Kariškiai susidomėjo vieninteliu tokiu gyvūnu visoje Žemėje: kaukolė be stuburo, o ginasi taip, kad 300 milijonų metų neturėjo priešų (Video)  ()

Pasaulio vandenynuose plaukioja žuvis, vadinama miksiniu apskritažiomeniu. Ji ypatinga dėl keleto keistų savo bruožų. Pavyzdžiui, ši žuvis yra vienintelis žinomas gyvūnas, turintis kaukolę, bet neturintis jokio stuburo. Visgi, mokslininkus labiau domina apskritažiomenių išskiriamos gleivės, kurios ateityje gali padėti apsaugoti karo laivus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Miksiniai apskritažiomeniai šias daugeliui šleikštulį keliančias gleives išskiria gindamiesi. Jos yra tąsios ir lipnios, todėl iš karto užkemša plėšrūno žiaunas. Būtent šis gynybos mechanizmas leido miksiniams apskritažiomeniams išlikti net 300 milijonų metų. Mokslininkai netruko pastebėti, kad šios gleivės gali pasitarnauti ir žmonijai.

Didžiąją dalį šių gleivių sudaro vanduo. Likusią - polimeras, kuris gali būti gana stipriai ištempiamas, kol trūksta. Šios savybės reiškia, kad gleivės gali būti naudojamos kaip hidrogelis (medžiaga, sugerianti didelį vandens kiekį) arba tose srityse, kuriose reikia didelio stiprumo ir tamprumo.

Mokslininkai teigia, kad šių gleivių savybės panašios į kevlaro, kuris jau seniai naudojamas karių apsaugos priemonėse - šalmams ir neperšaunamoms lėmenėms kurti. Dėl to mokslininkai mano, kad pasinaudojus šiomis gleivėmis galima sukurti visą eilę apsauginių produktų - neperšaunamas lėmenes, nuo ryklių įkandimo apsaugantį purškalą, ugniagesių uniformas ir t. t. Visgi, šioms gleivėms buvo numatytas ir kur kas didesnis vaidmuo.

Video siužete - kaip atrodo miksinių apskritažiomenių gleivės ir ką apie jas gali pasakyti mokslininkai

Kadangi evoliucijos eigoje miksinių apskritažiomenių gleivės buvo išvystytos geriausiai veikti vandenyje, žvilgsnis natūraliai krypsta į karinius laivus. Mokslininkai teigia, kad ateityje šių gleivių pagrindu gali būti sukurta papildoma karinių laivų korpusų apsauga. Šiose gleivėse yra į spiralę susisukęs proteino siūlas, kuris išsivynioja ir išsitempia, kuomet gleivės sugeria vandenį. Todėl miksinių apskritažiomenių gleivės savo tūriu vandenyje gali padidėti maždaug 10 tūkst. kartų.

Pasirodo, JAV Laivynas šiuo metu aktyviai ieško įkvėpimo gamtoje, kad sukurtų naujos kartos apsaugos priemones kariams ir laivams. Mokslininkai žada ir toliau tyrinėti gleives. Kitas žingsnis - sintetinių miksinių apskritažiomenių gleivių gamyba.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(61)
(3)
(58)

Komentarai ()