Nagingo vilniečio patirtis: kaip seną skalbyklės būgną paversti į rytietišką krosnį tandyrą (Foto)  (5)

Pasenusius buities prietaisus įprastai ištinka vienodas likimas - jie yra išmetami. Toks daiktų atsikratymo būdas nėra draugiškas nei aplinkai, nei piniginei, todėl geriau jiems suteikti antrą gyvenimą. Vytautas Mačernis taip ir padarė - nagingas vyras iš senos skalbyklės būgno pasigamino rytietišką krosnį, vadinamą tandyru.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tandyras – nuo neatmenamų laikų Rytuose naudojama apvalios formos molinė krosnis. Jos dugne užkuriama ugnis. Malkoms sudegus iki angliukų, įšyla vidinės keraminės sienos, ilgam išlaikydamos vienodą temperatūrą visose kepimo kameros vietose.

Gamindamas rytietišką krosnį, V.Mačernis skalbyklės būgno vidų išmūrijo šamotinėmis plytomis. Sudėtingiausia buvo nutašyti ir suleisti plytas taip, kad jos kuo glaudžiau sugultų aplink vidinį būgno apskritimą. Plytų sandūros buvo užpildytos specialiu keraminiu mišiniu.

Kilnojamoji krosnis

„Gamindamas tandyrą nebuvau jam numatęs nuolatinės vietos. Krosnį konstravau kaip kilnojamąją kepsninę: kad ir kieme norimoje vietoje būtų galima pasistatyti, ir pas draugus į sodybą nusivežti“, – teigė vilnietis V.Mačernis.

Transportavimo problema konstruktorius išsprendė labai paprastai – prie krosnies dugno pritaisė ratukus. Tad nesudėtinga ją bent kiek lygesniais paviršiais nuridenti į norimą vietą.

Triūsas pasiteisino

Pasak V.Mačernio, rytietiškai krosniai reikalingoms medžiagoms jis išleido  vos keliolika eurų. Tačiau jos gamyba pareikalavo nepalyginti daugiau laiko sąnaudų ir atkaklumo.

Nepaisant palyginti nesudėtingos konstrukcijos, pirmą kartą gaminant tokią krosnį teko pasitelkti nemažai išradingumo ieškant techninių sprendimų.

„Triūsas atsipirko su kaupu. Visą vasarą kepėme visokias „lepioškas“. Vištiena, žuvis labai skaniai iškepa, visai kitoks skonis, negu įprastoje kepsninėje“, – sakė V.Mačernis.

Didelis pasirinkimas

Pasak jo, tandyre galima kepti įvairiausius patiekalus – nuo kaukazietiškų tešlos paplotėlių iki vištienos pagal egzotišką Indijos receptūrą. Tiesa, pastarajam skanėstui sudėtinga gauti originalių prieskonių.

Reikia įgūdžių

„Reikia įgūdžių, kad sugebėtum plonu sluoksniu iškloti tešlą aplink vidinę įkaitusios krosnies sienelę. Teko netgi pasigaminti specialią pagalvėlę, kad remiantis į karštą krosnelės kraštą karštis nedegintų rankų“, – teigė V.Mačernis. Įkaitus krosniai, iešmai su mėsa pakabinami vertikaliai. Kepimo laikas priklauso nuo mėsos tipo ir gabaliukų dydžio, tačiau iškepama gerokai greičiau nei kepsninėje ar šašlykinėje.

Kepsniai nepridega

„Grybams ar daržovėms užtenka 3–5 min. Žuvis iškepa per 10–12 min., šašlykas – per 12–15 min., visas viščiukas – per 25–30 min. Mėgstantiems truputį apskrudusį maistą, likus 3–5 min. iki kepimo pabaigos, reikėtų truputį atidengti dangtį. Tuomet įsiliejęs papildomo oro srautas patiekalams suteiks traškumo. Išėmus jau iškeptus patiekalus, galima sukabinti kitus ir ramiai eiti su svečiais toliau linksmintis. Patiekalai šioje krosnyje nesudegs“, užtikrino tandyro savininkas.

Žuvies rūkykla

Šiuolaikiškos ekologijos tendencijos ragina kuo greičiau atsikratyti nenaudojamų buities prietaisų. V.Mačernio manymu, prieš juos išmetant pravartu pamąstyti apie jų panaudojimą kitame vaidmenyje.  Pavyzdžiui, dujinę viryklę galima paversti rūkykla. Apatiniame stalčiuje sukrovus malkas ir užkūrus ugnį, puikiausiai išsirūko ant grotelių sudėtos žuvys“, – dalijosi patirtimi V.Mačernis.

Tai įdomu

Tandyras – nuo neatmenamų laikų Rytuose naudojama molinė ovali krosnis. Jos forma primena ąsotį.

Krosnies dugne sukraunamos malkos ir sudeginamos iki žarijų. Molinės sienos įkaista ir ilgai išlaiko šilumą.

Azijiečiai ir kaukaziečiai tandyre nuo seno gamino tradicinius patiekalus – kepė duoną, mėsą, daržoves, žuvį.

Kepant miltinius patiekalus, tešlos sluoksnis lipdomas ant vidinės ovalo sielelės. Mėsa veriama ant iešmų, ir šie kabinami vertikaliai. Kepsniai tandyre iškepami greičiau bet kurioje kitoje kepsninėje.

Šioje rytietiškoje krosnyje paruoštas maistas ne tik skanus, bet ir palyginti sveikas, nes nėra tiesioginio sąlyčio su ugnimi. Toks kepimo būdas neleidžia atsirasti kancerogeninėms medžiagoms, kaip nutinka maistą ruošiant ant atviros ugnies. Nekintantis karštis leidžia išsaugoti daugiau vertingų medžiagų ir vitaminų.
Per tūkstančius metų tandyras beveik nepasikeitė. Šiuolaikinės technologijos ir medžiagos tik leido ilgiau išlaikyti šilumą ir stacionarią molinę kepyklą paversti mobiliąja keramine krosnimi.

Paruošti tandyrą kepimui labai paprasta – tereikia nuimti viršutinį dangtį ir į vidų pridėti malkų. Jų kiekis priklauso nuo gaminamų patiekalų gausos ir specifikos (šašlykai, vištiena ar antiena, ėriena ar daržovės). Atsižvelgiant į tai, malkų reikia pridėti nuo pusės iki dviejų trečdalių pakuros tūrio. Atidarius apatinę oro įleidimo angą, uždegamos malkos. Užkūrus tandyrą, apatinė anga uždaroma, o viršuje esantis dangtis paliekamas atidarytas. Kai malkos sudega iki apatinių grotelių ir nuo sienelių vidinių pusių dingsta suodžiai – tandyras paruoštas maistui gaminti. Ant dugno likusios žarijos išlyginamos, o jų perteklius su semtuvėliu išsemiamos per oro apatinę oro įleidimo angą.

Sukabinus iešmus su mėsa pakuros viduje, uždaroma oro įleidimo angą ir viršutinis dangtis. Kol patiekalas kepa, jo nereikia vartyti ar rūpintis, nes neprisviltų. Tandyre ruošti mėsos ir kiti patiekalai išlieka daug sultingesni nei kepti įprastose kepsninėse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Valstiečių laikraštis
Valstiečių laikraštis
Autoriai: Stasys Grigaliūnas
(46)
(9)
(37)

Komentarai (5)