Dujų ir naftos pakaks dar ilgam – atrasti milžiniški telkiniai  (5)

Rugpjūčio 30 dieną Italijos kompanija „Eni“ paskelbė atradusi milžinišką dujų telkinį Viduržemio jūroje, šalia Egipto. Kompanija tai pavadino didžiausiu telkiniu šioje jūroje. 2015 metų vasarį tyrimų kompanija IHS paskelbė, kad nauji naftos telkiniai aptinkami vis rečiau, o naujai atrastųjų skaičius sumažėjo labiausiai per 20 metų. Tačiau ir to, kas jau atrasta, pakaks dar labai ilgam.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per pastaruosius dešimt metų atverta keletas supergigantiškų telkinių. Jie yra tradiciniuose naftos gavybos regionuose – Meksikos įlankoje arba Irane, tačiau pasitaikė ir neįprastų vietų. Pavyzdžiui, pavasarį naujas telkinys atrastas netoli Getviko oro uosto, Didžiojoje Britanijoje.

Rusijos portalas RBK.ru išrinko septynis pačius didžiausius naujus naftos telkinius visame pasaulyje, kurie buvo atrasti per pastaruosius dešimt metų.

1. „Zor“ (Egiptas)


Aptiktas 2015 m. rugpjūtį. Atsargos: 850 milijardų kubinių metrų. Telkinys yra Viduržemio jūroje, 1,5 kilometro gylyje. Italų kompanija „Eni“ telkinį vadina didžiausiu Egipte ir Viduržemio jūroje. Kol kas italų bendrovė yra vienintelė projekto operatorė. Sutartį su Egipto vyriausybe ji pasirašė 2014 metais.

2. „Galkiniš“ (Turkmėnija)


Atsargos: 26,2 trilijono kubinių metrų. Laikomas antru pagal dydį dujų telkiniu pasaulyje, nusileidžiančiu tik Irano „Pietų Parsui“. Pramoninė gavyba pradėta 2013 metais. Telkinio operatorius – CNPC, o didžiausiu telkinio vartotoju tapo Kinija.

3. „Libra“ (Brazilija).


Atsargos: 8015 milijardų barelių naftos. Telkinys yra Atlanto vandenyne, apie 200 kilometrų nuo Rio de Žaneiro. Nafta glūdi 5 kilometrų gylyje žemiau dugno. Jūros gylus ties ta vieta – dar 2 kilometrai. Dabar telkinys yra tiriamas, ir tai tęsis iki 2017 metų. Tikimasi per parą išgauti 150 tūkstančių barelių. „Libra“ yra didžiausias naftos telkinys Brazilijoje. Teisę į jį turi konsorciumas kartu su brazilų „Petrobras“.

4. „Prosperidade“ (Mozambikas).


Atsargos: 29 trilijonai kubinių metrų dujų. Naftos ir dujų verslovė Mozambike buvo atidaryta dar 2010 metais amerikiečių kompanijos „Anadarko“. Po to projektą perėmė „Eni“, taip pat indų „ONGC“, “Oil India“ ir „BPCL“. Dujų telkinys yra 30-60 kilometrų nuo pakrantės, 900-1,6 kilometrų gylyje. Dujas tikimasi pumpuoti į Indiją, tam dar bus statomas terminalas.

5. “Levitanas“ (Izraelis).


Aptiktas 2010 metais. Atsargos: 481 milijardas kubinių metrų dujų, 600 milijonų barelių naftos. Telkinys yra nutolęs 130 kilometrų nuo Haifos. Dujos glūdi 5-6 kilometrų gylyje, o telkinio operatorius yra amerikiečių kompanija „Noble“, kuriai tai yra didžiausias projektas istorijoje. Pramoninė gavyba turėtų prasidėti 2017 metais. Šis ir dar vienas tellinys „Tamar“ Izraeliui leis tapti energetikos eksportuotoja.

6. “Getvikas“ (Didžioji Britanija).


Naftos telkinys atrastas 2015 metais,o jame gali būti iki 100 milijardų barelių naftos.

Britų geologinių tyrimų kompanija „Oil and Gas Investments“ balandžio pradžioje paskelbė, kad netoli Getviko oro uosto gali būti naftos telkinys su 100 milijardų barelių naftos. Palyginimui, tai daugiau nei Didžioji Britanija išgavo naftos Šiaurės jūroje per 40 metų. Tačiau gali būti išgauta tik 3-15 proc. naftos. Bet net ir tokio kiekio pakanka, kad, kompanijos vertinimais, patenkinti trečdalį Didžiosios Britanijos poreikio iki 2030 metų.

7 „Kišas“ (Iranas)


Telkinys atrastas 2006 metais. Atsargos: 18,6 trilijonai kubinių metrų dujų ir 514 barelių naftos kondensato. Iranui priklausantis dujų telkinys yra penktas pagal dydį pasaulyje. Jį atrado valstybinė Irano naftos kompanija „NIOC“, o nuo 2011 metų išgauna antrinė jos įmonė „PEDEC“.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(23)
(2)
(21)

Komentarai (5)