Mokslininkų verdiktas: „telefonai kenkia ir net labai, bet visiškai kitaip, nei įsivaizduojate“  ()

Net ir pačios griežčiausios disciplinos šalininkai kartkartėmis – jei ne reguliariai – gulėdami lovoje prieš miegą nesugeba atsitraukti nuo išmaniojo telefono.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galbūt jie turi neatidėliotinų reikalų, pavyzdžiui, laukia atsakymo į teksto žinutę, rašo su darbu susijusius el. laiškus, nors darbo diena jau seniai pasibaigusi. Bet galbūt tiesiog be tikslo peržiūri vaizdus tinkle „Instagram“. Daugelis, jei ir sugebame paleisti išmanųjį telefoną iš rankos, tai bent pasikišame jį po pagalve, rašoma „Hopes and Fears“.

2015 m. liepos mėn. „Gallup“ atlikto tyrimo duomenimis, 63 proc. visų apklaustų respondentų pripažino, kad išmanusis telefonas net ir miegant būna kur nors netoliese. Bet ar be žalos, kurią patiriame, nes telefonas vagia brangų mūsų miego laiką, esama kokių nors kitų neigiamų aspektų, susijusių su telefono buvimu šalia, kai miegame? Šį klausimą uždavėme keletui specialistų, dirbančių chemijos, sociologijos ir psichologijos srityse, ir paprašėme įvardyti riziką bei paaiškinti, kodėl nepatariama laikyti lovoje jokių elektroninių įrenginių.

Dr. Lauren Hale „Stony Brook“ medicinos universiteto visuomenės sveikatos prevencinės medicinos kurso docentė

Atliekant įvairius tyrimus nustatyta, kad maždaug 50–90 proc. paauglių nepakankamai išsimiega. Paauglių miego neįmanoma tirti neatsižvelgiant į nenuginčijamą technologijų poveikį.

Egzistuoja trys pagrindiniai mechanizmai, nusakantys, kaip su išmaniuoju įrenginiu praleistas laikas trikdo miegą. Pirmiausia, yra išderinamas režimas: kuo daugiau laiko praleidžiama spoksant į ekranus, tuo mažiau jo lieka kitai veiklai, ypač tokiai visiškai įtraukiančiai kaip miegas. Antra, vyksta psichologinė stimuliacija, nes be perstojo stebimas turinys, skatinantis socialinį interesą, dirginantis emocijas ar net sukeliantis agresiją. Ir trečia, ekranai šviečia, o šviesa turi budinantį poveikį.

Pernai teko atlikti sisteminę literatūros apžvalgą, aiškinantis prie ekrano ir miegant praleidžiamo laiko santykį. Peržvelgus 67 visame pasaulyje atliktus tyrimus paaiškėjo, kad net 90 proc. atvejų buvo nustatytas kenksmingas prie ekrano praleisto laiko poveikis miegui. Neatsižvelgiant į tam tikrus nuo konkrečių įrenginių priklausančius skirtumus, tiriant daugelio įvairių įrenginių (televizorių, kompiuterių, išmaniųjų telefonų ir kt.) poveikį miegui, buvo nustatyta, kad kuo daugiau laiko praleidžiama prie ekrano, tuo vėliau einama miegoti ir trumpiau miegama. Miegant ir prie ekrano praleisto laiko santykį apibrėžiančių tyrimų rezultatai daugmaž sutampa, bet dar yra neatsakytų klausimų, susijusių su miego poveikiu sveikatai, imlumui, be to, būtina aptarti prevencines priemones, kurių gali imtis paaugliai ir jų artimieji, siekdami pagerinti miego kokybę šiais sparčios technologijų pažangos laikais.

Dr. Brian Zoltowski, Pietų metodistų universiteto (SMU) chemijos fakulteto docentas

Tokie elektroniniai įrenginiai kaip nešiojamieji kompiuteriai, telefonai arba kiti įtaisai su šviesos diodų arba skystakristaliais monitoriais skleidžia didelį kiekį dirbtinės melsvos šviesos. Apie paros metą ir konkrečiai ryto metą žmogus sprendžia matydamas melsvą šviesą. Sėdint naktimis priešais melsvos šviesos šaltinius, kūnui siunčiamas signalas keltis, o ne eiti miegoti. Taip gali sutrikti paros ritmo (cirkadinio ritmo) pojūtis, kitaip sakant, biologinis laikrodis. Įrodyta, kad sutrikus natūraliam dienos ir nakties režimo ciklui, padidėja tikimybė susirgti cukriniu diabetu, vėžiu, širdies ligomis ir depresija.

Dr. Emersonas Smithas, sociologas, Pietų Karolinos medicinos mokyklos vidaus ligų mokslo docentas, „Metromark Research“ generalinis direktorius ir vadovas

Išmaniojo telefono arba planšetinio ar nešiojamojo kompiuterio naudojimas lovoje kenkia sveikatai ir asmeniniams santykiams. Sveikatai daroma žala siejama su šviečiančiu ekranu, nesvarbu, išmaniojo telefono, ar televizoriaus, kuris stebimas, kai organizmas reikalauja miego. Šviesa sukelia tam tikrą efektą, dėl kurio išderinamas vidinis organizmo laikrodis. Kai taip nutinka, darosi sunku užmigti ir pakankamai išsimiegoti: kartais prireikia net užmigti padedančių preparatų.
Dar viena su sveikata susijusi problema, atsirandanti naudojant lovoje išmanųjį telefoną, – tai raumenų ir kaulų skausmai, kylantys ilgai nekeičiant galvos ir kūno padėties, radus skaityti patogią pozą. Kai ilgai gulėdami ant šono skaitome, kas parašyta ekrane, arba vedame tekstą, varginami raumenys ir sąnariai, o vėliau ima juos skaudėti.

Jei miegate ne vieni ir gulėdami lovoje kalbatės mobiliuoju telefonu arba rašote teksto žinutes, galite susigadinti santykius su žmogumi, kuris šalia jūsų miega arba kartu gyvena. Jei įrenginius naudosite ir dieną, ir naktį gali išsivystyti priklausomybė nuo telefono arba virtualiojo bendravimo. Taip galite visiškai netekti psichologiškai naudingo tiesioginio bendravimo teikiamų pranašumų.
Vaikai ir paaugliai, žaidžiantys arba bendraujantys išmaniuoju telefonu tada, kai turėtų miegoti, gali patirti emocinių ir fizinių sutrikimų, be to, gali nukentėti jų pažangumas. Išsivysčius priklausomybei nuo įrenginių gali kilti problemų bendraujant su tėvais, taip pat su broliais ar seserimis.
Išmanusis telefonas kelia pavojų sveikatai ir socialiniams santykiams, kai vairuojame, einame ar gulime lovoje. Žmonės nėra sutverti taip, kad vienu metu turėtų atlikti kelias užduotis. Ypač negerai, jei vienai užduočiai, būtent – išmaniojo telefono naudojimui, skiriama daugiau dėmesio nei toms, kurios susijusios su aplinkos stebėjimu, gera savijauta ir tiesioginiu bendravimu.

Dr. Larry D. Rosenas, Kalifornijos valstijos universiteto „Dominguez Hills“, George‘o Marsho taikomosios kognityvinės psichologijos laboratorijos psichologijos mokslų daktaras, profesorius emeritas

Pasidalinkite su draugais
(33)
(6)
(27)

Komentarai ()