Kokia jūsų reakcija prie vairo? Pasitikrinkite (Testas)  (18)

Galbūt jums atrodo, kad esate pašėlusiai geras vairuotojas, o jūsų reakcija prie vairo – pavydėtina. Tačiau gali būti taip, kad atlikus šį testą, jūsų kompiuterio ekrane įsižiebs užrašas "You have a reaction of a 69 year old person" arba dar kas nors siaubingesnio. O gal priešingai? Įsitikinti savo reakcijos aštrumu ir identifikuoti savo amžių pagal reakcijos laiką kelyje galite išmėginę šį trumpą ir labai paprastą testą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Testą atlikti labai paprasta. Spustelėję žalią mygtuką ekrane, atsidursite vaizdinėje aplinkoje, kur imituojamas važiavimas užmiesčio keliu. Jūsų užduotis – kuo greičiau paspausti bet kurį klaviatūros klavišą, vos tik pamatysite raudoną šešiakampį ženklą STOP, kuriame vietoj baltų raidžių – balta plaštaka.

Išmėginkite testą čia.

Kaip sekėsi? Ar pavyko pademonstruoti jaunuolio reakciją pirmu mėginimu? :) Nesudėtingą testą sukūrę specialistai pastebėjo, kad geresne reakcija šiame žaidime pasižymi kairiarankiai, o vyrai "stabdžių" klavišus spusteli greičiau už moteris.

Atlikus testą (jis trunka iki 10 sekundžių), ekrane pasirodo jūsų rezultatas – amžius pagal reakcijos laiką kelyje pasirodžius kliūčiai ar įspėjimui. Rezultatai buvo standartizuoti pagal rezultatus 2 tūkst. žmonių, kurių amžius – 18 m. ir vyresni.

"Gavome reakcijos laiko ir amžiaus kreivę – į šį skirstinį įterpiamas ir jūsų gautas reakcijos laikas, - paaiškino žaidimą-testą pristačiusios bendrovės atstovas.

Gauti duomenys byloja, kad vairuotojo dėmesio koncentraciją lemia daug veiksnių. Pavyzdžiui, vairuojančių asmenų reakcija būna apie 10 proc. geresnė nei nevairuojančių. Iki 20 proc. geresnius rezultatus demonstravo ir tie, kurie naktį prieš testą miegojo ne mažiau nei 8 valandas.

Taip pat paaiškėjo, kad geriausias reakcijos laikas – asmenų, kurių vairavimo stažas yra 1-2 metai. Jų reakcijos laikas – iki 391 ms. Šios amžiaus grupės reakcija už vairo buvo 27 proc. geresnė už ką tik vairuotojo teises įgijusių asmenų reakcijos rezultatus.

Paradoksalu, tačiau vairuotojai, prie vairo sėdantys tik kartą per savaitę, reagavo geriau už kasdien ir daug vairuojančius asmenis. Alkoholinius gėrimus dažnai vartojantys asmenys (išgeriantys po 31-40 alkoholio vienetų per savaitę), į raudoną ženklą kelyje reagavo gerokai lėčiau už alkoholio nevartojančius arba vartojančius labai retai.

Vairuotojų, per dieną išgeriančių 1-5 puodelius kavos ar arbatos, reakcija prie vairo buvo geresnė už tų, kurie vengė kofeino. Štai 1-2 puodelius kavos ar arbatos išgeriančių žmonių reakcijos laikas – 487 ms, o visai kavos ar arbatos negeriančių žmonių reakcija siekė 538 ms.

O lyčių iššūkio mūšyje pergalę šventė vyrai: jų reakcijos laikas – 547 ms, o moterų – 566. Kairiarankių ir dešiniarankių asmenų reakcijos laikai atitinkamai 461 ir 525 ms.

(35)
(41)
(-6)

Komentarai (18)