10 įdomių faktų apie Korėjos karą - kaip jį vadina kinai, kaip atsirado demarkacijos linija ir turbūt per visą istoriją labiausiai garbintas gyvūnas  ()

Korėjos karas – tai kova dėl Korėjos pusiasalio, kai į dabartinės Šiaurės Korėjos dalį skverbėsi Sovietų Sąjunga, o į dabartinę Pietų Korėjos dalį – amerikiečiai. Iki tol – t. y. iki Antrojo pasaulinio karo pabaigos – Korėją valdė Japonija, bet ši pralaimėjo Antrąjį pasaulinį ir Korėja buvo padalinta per pusę – remiantis 38 lygiagrete.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nė viena taip padalintos Korėjos dalis nesutiko su tokiu padalijimu, ir abi laikėsi pozicijos, kad kita pusė teisėtai priklauso jai, tad galiausiai 1950 birželį Šiaurės Korėja (ne be Kinijos ir Sovietų Sąjungos) įsiveržė į Pietų Korėjos teritoriją. Ir štai dešimt faktų, ką reikėtų žinoti apie šį konfliktą.

1. Kaip jis vadinosi?

Korėjos karas turi net keletą pavadinimų. Jungtinėse Valstijose jis vadinamas Korėjos karu ar net Pamirštuoju karu (angl. Forgotten War). Tuo tarpu Šiaurės Korėjoje šis įvykis vadinamas Tėvynės Išvadavimo karu, o Pietų Korėjoje – „Šeši Du Penki“, pagal karo pradžią: šešto mėnesio dvidešimt penktą dieną. Savo pavadinimą šiam konfliktui yra suteikusi net Kinija. Ten jis vadinamas Pasipriešinimo JAV agresijai ir pagalbos Korėjai karu.

2. Niekada nepasibaigęs karas

Korėjos paliaubų susitarimas buvo pasirašytas tam, kad būtų nutraukti „visi ginkluoto smurto veiksmai“, bet juridiškai tai neužbaigė karo. Tiesą sakant, susitarimu buvo tik siekiama nutraukti ugnį iki tol, kol bus surastas taikus abiem pusėms įtinkantis sprendimas. Bet laikui bėgant, prie jokio konsensuso taip ir nebuvo prieita, ir štai po 63 metų abi Korėjos valstybės techniškai vis dar yra karo stovyje.

3. JAV niekada nepaskelbė karo

1950 birželio 25 Šiaurės Korėja įsiveržė į Pietų Korėjos teritoriją, ir ji tai padarė po to, kai tam pritarė Sovietų Sąjunga. Tuo tarpu JAV kaip tik vykdė savo kareivių išvedimą iš Pietų Korėjos, ir šalyje buvo likusi jau labai nedidelė dalis karių. Tam, kad Amerika įsitrauktų į konfliktą, prireikė dviejų dienų: Šiaurės Korėjos kariuomenei artėjant prie Seulo, tuometinis prezidentas Harry S. Trumanas nurodė pradėti karinius oro ir jūrų pajėgų veiksmus, ir vos po trijų dienų JAV kariai sugrįžo į Pietų Korėjos teritoriją – tam, kad padėtų pietiečiams kovoti. Ir nors JAV buvo įtrauktos į konfliktą, Jungtinių Valstijų kongresas Šiaurės Korėjai niekada nepaskelbė karo.

4. Jungtinės Tautos kvietė kovoti kitas šalis

Kai karas prasidėjo, Jungtinės Tautos reikalavo, kad Šiaurės Korėja nutrauktų atakas, o jos pajėgos būtų atitrauktos už 38-osios lygiagretės. Toks reikalams buvo praignoruotas, tad Jungtinės Tautos kreipėsi į visas tautas, kviesdamos mūšiuose padėti Pietų Korėjai. Dėl to Pietų Korėjai paramą suteikė 15 šalių, tarp kurių buvo ne tik JAV, bet ir Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Etiopija, Kanada ir Australija.

5. DMZ

Liūdnai pagarsėjusi Demilitarizuota zona (DMZ) buvo sukurta per 1953-iųjų paliaubas, kai karo veiksmai buvo įšaldyti. Tai yra keturių kilometrų pločio, idealiu atveju turinti būti buferiu tarp konfliktuojančių šalių, kurioje nebūtų jokių karinių veiksmų bei pajėgų judėjimų. Bet nors ir turėtų būti demilitarizuota, ši sritis garsėja nuolat pasikartojančiais smurto protrūkiais, kuriuos sukelia tiek karinės pajėgos, tiek civiliai. Šioje zonoje įrengti ir susitikimo vietos, skirtos susitikti valstybių atstovams – kol jos nebuvo, Šiaurės ir Pietų Korėją skyrė 38 lygiagretė.

6. 38 lygiagretės idėja – sena idėja

Paskutiniame XIX a. dešimtmetyje Japonija ruošėsi pasidalinti Korėją su Rusija. Japonijos idėja buvo paprasta: perskirti šalį perpus remiantis 38-ąja lygiagrete, ir Rusijai perleisti šiaurinės dalies kontrolę, sau pasiliekant pietinę. Bet padalijimas nenutiko iki 1945-ųjų.

7. JAV stipriai bombardavo

Jungtinės Valstijos Korėjos kare numetė daugiau bombų, nei kariaudama Ramiajame vandenyne Antrojo pasaulinio karo metu. Skaičiuojama, kad Korėjoje buvo numesta 635 000 tonų bombų ir 32 000 tonos napalmo. Šiaurės Korėja labai stipriai nukentėjo – buvo sugriauta daug pastatų, mokyklų, valstybinių ir verslo įstaigų.

8. Mirtinas karas

Korėjos karas vadinamas Užmirštuoju karu, nes jam buvo skiriama labai mažai visuomenės dėmesio. Bet nepaisant to, per konfliktą žuvo daug karių ir civilių, buvo daug sužeistų. Skaičiuojama, kad Korėjos karo metu žuvo, buvo sužeisti ar pagrobti 2,5 mln. civilių ir 2 milijonai karių.

9. Demarkacijos linija

Be jau minėtos demilitarizuotos zonos, tarp abiejų Korėjų egzistuoja dar ir karinė demarkacijos linija. Ji driekiasi per demilitarizuotos zonos vidurį ir veikia kaip faktinė valstybių siena. Šis sprendimas buvo priimtas taip pat 1953 m. paliaubų metu, ir tam, kad pažymėtų šią liniją, šiandien stovi 1292 ženklai. Šiaurinėje pusėje ženklų užrašai yra korėjietiški ir kiniški, pietinėje – korėjietiški ir angliški.

10. Herojiškas arklys

Korėjos kare turbūt nerasite labiau garbinto gyvūno nei Beatodairiška Seržantė (gal. Sergeant Reckless). Tai buvo grynakraujė mongolų veislės kumelė, kurią įsigijo keli JAV kareiviai ir išmokė ją į mūšio lauką gabenti amuniciją bei atsargas. Kumelė greitai išmoko maršrutus ir ne kartą padėjo karinėse operacijose. O viename karštame taške – vadinamajame Mūšyje dėl Vegaso avanposto (angl. Battle for Vegas Outpost) – ji krovinį savarankiškai gabeno net 51 kartą.

Parengta pagal „War History Online“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(36)
(2)
(34)

Komentarai ()