Object“ dešinėje apačioje pasirinkite „Disable“ (atjungti).

Visai grotuvą išdiegti galite iš „Adobe“ svetainės atsisiuntę specialų išdiegtuvą („Uninstaler“). Tada reikia uždaryti visas programas, kurios gali naudoti „Falsh“, ir paleisti parsisiųstą išdiegimo programą.

Jei praradę „Flash“ galimybes jausitės labai nelaimingi ir kažkas neveiks, labai paprastai programą vėl įsidiegsite atsisiuntę iš tos pačios „Adobe“ svetainės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(86)
(16)
(70)

Komentarai (5)