Dirbtinis intelektas prieš talentą: „Motobotas“ metė iššūkį pačiam Valentino Rossi. Kuris laimėjo lenktynes? (Video)  (4)

Daugelyje sričių robotai žmonėms duoda į kaulus. Jie gali prieš mus laimėti žaidžiant šachmatais, jiems nesunku įveikti daugelį žmonių kompiuteriniuose žaidimuose, jie gali greičiau mokytis, o ir fizinėmis savybėmis žmones gali aplenkti. Bet ar visada? „Yamaha“ jau trejus metus kuria dirbtiniu intelektu paremtą robotą „Motobot“, kuris gali neblogai važinėti lenktyniniu motociklu. Bet ar taip gerai kaip pats Valentino Rossi? Lenktynės atskleidė įdomių faktų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Valentino Rossi, jei šis vardas jums nieko nesako, yra vienas geriausių visų laikų motociklų lenktynininkų. Jo sąskaitoje - 89 laimėtos lenktynės iš 301. Tai - neįtikėtinai geras rezultatas, kuriam bus sunku prilygti ateities lenktynininkams, o ką jau kalbėti apie robotus. Tačiau jei kas ir gali lenktynių trasoje pavyti Rossi, tai - „Motobotas“.

„Motobot“ projektą „Yamaha“ pradėjo dar 2015 metais. Tikslas - sukurti dirbtinio intelekto valdomą robotą, kuris gali valdyti nemodifikuotą motociklą. Kitaip tariant, šis robotas neturi jokio specialaus priėjimo prie, tarkim, akceleratoriaus mechanizmo - jam reikia sukti rakeną kaip ir žmonėms motociklininkams. Jam taip pat reikia valdyti priekinius ir galinius stabdžius, valdyti slydimą, perjunginėti pavaras ir taip toliau. Šis robotas ne kartą krito su visu motociklu, vertėsi ir gerokai apgavino įrangą, tačiau visą laiką mokėsi.

Taip „Yamaha“ bando surinkti informacijos, kuri padėtų tikriems motociklininkams. Tai - tyrimas, o ne kokio nors prototipo kūrimas. Tačiau tai niekada neužkirs kelio geroms lenktynėms. Todėl „Yamaha“ savo „Motobotą“ supažindino su Valentino Rossi ir liepė jiems palenktyniauti „Thunderhill Raceway Park“ trasoje Kalifornijoje. Kuo viskas baigėsi žiūrėkite video siužete:

Taigi, Rossi gali įsirašyti ir dar vieną pergalę - jis tiesiog sutriuškino „Motobotą“, skirtumas buvo tikrai didelis. Tačiau kartu jis buvo ne toks jau ir didžiulis. „Yamaha“ teigia, kad „Motobotas“ jau dabar įveiktų mėgėjus motociklininkus, o ateityje jis tik gerės. Rossi jau yra šio roboto taikiklyje, jis vis dar mokosi ir kaskart pasiekia vis didesnį greitį. Tačiau „Yamaha“ pabrėžia, kad dirbtinio intelekto tyrimai nėra skirti lenktyniauti su žmonėmis - kompanija nori padėti paprastiems motociklininkams, kuriems lenktynės per daug nerūpi. „Motobotas“ gali padėti motociklus padaryti saugesniais, patogesniais ir malonesniais jų vairuotojams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(34)
(3)
(31)

Komentarai (4)