Gydytojai perspėja apie neįprastą reiškinį ir įdomų fenomeną, kuris jau nutiko dviems moterims: jei naudositės telefonu naktį, rizikuojate trumpam apakti  (1)

Žiūrėjimas į išmaniojo telefono ekraną naktį gulint lovoje gali pakenkti regėjimui. Dvi moterys laikinai apako nuo nuolatinio žvilgčiojimo į savo telefonus naktį. Gydytojai perspėja apie šį neįprastą reiškinį ir ragina pasisaugoti, rašo „The Independent“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad išvengtumėte nemalonių pasekmių, visuomet tamsoje į išmaniojo telefono ekraną žiūrėkite abiem akimis. „New England Journal of Medicine“ pateikiamos dviejų moterų, 22 ir 40 metų amžiaus, atvejų detalės: abi jos patyrė trumpalaikį apakimą nuo išmaniojo telefono. Moterys skundėsi pasikartojančiais laikino apakimo periodais, trunkančiais iki 15 minučių.

Joms buvo atlikta gausybė medicininių tyrimų, įskaitant magnetinio rezonanso ir širdies tyrimus. Gydytojai neįstengė rasti nieko, kas paaiškintų negalavimo priežastį. Tačiau įžengus į akių gydytojo kabinetą paslaptis buvo išaiškinta. „Aš jų paprasčiausiai paklausiau: „Ką konkrečiai jūs veikėte, kai tai nutiko?“ – prisiminė gydytojas, medicinos mokslų daktaras Gordonas Plantas.

Jis paaiškino, kad abi moterys, tamsoje gulėdamos ant šono, žiūrėdavo į savo išmaniųjų telefonų ekranus tik viena akimi. Kitą akį slėpdavo pagalvė. „Tokiu atveju viena akis pripranta prie šviesos, nes žiūri į telefono ekraną, o kita įpranta prie tamsos. Kai moterys padėdavo telefoną, nebematydavo ta akimi, kuria į jį žiūrėdavo. Taip yra todėl, kad užtrunka pasivyti prie tamsos pripratusią akį“, – aiškino gydytojas.

Jo teigimu, toks laikinas aklumas nėra pavojingas, tačiau jo išvengti lengva, jei įprantama į išmaniojo telefono ekraną žiūrėti abiem akimis. G. Plantas pasakojo, kad viena moteris nurimo, pajutusi, kad trumpalaikis aklumas nesukelia jokių rimtesnių problemų, išskyrus staigų šoką.

Antroji moteris buvo nusiteikusi skeptiškiau ir nuolatos registravo savo trumpalaikio regos sutrikimo ypatumus, kol galiausiai patikėjo gydytoju ir įsitikino, jog daugiau sveikatos sutrikimų nekyla. Tačiau įpročio žiūrėti į išmanųjį telefoną lovoje ji neatsisakė. Mokslų daktaras Rahulis Khurana, JAV oftalmologijos akademijos atstovas, tvirtina, kad tokia hipotezė yra nepaprastai įdomi, tačiau visgi dviejų atvejų nepakanka norint įrodyti, jog žiūrėjimas į išmaniojo telefono ekraną viena akimi tamsoje gali sukelti problemų. Jis taip pat suabejojo, ar daug išmaniųjų telefonų naudotojų susiduria su tokia bėda.

R. Khurana, prisipažinęs, kad entuziastingai naudojasi išmaniuoju telefonu, sakė, jog jis ir jo žmona neseniai patys bandė atkurti įvykius ir patikrinti, ar ir juos ištiks minėtų dviejų moterų likimas. Tačiau spoksoti į telefono ekraną viena akimi jiems pasirodė pernelyg sudėtinga. „Buvo labai keista“, – prisiminė R. Khurana.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(5)
(-4)

Komentarai (1)