Susipažinkite: brangiausias objektas visoje Žemės planetoje (Video)  (2)

Britai teigia, kad pietvakarinėje Jungtinės Karalystės dalyje iškilsianti atominė elektrinė „Hinkley C“ bus brangiausias objektas visame pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teigiama, kad bendra jo statybų kaina sieks 30 milijardų eurų. Tiesa, į šią sumą įskaitomos palūkanos, bet dėl finansinių sutarties niuansų tiksliai apskaičiuoti šio objekto kainą yra labai sudėtinga. Tačiau vien statybų kaina yra įspūdinga – 22,75 milijardo eurų.

Palyginimui, aukščiausio pasaulyje pastato „Burj Khalifa“ statybos kainavo 1,3 mlrd. eurų. Netgi 30 kilometrų ilgio Didysis hadronų greitintuvas, kuris yra skirtas atskleisti didžiausias Visatos paslaptis, kainuoja „vos“ 5 mlrd. eurų.

Brangiausias visų laikų tiltas – Oklando įlankos tiltas San Franciske. Jis buvo projektuojamas, kad atlaikytų stipriausius žemės drebėjimus per artimiausius 1500 metų. Jo statybos kainavo 5,7 mlrd. eurų. Tad kodėl atominė elektrinė „Hinkley C“ bus tokia brangi?

Grinvičo universiteto profesorius Steve‘as Thomas teigia, kad atominės elektrinės yra sudėtingiausi kūriniai planetoje. Atominių elektrinių kainos nuolatos kyla, kadangi dėl anksčiau kilusių pražūtingų avarijų jas stengiamasi pastatyti kuo saugesnes.

Palyginimui, 1995 metais Jungtinėje Karalystėje pastatyta atominė elektrinė „Sizewell B“ šiandien kainuotų apie 5,25 mlrd. eurų. XXI amžiuje Europoje dar nebuvo užbaigta nei viena atominė elektrinė, o Azijoje statomų atominių elektrinių deklaruojamos kainos atrodo nepatikimos.

Galbūt Didžioji Gizos piramidė galėtų pranokti „Hinkley C“ atominės elektrinės statybų kainą? Apskaičiuoti objekto, kuris buvo pastatytas prieš 4500 metų, vertę yra nepaprastai sudėtinga, tačiau 2012 metais statybų bendrovė „Turner“ apskaičiavo, kad galėtų pastatyti tokią piramidę už maždaug 0,96–1,14 mlrd. eurų.

Tam reikėtų viso labo 600 darbuotojų ir 12 kranų. Palyginimui, originaliąją piramidę statė 20 000 žmonių. Taigi netgi Didžiosios Gizos piramidės pastatymo kaštai nė iš tolo neprilygsta „Hinkley C“ atominės elektrinės pastatymo kaštams.

Didžioji kinų siena buvo dar didesnis projektas nei Gizos piramidės. Jos ilgis siekia 8800 kilometrų, todėl akivaizdu, kad jos masė yra žymiai didesnė. Tačiau iš tiesų tai – tik daugybė sienų, sujungtų tarpusavyje per 2000 metų, todėl reikėtų išplėsti žodžio „objektas‘ apibrėžimą.

Tiesa, vienas dabartinis projektas savo kaštais ne itin atsilieka nuo „Hinkley C“ atominės elektrinės. Karališkoji Saudo Arabijos šeima nusprendė renovuoti Didžiąją Mečetę Mekoje už maždaug 20 mlrd. eurų. Tačiau į šią sumą įskaičiuotas kelias bei geležinkelio bėgiai, kuriuos ketinama nutiesti.

Dar vienas konkurentas – Honkongo tarptautinis oro uostas, kuris buvo pastatytas 1998 metais. Dabartiniais pinigais jis kainavo 25 mlrd. eurų. Taigi „Hinkley C“ statybos kaštai yra mažesni, tačiau, kaip minėjome, dar reikėtų priskaičiuoti projekto finansavimo kaštus.

Tiesa, net ir „Hinkley C“ projektas ateityje bus pralenktas, kadangi atominę sudarys tik du reaktoriai. Šiuo metu Turkijoje statoma atominė elektrinė su 4 reaktoriais, o Pietų Afrikoje – net su 6 reaktoriais. Taigi šie projektai turėtų kainuoti atitinkamai du ir tris kartus brangiau nei „Hinkley C“.

Kad ir koks objektas būtų brangiausias Žemėje, virš mūsų skraido tai, kas pranoksta viską: Tarptautinė kosminė stotis, kurios kaina – neįtikėtini 100 mlrd. eurų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(49)
(15)
(34)

Komentarai (2)