Mėgstate jūros gėrybes? Turite tai žinoti - kartu suvalgote dešimtis tūkstančių plastiko dalelių (Video)  (2)

Skamba nelabai skaniai, bet greičiausiai tai yra tiesa. Jei kartais pietaudami valgote žuvies ar jūros gėrybių, galite neabejoti, kad kartu su šiais patiekalais į jūsų skrandžius pateko ir plastiko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vandenynai yra tiesiog perpildyti plastiko šiukšlių: pirkinių maišelių, vandens buteliukų, senų dantų šepetėlių ir dar daug ko. Skaičiuojama, kad 2020 metais vandenynuose plastiko bus daugiau nei žuvies. Tai verčia susimąstyti.

Laikui bėgant plastikas ima irti – į mikroskopines, beveik neįžiūrimas daleles. Gali būti, kad tokių dalelių Žėmės jūriniuose vandenyse yra apie 51 trilijonas – 500 kartų daugiau nei mūsų galaktikoje priskaičiuojama žvaigždžių.

Žuvys ir kiti vandens gyvūnai negali atskirti mikroskopinių plastiko dalelių nuo maisto, todėl vis daugiau plastiko patenka į jų organizmus. Valgant žuvis ir jūros gėrybes – ir į žmogaus organizmą.

Atlikti tyrimai parodė, kad jau dabar vienos iš keturių žuvų organizme yra plastiko dalelių. Jų taip pat aptikta austrėse ir midijose. Jei valgote daug vėžiagyvių ir kitų jūros gėrybių, skaičiuojama, kad per metus galite suvartoti apie 11 tūkst. tokių mikroskopinių plastiko dalelių.

Naujas tyrimas parodė, kad ir mūsų naudojamoje jūros druskoje dažnai būna plastiko gabalėlių. Jie mikroskopiniai, nei užuosti, nei pamatyti jų neįmanoma, todėl žmonės juos suvalgo ir niekada to nepastebi. Net jei neperkate jūros druskos maisto ruošimui namuose, nemažai jos vis tiek suvartojate su restoranuose ar parduotuvėje pirktu maistu.

Koks šių mikroskopinių plastiko dulkių poveikis sveikatai, iki šiol nėra nenustatyta.

Beje, tai ne vienintelis produktas, kuris gali turėti plastiko. Ar esate girdėję apie plastikinius ryžius? Įvairiose nešvariuose užkabariuose gaminami ryžiai yra padirbtas maistas, su kuriuo susidūrė ir Vakarų pasaulio gyventojai.

Plastikinių ryžių gamyba video siužete

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai (2)