Kodėl moterys skelbia atviras nuotraukas socialiniuose tinkluose? Tai nėra kvaila - mokslininkai mano, kad tai strateginis žingsnis sudėtingame socialiniame žaidime  (2)

Naujojo Pietų Velso (Australija) universiteto specialistai susiejo moterų norą fotografuoti seksualias asmenukes su ekonomine nelygybe šalyje. Tyrimo autoriai išanalizavo dešimtis tūkstančių pranešimų socialiniuose tinkluose iš 113 šalių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad moterys rodo pernelyg susirūpinimą savo išvaizda patriarchalinėse visuomenėse, kur moters grožis vertinamas labiau už kitas savybes, tačiau mokslininkai nerado šios hipotezės patvirtinimo.

„Vietoj to, mes nustatėme, kad moterys yra labiau linkusios skirti laiko ir energijos seksualių nuotraukų talpinimui internete tose šalyse, kur auga ekonominė nelygybė, o ne ten, kur visuomeninė valdžia sukoncentruota vyrų rankose ir egzistuoja lyčių nelygybė“, – sakė pagrindinė tyrimo autorė Khandis Blake.

Tyrėjai pastebi, kad pajamų nelygybė didina konkurenciją ir kelia susirūpinimą dėl savo socialinės padėties. Visuose socialinių laiptų lygiuose tai verčia moteris stengtis atrodyti geriau. Iš dalies tai taip pat paaiškina per dideles išlaidas grožio salonuose ir priklausomybę nuo apsipirkimo. Pasak tyrimo autorių, šis elgesys yra visiškai pateisinamas evoliucijos požiūriu, kai bendruomenės atstovai tarpusavyje konkuruoja siekdami aukštesnės padėties.

„Kai jauna moteris publikuoja provokuojančias nuotraukas su bikiniu, neturėtumėte galvoti apie ją kaip apie lengvabūdę asmenybę ar lyčių stereotipų auką. Pagalvokite apie ją kaip apie strateginį žaidėją sudėtingame socialiniame žaidime. Ji tiesiog nori gyvenime pasiekti daugiau, kaip ir kiekvienas iš mūsų“, – daro išvadą Khandis Blake.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TOPCOM
TOPCOM
(14)
(22)
(-8)

Komentarai (2)