Pastatų, susijusių su cheminio ginklo panaudojimu Sirijoje, bombardavimas leido JAV išbandyti naują raketą  (15)

Tikriausiai pagrindinė žinia praeitos savaitės naujienų portaluose buvo tai, kad JAV, Prancūzija ir Jungtinė Karalystė smogė Sirijai - buvo subombarduoti su cheminiu ginklu susiję pastatai. Tai tapo galios demonstracija ir dar vienu įrodymu, kad Vakarai Bašaro al-Asado režimui neleis elgtis kaip tik panorėjus su civiliais gyventojais. Tačiau kartu tai buvo proga išbandyti iki šiol mūšyje nepanaudotą raketą JASSM-ER.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinių Valstijų karinės oro pajėgos ir karinės jūrų pajėgos į mokslinių tyrimų centrą, susijusį su cheminio ginklo gamyba, paleido 57 raketas. Priešingai nei teigia Rusija, panašu, kad visos raketos pasiekė savo tikslą. Tarp jų buvo ir 19 iki šiol mūšiuose dar niekada neišbandytų raketų - operacijoje buvo panaudota JASSM-ER („Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range“). Ši raketa JAV arsenaluose yra nuo 2014 metų, tačiau iki šiol ji panaudota tikroje kovinėje operacijoje nebuvo - tiesiog nebuvo reikalo.

Nepaisant JAV operacijų Sirijoje, Afganistane, Irake ar kituose karštuosiuose pasaulio kraštuose, JASSM-ER prireikė tik dabar. Skirtumas tarp anksčiau įvykdytų ir praeitos savaitės operacijos yra tas, kad anksčiau JAV lėktuvai nesusidūrė su stipresne priešlėktuvine gynyba. Būtent sofistikuotoms oro gynybos sistemoms įveikti ir buvo sukurta JASSM-ER.

JASSM raketa buvo sukurta įveikti stiprioms priešlėktuvinės gynybos sistemoms, pirmą kartą ji pakilo dar 1999 metais. Tai - sparnuotoji raketa, kuri turi radarais sunkiai pastebimą korpusą, ir kuri gali skristi labai žemai, apeidama žinomų priešraketinės gynybos sistemų matymo zonas. JASSM buvo sukurta kaip „pirmosios dienos“ ginklas - šią raketą galima naudoti nuo pirmos mūšių dienos, kuomet priešo oro gynybos sistemos tebėra aktyvios.  JASSM-ER, kaip supratote iš pavadinimo, yra ilgesnio nuotolio JASSM versija.

Iš lėktuvo paleista JASSM gali nuskrieti maždaug 322-400 km. Ji turi turboreaktyvinį variklį ir gali panešti sunkesnę nei 450 kg kovinę galvutę. JASSM-ER turi kiek kitokį reaktyvinį variklį, kuris leidžia raketai nuskrieti 800 km. Paleista iš lėktuvo raketa skrenda iš anksto nustatytu maršrutu, todėl ji gali pasinaudoti vietovės gamtinėmis sąlygomis, kad pasislėptų nuo priešo žvalgybos ir oro gynybos ginklų. Kai raketa yra netoli savo taikinio, įjungiamas infraraudonųjų spindulių taikiklis, kuris automatiškai atpažįsta taikinius ir leidžia JASSM bei JASSM-ER raketoms pataikyti vos su 3 metrų paklaida.

Šįkart raketos į cheminio ginklo kūrimo centrą buvo paleistos iš B-1B bombonešio, tačiau JASSM-ER gali būti nešamos ir B-2, B-52H, F-15E ir F-16 lėktuvų. Vienas B-1 bombonešis vienu metu gali gabenti 24 JASSM tipo raketas. JASSM-ER pirmojoje savo misijoje pasirodė puikiai, tačiau tai yra labai brangus ginklas - kai jo panaudojimo galima išvengti, tai tikrai bus padaryta. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(48)
(4)
(44)

Komentarai (15)