Ar žinote, kas tai yra 3D spausdintuvai-parkeriai? Susipažinti padės 5 įdomūs projektai pradedantiesiems (Video)  (1)

3D spausdintuvai užkariavo pasaulį. Dar visai neseniai jie buvo labai brangūs ir prieinami tik didesnėms prototipų kūrimo dirbtuvėms, mokslininkams, profesionaliems modeliuotojams ir taip toliau. Dabar juos įsigyja vis daugiau entuziastų, internete gausu patarimų ir idėjų. Visgi, 3D spausdintuvai-parkeriai yra kur kas pigesni, bet ir jais galima sukurti įvairių įdomių daiktų. Pateikiame penkis įdomius 3D parkeriu pagaminamus daiktus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasidomėti šia tema paskaitino pas kinus prekyboje pastebėtas F20 3D parkeris už €42,58. Neilgai pasidomėjus, paaiškėjo, kad tai gan populiarus dalykas rankdarbių ir menininkų tarpe, nors Lietuvoje apie jį mažai kalbėta.

Iš tikro, 3D parkeris - tai pats paprasčiausias 3D spausdintuvas. Įprastai 3D spausdintuvai veikia CNC staklių principu - kompiuteris judina spausdintuvo galvutę, kuri lieja ir greitai vėsina karštą plastiką. Tuo tarpu 3D parkeriui kompiuterio nereikia. Jį valyti turite rankomis.

Privalumas - nereikia nieko modeliuoti kompiuteriu, nereikia ypatingų žinių ir sugebėjimų. Trūkumas - daiktai pasižymi mažesniu tikslumu, jų negalima atkartoti, todėl įrenginys labiau tinka meniškų dirbinių, o ne prototipų kūrimui.

Visgi, 3D parkeriai leidžia išlaisvinti vaizduotę ir jūsų mažiems eskizams, kuriuos negalvodami braižote ant mažų popieriaus skiaučių, suteikia trečią dimensiją. Pradėti dirbti su 3D parkeriu galite nuo paprastesnių dirbinių. Pavyzdžiui, šio šviestuvo gaubto. Nors jis atrodo sudėtingai, iš tikrųjų tai tik daugybė sujungtų linijų.

Po to tikriausiai seks vienas iš tradicinių 3D parkerio projektų - medis. Medis padeda išmokti sujungti skirtingų spalvų detales, kurti tekstūrą ir itin mažas proporcingai atrodančias detales - šakas. Štai vienas iš 3D parkeriu pagamintų medžių:

Vaizdo įraše matote įvairius metodus, kuriais naudojasi kūrėjas. Šiltą plastiką galima šiek tiek formuoti ir rankomis. Arba, galima pasitelkti karštą lituoklį ar to paties parkerio galvutę ir išlyginti naujai atspausdintą paviršių. Medžiai yra geri 3D parkerio projektai pradedantiesiems dar ir dėl to, kad šiuos įrenginius pamėgo modeliuotojai. Štai kokį namą galite sukurti po to:

Toks namelis reikalauja ne tik spalvų derinimo ir skirtingų detalių sujungimo įgūdžių, bet ir šiokių tokių architektūros žinių. Reikia gerai apgalvoti, kaip bus sukurta stogo struktūra, kaip padaryti, kad trobelė stovėtų lygiai ir taip toliau. Juk nesinorėtų, kad darbas subyrėtų bos pavirtęs ant šono. 3D parkeriu galima atspausdinti ir veikiančius mechanizmus. Pavyzdžiui, žaislinį kanceliarinėmis gumytėmis šaudantį pistoletą:

Tai padės geriau suprasti stiprių detalių struktūrą, pagerinti tikslumą, o ir galutinis produktas bus gana įdomus. Galiausiai pradėsite daryti ir didelius, daugybę detalių turinčius kūrinius. Kaip šį tiranozauro skeleto maketą:

Iš tikrųjų, galimybės yra neribotos. Gaminsite laivelius, pieštukines, iš rėmų lipančius meno kūrinius ir pan. Galėsite 3D parkeriu rašyti ir meilės laiškus - jie atrodo gana įdomiai vien dėl to, kad jiems nereikia popieriaus. Pats 3D parkeris yra gana nebrangus įrenginys, patiksiantis ir vaikams ir suaugusiems.

Pagal daugumą atsiliepimų galima teigti, jo patys pigiausi 3D parkeriai nėra verti dėmesio. Jie neleidžia nustatyti plastiko liejimo greičio ir temperatūros - tai būtina, jei norite kurti įvairius tikslumo reikalaujančius gaminius.

Tuo tarpu pas kinus pastebėtas  F20 3D parkeris leidžia pasirinkti temperatūrą, greitį ir turi patogų stovą, todėl šia prasme jau būtų gana geras pasirinkimas.

3D parkeris patiks ir vaikams, nes jie galės piešti dar nematytu būdu. Tačiau būtina atsiminti, kad parkerio galvutė yra labai karšta, kaip ir iš jos bėgantis plastikas, todėl vaikus reikėtų prižiūrėti ir neduoti su juo žaisti labai mažiems. Kita vertus, tai gali juos sudominti 3D spausdinimo technologija ir padėti pasigaminti svajonių žaislų.

F20 parkeris naudoja standartinį 1,75 milimetrų PLA arba ABS užpildą. Jo nesunkiai rasite internete - parduodama visa spalvų gama. Tiesa, pakuotėje jau rasite tris užpildo pavyzdžius, kuriuos iš karto galėsite išmėginti.

Priminsime, jog F20 3D parkeris kainuoja €42,58. Tai - puiki įžanga į 3D spausdinimo pasaulį, gera dovana modeliuotojui ar technologijomis susidomėjusiam vaikui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(7)
(1)

Komentarai (1)