Baltarusijoje imama naudoti naujas šarvuotas žvalgybos mašinas „Kaiman“ - po nukopijuota oda slepiasi senas rėmas (Video)  (1)

Baltarusijos Specialiųjų operacijų pajėgos gavo pirmas vietos gamybos 4x4 šarvuotas žvalgybos mašinas „Kaiman“ - 33 vienetus. Ateityje, manoma, jomis bus ginkluoti visi 103 oro desanto brigados šturmo padaliniai, savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašo ginkluotės entuziastas ir Lietuvos kariuomenės atsargos majoras Darius Antanaitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagrindinė ginkluotė- automatinis granatsvaidis AGS-17. Ginkluoti sausumos pajėgas „Kaimanais“ nėra planuojama.

D.Antanaitis pasakoja, kad „Kaiman“ – tai vizualinis bandymas nukopijuoti vokiškąjį „Fennek“, tačiau nepasižymi nei „Fennek“ veiksmingumu, nei mažu dydžiu. „Nors iš šono atrodo, kaip nauja mašina, tačiau tai yra perdarytas senas BRDM-2 su senų BTR-60 komponentais, kuriuos varo dyzelinis variklis (BRDM-2 ir BTR-60 varomi benzinu) – rašo ginkluotės specialistas. – Iš savo donorų taip pat paveldėjo ir galimybę plaukti. Tačiau transporto priemonės įgula vargu ar yra apsaugota nuo įvairaus tipo minų, nes netgi įgulos sėdynės yra paprastos, paimtos iš praeito amžiaus vidurio transporto priemonių, be jokių prieššokinių mechanizmų, skirtų apsaugoti įgulą nuo akceleracijos po sprogimo“.

Žvalgybos mašinos svoris apie 7 tonas, o tai, pasak D.Antanaičio, tai leidžia daryti išvadą, kad jo šarvavimo lygis gana mažas ir jis gali būti sunaikintas 40 mm automatiniais granatsvaidžiais su HEDP IM ESD T šaudmenimis – 12,7 mm kulkosvaidžio ugnimi.

Karys taip pat atkreipia dėmesį, kad „Kaiman“ neturi distancinio bokštelio: kad atidengtų ugnį, įgulos narys privalo išlįsti pro liuką prie granatsvaidžio – o tai leidžia sunaikinti šaulį, mašiną padaryti neveiksnia tiesiog lengvųjų šaulių ginklu ugnimi.

„Vaizdo įraše matomas „Kaiman“ maskatavimas ir šokinėjimas važiuojant raižyta vietove didesnio įspūdžio nepadaro taip pat. Dar vienas labai pigus, labai masiškas, labai nesaugus ir labai neefektyvus rytietiškas seno kledaro reanimacijos vaisius“, – apibendrina atsargos majoras Darius Antanaitis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(17)
(6)
(11)

Komentarai (1)