JAV analitikai: „Mes suklydome dėl Rusijos karinių galimybių“  (52)

Dvi savaitės besitęsiančios Maskvos atakos Sirijoje Vakarų žvalgybininkams ir analitikams leido geriau suvokti, kaip pasikeitė Rusijos karinės pajėgos vadovaujant prezidentui Vladimirui Putinui. Rusai dabar sugeba vykdyti karines operacijas už savo valstybės sienų ir viešai demonstruoja savo naują ginkluotę, taktiką ir strategiją, rašo „The New York Times“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atakose iš oro Rusija dabar naudoja karinius lėktuvus, kurie iki šiol nebuvo naudojami kovoje: įskaitant naikintuvus-bombonešius Sukhoi Su-34. Rusai taip pat panaudojo raketas, kurias paleido iš Kaspijos jūros į taikinius, esančius už 1,5 tūkst. kilometrų.

Rusijos naikintuvai taip pat iš oro parėmė Sirijos režimo pajėgų pėstininkus. O netrukus gali paremti ir Irano vadovaujamas pajėgas, kurios, kaip manoma, telkiasi Sirijos šiaurėje.

Tokie koordinuoti veiksmai atspindi, kad Rusija kruopščiai ir ne vieną mėnesį ruošėsi savo pirmajai karinei kampanijai už buvusio SSRS bloko ribų.

Analitikai teigia, kad Rusijos karinė modernizacija tęsėsi kelerius metus, nepaisant ekonominių šalies sunkumų, tačiau mažai kas apie tai įtarė. Toks Rusijos šuolis dabar kelia nerimą.

Tikrina tarptautinę bendruomenę

Buvęs pirmasis leitenantas ir priešlėktuvinės baterijos radaro pareigūnas Austrijos kariuomenėje Gustavas Gresselis teigė, kad V.Putinas vadovavo greičiausiai šalies ginkluotųjų transformacijai nuo XX a. 4-ojo dešimtmečio.

„Rusija dabar yra karinė jėga, kuri sugebėtų sutriuškinti bet kurią iš savo kaimynių, jei šios būtų atskirtos nuo Vakarų paramos“, – teigė G.Gresselis.

Rusijos kariniai naikintuvai bent jau šiuo metu kasdien atlieka tiek pat atakų iš oro, kiek JAVvadovaujama koalicija jų atlikdavo per mėnesį.

Be to, operacija Sirijoje Rusijai tapo proga išbandyti tarptautinę bendruomenę. Karinė Rusijos kampanija taip pat siunčia žinutę JAV ir Vakarams apie atkurtą Maskvos karinį meistriškumą.

„Vienas dalykas, kai ekspertai mano, kad Rusija galimai turi šiuos ginklus. Visai kitas, kai jie pamato, kad ginklai tikrai egzistuoja, mūsų gynybos industrija juos gamina, jie yra aukštos kokybės ir mes turime kvalifikuotus žmones, kurie sugeba jais naudotis, – viename televizijos interviu teigė V.Putinas. – Jie dabar taip pat pamatė, kad Rusija pasirengusi panaudoti ginklus, jei tai svarbu mūsų šaliai ir žmonėms“.

Mokosi stebėdami atakas

Rusai savo veiksmus Ukrainoje vykdė slapčiomis, dangstydamiesi ir slėpdami, kad jie tiesiogiai įsitraukė į konfliktą.

Tuo tarpu bombardavimai Sirijoje vykdomi atvirai, o Rusijos Krašto apsaugo ministerija dokumentuoja ir platina informaciją apie atakas.

Tai taip pat leidžia kitų valstybių pareigūnams bei analitikams geriau suvokti Rusijos karines pajėgas, kurios ketvirtį amžiaus buvo laikomos menkomis ir nekeliančiomis jokio didesnio pavojaus už savo sienų.

„Dabar mes išmokstame daugiau, nei per paskutinius 10 metų, – teigia analitikas Macah Zenko.- Mes kasdien mokomės, ką sugeba šiandieninė Rusijos kariuomenė“. 

Sirijoje demonstruojamos Rusijos galimybės yra Rusijos karo Gruzijoje išdava. Tuo metu rusų oro pajėgos buvo itin silpnos, o sausumos pajėgos buvo prastai koordinuotos.

Pasibaigus karui V.Putinas, tuo metu buvęs premjeru, pradėjo karinės modernizacijos programą, kuri buvo skirta ne tik naujų modernių ginklų ir technikos pirkimui, bet ir karių treniravimui ir rengimui.

Rusijos karinės išlaidos kilo nepaisant krentančių naftos kainų ir sankcijų, kurias Vakarai Maskvai pritaikė po Krymo aneksijos.

Kariniam modernizavimui skirtų lėšų suma buvo didžiausia per ketvirtį amžiaus: siekė 4,2 proc. šalies BVP, t.y. daugiau, nei 71 mlrd. eurų.

Stebina Rusijos greitis

Rusijos pažanga – ne tik nauji ginklai ir profesionalesni kariai. Ypač stebina tai, kaip greitai dabar Maskva sugeba pradėti karinę kampaniją toli už savo šalies ribų

„Kas mane vis dar stebina, tai jų sugebėjimas perkelti didelį kiekį ginkluotės labai toli ir labai greitai“, – kalbėjo JAV pajėgų generolas Benas Hodgesas.

Nuo tada, kai Rusija rugsėjo 30-ąją pradėjo savo kampaniją, ji netrukus sustiprino atakas iš oro nuo kelių iki keliasdešimt per dieną, panaudojant skirtingą ginkluotę.

Rusija ne tik dislokavo savo pažangiausią ginkluotę, bet ir atvežė savo kariams virėjus, šokių bei dainininkų trupes, kad šie linksmintų karius. Visa tai rodo, kad Maskva Sirijoje įsikuria ilgam.

„Jie atsivežė pilną komplektą,- teigia Vidurio Rytų analitikas Jeffrey White.- Tai rodo, kad jie gali dislokuoti pakankamai dideles ekspedicines pajėgas“.

Staigmena – raketos iš jūros

Rusijos karinį pasirengimą nagrinėjantis amerikiečių analitikas Michaelis Kofmanas teigė, kad bene didžiausia staigmena, kurią pateikė Rusija, buvo raketos, paleistos iš Kaspijos jūros.

Tokio ilgo nuotolio raketos iki šiol nebuvo naudotos kariniuose manevruose. Tokia pažanga atrodo grėsminga net NATO vadams. Šios raketos padaro pavojingesnius net sovietų eros laivus.

Rusijos valstybinė televizija gyrėsi, kad paleisdami raketas iš Kaspijos jūros jie gali pasiekti Persijos įlanką, Arabų pusiasalį ir visą Viduržemio jūrą.

Maskva taip pat teigė, kad netrukus tokios raketos bus atgabentos ir į laivus Juodojoje jūroje. Prie jos įsikūrusios trys NATO narės: Turkija, Bulgarija ir Rumunija.

Tuo tarpu JAV pareigūnai teigia, kad dabar, vykdydama atakas iš oro, Rusija išnaudoja tik dalį savo potencialo. Maskva taip pat puikiai parodo, kad jos karinių pajėgumų nereikėtų nuvertinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(84)
(26)
(58)

Komentarai (52)