Suomija pradeda tyrimą dėl „Nokia“ telefonų: vyksta slaptas duomenų perdavimas į Kiniją?  ()

Suomijos tarnybos pradės tyrimą po pranešimų, esą „Nokia 7 Plus“ telefonai perdavė naudotojų asmeninius duomenis į serverius Kinijoje, sako šalies duomenų apsaugos ombudsmenas Reijo Aarnio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pagal mūsų preliminarią analizę, regis, asmeniniai duomenys buvo perduodami į Kiniją“, – naujienų agentūrai STT sakė R. Aarnio.

Anksčiau Norvegijos televizija NRK paskelbė, kad „Nokia 7 Plus“ telefonai į serverį Kinijoje perdavė mobiliųjų telefonų numerius, buvimo vietą ir serijos numerius. Pasak NRK, ši informacija leido Kinijos valstybinei telekomunikacijų bendrovei „China Telecom“, į kurios serverius ir plaukė duomenys, realiu laiku sekti telefono judėjimą.

„Duomenys laisvai juda tik ES viduje, bet kai mes keliaujame už ES ribų, visada tam turi būti teisinis pagrindas“, – tikino R. Aarnio.

Jo teigimu, Suomijos duomenų apsaugos tarnybos pradės tyrimą išsiaiškinti, ar duomenys buvo perduoti, o jei buvo – ar teisėtai.

„Reikalaujame informacijos, kad išsiaiškintume, ar yra teisinis pagrindas šioje byloje. Kitas dalykas yra tai, kaip vyko naudotojų informavimas – ar telefonų savininkai žinojo, kad informacija apie juos yra siunčiama į Kiniją?“ – sakė ombudsmenas.

Suomijos bendrovė „HMD Global“, gaminanti „Nokia“ telefonus, NRK teigė, kad tam tikra informacija iš „Nokia 7 Plus“ telefonų buvo siunčiama į Kiniją, tačiau atmetė kaltinimus, esą iš pateikiamos informacijos galima atpažinti atskirus naudotojus.

Pasak „HMD Global“, telefonuose jau atnaujinta programinė įranga, ištaisysianti šią problemą.

Pagrindinė „Nokia“ konkurentė, diegiant 5G mobiliojo ryšio tinklus, yra kinų „Huawei“, kuri pastaruoju metu susidūrė su kaltinimais, kad Kinijos valdžia gali naudoti bendrovės įrangą šnipinėjimui. Jungtinės Valstijos yra kampanijos uždrausti „Huawei“ priešakyje ir ragina sąjungininkus boikotuoti Kinijos įmonės įrangą, tačiau tiek „Huawei“, tiek ir Kinijos valdžia neigia bet kokius kaltinimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()