Keisčiausias ir tikriausiai kvailiausias tanko dizainas per visą istoriją - kam buvo skirtas „Chrysler TV-8“?  ()

Egzistuoja daug skirtingos konstrukcijos tankų, tačiau visi jie savo esme yra vienodi. Didelė, plati vikšrinė bazė su stipriai šarvuotu korpusu ir bokšteliu ant viršaus. Tačiau „Chrysler TV-8“ koncepcija buvo visai kitokia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Chrysler TV-8“ yra šeštajame dešimtmetyje kurta vidutinio tanko koncepcija. Idėja buvo išties revoliucinė - ant lengvos bazės užkelti didelį bokštelį, kuriame tilptų visi keturi įgulos nariai. Išpūstas bokštelis leistų tankui plaukti, o bazę būtų galima lengvai atskirti transportavimui lėktuvais ar laivais. Buvo manoma, kad TV-8 būtų manevringas ir galėtų vykdyti išskirtinai ilgas operacijas - jam nesutrukdytų vandens kliūtys, nes bokštelis būtų visiškai sandarus.

Iš pradžių buvo planuojama, kad TV-8 naudos „Chrysler“ V8 variklį, išvystantį 300 arklio galių. Tokios galios tikriausiai būtų pakakę vos 22,7 tonas sveriančiam tankui. Tačiau vėliau svarstyti ir kiti galios agregatai, tarp kurių buvo ir reaktyvinis variklis, ir net branduolinis reaktorius. Atskiri varikliai, sumontuoti bokštelio gale, būtų leidę tankui greitai plaukti ir manevruoti vandenyje.

Buvo numatyta, kad „Chrysler TV-8“ turės 90 mm pabūklą, porą įprastų 30-o kalibro kulkosvaidžių ir vieną nuotoliniu būdu valdomą 50-o kalibro kulkosvaidį ant bokštelio. Amunicijos saugykla būtų buvusi bokštelio gale, saugumo dėlei visiškai atskirta nuo įgulos. Taip pat buvo numatyta galimybė, kad tankas galėtų būti valdomas pagal per kelis televizorius transliuojamą vaizdą - išorėje būtų buvusios kelios paslėptos kameros.

Tačiau, kaip jau galite nuspėti, „Chrysler TV-8“ taip ir liko neįgyvendinta idėja. Priežasčių būta daug. Visų pirma, bokštelio šarvai nebuvo pakankamai stori, ką galite nuspėti jau vien iš nedidelio tanko svorio. Tačiau didesnė problema buvo ta, kad TV-8 neturėjo jokių pastebimų privalumų prieš įprastos konstrukcijos tankus. Taip, jis galėjo plaukti, tačiau tai niekada nebuvo kažkas, ko kitiems tankams labai trūko. Sudėtinga „Chrysler TV-8“ konstrukcija turėjo daugiau trūkumų nei privalumų, todėl 1956 metais projektas buvo tiesiog atšauktas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(32)
(4)
(28)

Komentarai ()