Microsoft skelbia apie ryškų pasiekimą - prasideda naujos kartos laikmenų era su „Supermenu“: galima saugoti gigantišką kiekį duomenų šimtus metų (Video)  (3)

Microsoft kompanija paskelbė apie pirmą ryškų „Project Silica“ – informacijos laikmenų kūrimo kvarciniame stikle projekto – pasiekimą. Specialistams pavyko įrašyti skaitmeninę 1978 metų filmo „Superman“ versiją į delno dydžio tiklo plokštelę. Teoriškai, dabar ji galės būti šimtus metų be jokių pakitimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kristalinio kvarco naudojimą duomenų saugojimui lemia du faktoriai. Visų pirma, tai yra tvirta ir itin ilgaamžė medžiaga, kurią laikant įprastomis sąlygomis, ji nedegraduoja. Antra, kvarcas yra pigus, plačiai paplitęs ir jo yra labai daug. O norint išsaugoti netgi vien svarbiausius duomenis, žmonijai jau dabar reikia milžiniškos atminties.

Warner Bros. vertina Project Silica kaip galimybę sukurti nuolatines svarbių skaitmeninių duomenų kopijas. Dabar kompanija skaitmeninį turinį, skirtą demonstravimui kino teatruose, archyvuoja, paversdama jį vėl į analoginį formatą. Vaizdas suskaidomas į tris spalvų komponentus — ciano (žalsvai melsvą), magenta (purpurinę) ir geltoną — ir kiekvienas perkeliamas į nespalvoto kino filmo negatyvus, kurie atsparesni blukimui už spalvotus.

 

Tada negatyvai perkeliami į šalto saugojimo archyvą. Šiose saugyklose kontroliuojama drėgmė ir temperatūra, o specialūs jutikliai ore ieško problemas galinčių nurodyti cheminio irimo pėdsakų. Norint filmą atkurti, visus žingsnius tenka pakartoti atvirkštine tvarka.

Tokias manipuliacijas gali atlikti vos kelios firmos, tad, nesunku suprasti, kad šis procesas nepigus. Bet kokybė šimtu procentų vis viena nėra išsaugoma.

„Kai filmuojame ką nors skaitmeniškai — kai kiekvieną vaizdo taškelį atstoja nuliukų ir vienetukų seka ­— ir perkeliame tai į analoginę terpę, juostą, pradinės vaizdo taškų reikšmės sunaikinamos. Žinoma, vaizdas visai geras, tačiau tos prarastos dalies atgauti neįmanoma,”

Brad Collar, Warner Bros. globalaus archyvavimo ir medijos inžinerijos padalinio vyr. viceprezidentas.

Kvarcinės laikmenos bus permanentinės, tai yra, įrašomos vieną kartą, kaip vinilo plokštelės ar CD, informacija jose bus įrašoma lazeriniu 3D graviravimu. Jos neįmanoma perrašyti, tačiau jas galima nuskaityti neribotą skaičių kartų be jokios žalos pačiai laikmenai. Dėl to kvarciniai atminties moduliai dabar laikomi idealius sprendimu saugoti gigantiškiems kiekiams antraeilių duomenų.

Pavyzdžiui, žmogaus medicininė kortelė ar jo banko sąskaita – tokie duomenys tik papildomi ir saugomi, kad būtų galima atsekti veiklos istoriją. Tas pats pasakytina apie kompanijų, valstybinių tarnybų, mokslo įstaigų archyvus. Kur saugoti petabaitus orų stebėjimo duomenų, naujienų straipsnių, muzikos ir video bibliotekas? Tačiau svarbiausia – paprastose ir pigiose laikmenose galima išsaugoti duomenis, kuriems paprastai būna gaila leisti daug duomenų. Taip galima išsaugoti ir perduoti būsimoms kartoms visą žmonijos istoriją nuo mūsų dienų.


(31)
(4)
(27)

Komentarai (3)