Net patys geriausi šiuolaikiniai protezai nesugeba to, ką gali naujasis mokslininkų kūrinys: parodė, kaip veikia pirmoji pasaulyje Luko Skaivokerio dirbtinė ranka (Video)  (2)

Jasonas Barnesas - muzikantas, prieš kelerius metus netekęs rankos su darbu susijusiame incidente. Tai, žinoma, vaikinui sukėlė didelį psichologinį skausmą, nes jis nebegalėjo groti net su geriausiais šiuolaikiniais protezais. Dabar Džordžijos technologijų instituto mokslininkai sukūrė dirbtiniu intelektu valdomą robotinę ranką, kuri vaikinui sugrąžins galimybę groti pianinu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikriausiai manote, kad tai nėra didelis pasiekimas, tačiau net ir patys geriausi šiuolaikiniai protezai turi didelių trūkumų. Dauguma protezų, kurie jaučia nervų impulsus ir juos verčia plaštakos judesiais, negali pajusti skirtumo tarp skirtingų pirštų. Patys geriausi tai gali padaryti, tačiau nelabai tiksliai ir labai lėtai. Tai, aišku, nesukuria realistiškos rankos valdymo patirties, todėl neįgalus žmogus ir toliau jaučiasi tam tikra prasme nepilnavertis.

Dabar JAV mokslininkai nusprendė išbandyti naują metodą, kuris efektyviai išfiltruoja nervinių impulsų keliamą triukšmą. Kiekvienas impulsas yra atskiriamas ir žmogus gali atskirai valdyti kiekvieną pirštą. Tai yra didžiulis pasiekimas, nors kol kas protezas nėra visiškai mobilus - dar reikės padirbėti, kol jis bus lengvas ir patogus nešioti kasdien.

Šis protezas buvo sukurtas, jei galit patikėti, įkvėpimo semiantis iš „Žvaigždžių karų“ filmų. Vienas iš pagrindinių personažų Luke'as Skywalkeris neteko rankos, tačiau gavo pažangų protezą. Dabar panašų išradimą gavo ir Barnesas. Ir juo negali atsidžiaugti. O mokslininkai teigia, kad bendras principas nėra toks sudėtingas, kaip galima pagalvoti pamačius šį žmogų grojant pianinu.

Jasonas Barnesas groja pianinu, naudodamas atskirus pirštus:

Mokslininkai nuskanavo jo galūnės likučio nervinius signalus. Iš skirtingų vietų sklindantys signalai yra sietini su skirtingais pirštais, tačiau jie yra taip arti vienas kito, kad dauguma šiuolaikinių technologijų tiksliai jų nustatyti negali. Taigi, šią informaciją vėliau apdoroja specialus algoritmas, kuris nuspėja, kurį pirštą iš tiesų muzikantas nori pajudinti.

Pats Barnesas teigia, kad ši technologija padeda jam pasijusti labai gerai, visi judesiai yra labai natūralūs, o vaikinui nereikėjo daug laiko, kad priprastų valdyti naująjį protezą. Taigi, telieka laukti, kol ši inovacija pasieks didesnę galūnių netekusių žmonių masę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(33)
(0)
(33)

Komentarai (2)