Štai kaip Š. Korėja galėjo gauti branduolinių raketų brėžinius: Ukraina paviešino slaptą vaizdo įrašą, ką jos šalyje išdarinėjo diktatoriaus agentai  (6)

Šiaurės Korėjos keliama įtampa jau nieko nebestebina. Tačiau technologinė pažanga kuriant tarpžemynines raketas yra kas kito - kaip tokiai neturtingai šaliai pavyko sukurti tokius sudėtingus ginklus? Dabar Ukrainos išplatintas vaizdo įrašas iš dalies padeda atsakyti į šiuos klausimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainoje Šaltojo karo metais buvo daugybė sovietinių tarpžemyninių raketų ir branduolinių galvučių. Aišku, griūvant Sovietų Sąjungai buvo nuspręsta šiuos ginklus išvežti, tačiau Ukraina iki šiol gamina raketas ir šias technologijas išmano. Neseniai nuskambėjo kaltinimas, kad tai būtent Ukrainietiškos technologijos kelia Šiaurės Korėjos raketas į viršų. Nors ekspertai ir pati Ukraina abejoja tokių kaltinimų teisingumu, pasaulis dabar į Ukrainos ginkluotės pramonę žiūri įtariai. Todėl Ukraina išplatino šį 2011 metais darytą vaizdo įrašą.

Jame matote porą Šiaurės Korėjos šnipų, kurie, kaip patys manė, fotografavo senų sovietinių raketų planus. Net nereikia pasakoti, kokiu tikslu jie tai darė. Šnipai fotografavo netikrus „RT-23 Molodets“ raketos planus. Vaizdo įraše matyti, kaip vienas iš jų stengiasi atidžiai, kruopščiai užfiksuoti ant paprasto popieriaus lapo atspausdintus techninius duomenis ir brėžinius. Keista tai, kad visa tai vyksta ne kokioje nors slaptoje karinėje bazėje, o paprastoje pašiūrėje.

Ukrainos pareigūnai šiuos šnipus stebėjo jau seniai ir jiems pakišo netikrus planus. Jie, aišku, užkibo ant kalbiuko ir pabandė juos užfiksuoti. Vos tik įsitikinę, kad šnipai tikrai fotografuoja „RT-23 Molodets“ brėžinius, ukrainiečiai juos sulaikė. Veiksmas vyko 2011 metais, todėl šnipai jau yra nuteisti 8 metams kalėjimo.

Šiaurės Korėjos šnipai įkliūva į ukrainiečių spąstus

Teigiama, kad Šiaurės Korėja domėjosi Ukrainos turima informacija apie balistines raketas, variklius, kuro bakus, mobilias paleidimo platformas ir kitas technologijas. Nukopijuoti ir tinkamai panaudoti „RT-23 Molodets“ brėžiniai neabejotinai leistų Šiaurės Korėjai pasiekti kur kas daugiau nei šalis gali dabar. Kita vertus, nors dabar abejonės dėl galimo Ukrainos bendradarbiavimo sklaidosi, klausimai dėl technologinės pagalbos išlieka - Šiaurės Korėja taip greitai negali kurti ir išbandyti vis tobulesnių raketų. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(2)
(26)

Komentarai (6)