Per žingsnį nuo nelaimės - koviniai šautuvai M4/M16 gali iššauti patys: kaip JAV kariškiai aptiko šį defektą ir ką planuoja daryti toliau  (7)

Visi esame girdėję posakį, kad net lazda kartą metuose iššauna. Posakis — tartum aliuzija, kuria raginama būti atsargiems. Dirbantieji su šaunamaisiais ginklais žino kokia gali būti neatsargumo kaina. Bet kas, jei iš pažiūros tvarkingas ginklas, netikėtai iššauna laikantis visų saugumo taisyklių? Būtent tokį netikėtai gluminantį atradimą amerikiečiai surado populiariuosiuose kariškuose M4/M16 tipo automatuose.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-06-04 Per žingsnį nuo nelaimės - koviniai šautuvai M4/M16 gali iššauti patys: kaip JAV kariškiai aptiko šį defektą ir ką planuoja daryti toliau  (7)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Netikėtas atsitikimas nutiko šių metų kovo 29-ą dieną Kentukyje. Fort Knokso karinėje bazėje tuomet vyko eilinės šaudymo pratybos. Vienam kariui paspaudus nuleistuką, iš jo ginklo šūvis nenuaidėjo. Pradėjęs tikrinti nesuveikusį M4A1 karabiną aptiko, kad jungiklis, perjungiantis ginklo šaudymo režimus, nustatytas į tarpinę padėtį. Kitaip sakant nebuvo nustatytas nei pavienio nei automatinio šaudymo pasirinkimas. Karys ne iki galo pasuko šalia esantį režimų jungiklį.

Kariui perstačius jungiklį, į vieną iš šaudymo režimų, netikėtai nuaidėjo šūvis. Kariškis tuo metu net nepalietė nuleistuko. Nors niekas incidente nenukentėjo, pratybos buvo iškart sustabdytos.

Atlikus pakartotinius bandymus su ginklu, jis visus kartus suveikė ne taip kaip turėtų elgtis. Pradėjus tikrinti kitų karių naudojamus ginklus, buvo rasti dar du su tokiu pat sutrikimu.

Šiuo metu amerikiečiai visoje šalyje patikrino 52 tūkst. ginklų, iš jų 6 % turėjo gedimą leidusį ginklui iššauti nespaudžiant nuleistuko. Panašu, kad toks sutrikimas palietė tik pačius naujausius ginklus, jau po šaltojo karo į tarnybą priimtus: M4, M4A1, M16A4.

Visi minėtieji ginklai yra standartinė karių ekipuotės dalis. Jų per du dešimtmečius pagamintas itin didelis kiekis. Planuojama per šešis mėnesius patikrinti visus turimus 903 tūkst. ginklus, nepaisant ar jie aktyvioje tarnyboje ar padėti sandėliuose.

Kaip raiginama tikrinti ginklus norint surasti šią klaidą:

  1. Įsitikinti ar ginklas tinkamai išvalytas: patikrinti vamzdį, spyną, apkabą. Tikrinant ginklas turi būti nukreiptas saugia kryptimi.

  2. Perstačius jungiklį į režimą „saugus“. Nuspausti nuleistuką. Gaidukas turi nesuveikti.

  3. Perjungti šaudymo spartos režimą į „vienas šūvis“, po to jungiklį perstatyti į tarpinę padėtį tarp šaudymo spartos pasirinkimų. Nuspausti nuleistuką. Gaidukas turi suveikti. Jei jis nesuveikia nuspaudus nuleistuką, aptiktas ginklo gedimas.

  4. Jei gaidukas, prieš tai buvusiame žingsnyje nesuveikė, pasirinkti bet kurį šaudymo režimą. Jei perstatant gaidukas suveiks pats (nespaudžiant nuleistuko) tai yra kritinė klaida. Ginklas gali pats iššauti.

Šiuo metu nėra pateiktos detalesnės informacijos kas minėtiems šautuvams negerai. Gedimas yra spynoje arba jos saugos mechanizme. Sistemos dalys bus pakeistos naujomis. Amerikiečių karinė vadovybė tikisi, kad per 12-18 mėnesių, visi brokuoti ginklai bus sutvarkyti ir galės grįžti į sandėlius parengti naudojimui ateityje.

Parengė Arnas Mulokas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Arnas Mulokas
(14)
(3)
(11)

Komentarai (7)